VDO GPS NMEA 2000

VDO kao lider u proizvodnji instrumenata u nautici pripremio nam je nešto novo.

VDO brzinomer sa integrisanom GPS antenom, kompatibilan sa uređajima koji koriste NMEA 2000 protokol.
Izrađen u IP67 standardu što omogućava da instrument bude montiran napolju bez potrebe za dodatnom zaštitom od prašine ili vode.

VDO_GPS35KN

Prečnik samog brzinomera je 126 mm što omogućava očitavanje vrednosti i sa malo veće udaljenosti.
Prečnik potrebne rupe za montažu je 110 mm.

Tu je i dodatni digitalni displej na dnu samog instrumenta koji može prikazivati sat ili pređeni put.
Da li će instrument prikazivati brzinu u čvorovima, kilometrima ili miljama biramo jednostavnim prebacivanjem mikroprekidača.
Postoje dva modela i to jedan koji prikazuje brzinu do 35 čvorova tj 65 km/h i drugi koji prikazuje do 70 čvorova tj 130 km/h koji je pogodan naravno za brža plovila i glisere.
Na poleđini instrumenta je 8-pinski konektor preko kojeg se sve povezuje a ima i zaštitu od zamene polariteta pa tako ako prilikom montaže zamenite plus i minus instrumentu se neće desiti ništa.
Radni napon instrumenta je od 8,5V do 16V a temperatura na kojima može da radi je od -20C do +70C

Prostim podešavanjem na instrumentu se može podesiti i alarm za prekoračenje brzine koji će svetlosno i zvučno obaveštavati da je pređena zadata brzina. Alarm se može programirati u koracima od po 5 čvorova, kilometara ili milja na čas.

Ono što je takođe zanimljivo kod ovog instrumenta su njegove dimenzije.
Ako imamo u vidu da je standardna dimenzija većine instrumenata 85 mm a ovoga 126 mm to nam govori da se vodilo računa o njegovoj preglednosti i upadljivosti. Boja pozadinskog osvetljenja može da se bira i to crvena, narandžasta, zelena, plava, žuta ili bela.
Ovaj instrument je i samo 50 mm visok pa ne zahteva mnogo mesta u upravljačkoj konzoli.

Instrument koji dolazi iz VDO i samim tim garantuje kvalitet i izdržljivost, NMEA 2000 kompatibilan i sa integrisanom GPS antenom a sve što je potrebno da bi radio je napajanje.

Brošuru o VDO GPS NMEA 2000 kompatibilnom uređaju pogledajte ovde