Blog

Čamci za pecanje – Uživajte u ribolovu

čamac za pecanje Tehnonautika 1

Čamac za pecanje, naročito u proleće i tokom leta, predstavlja jedno od najpopularnijih plovila na rekama, jezerima i morima.

Lepo vreme, sunčevi zraci i prijatne temperature „izmamili“ su na vodu gotovo sve strastvene ljubitelje pecanja. Zato i ne čudi da su brojni ribolovci uveliko pripremili svoja plovila za ovogodišnju pecarošku sezonu i napokon spustili čamce u vodu.

Pritom, ribolov nije samo puko pecanje i aktivnost lova ribe i drugih životinja koje žive u vodi. Sportskim ribolovcima pecanje predstavlja zadovoljstvo, način života, hedonizam.

Ribolovci, naročito oni kojima je pecanje hobi, veoma dobro znaju koliko je veliki užitak biti na obali ili na čamcu i loviti ribu. Svi oni koji bi ribolovom da se bave malo dalje od obale moraju da imaju i odgovarajući čamac za pecanje. Pored toga, taj čamac mora biti opremljen i adekvatnom nautičkom opremom kako bi pecanje proteklo besprekorno.

S obzirom na to da se Srbija, ali i ceo svet, trenutno suočava sa zaraznim oboljenjem COVID-19, važno je ispoštovati i određena pravila za plovidbu tokom korona virusa.

Čamac za pecanje – Koje vrste postoje? 

Treba reći da postoji mnogo tipova i vrsta čamaca za pecanje. Različite vrste čamaca za ribolov nude i različite vrste iskustava na vodi tokom pecanja. Generalno govoreći, vrsta čamca za pecanje zavisi najpre od tipa vode u kojoj biste da pecate. Stoga, sve čamce za ribolov možemo grupisati u dve velike kategorije – čamci za pecanje u slatkoj vodi i čamci za pecanje u slanoj vodi.

čamac za pecanje Tehnonautika 2

ČAMCI ZA PECANJE U SLATKIM VODAMA 

Ako želite da pecate u jezeru ili drugoj vrsti slatke vode, onda morate imati u vidu da postoje specijalizovani tipovi čamaca za pecanje.

  1. Bas čamci. Ukoliko baš želite da pecate ribu bas (pastrmski grgeč), onda je ovaj čamac za pecanje pravo rešenje za vas. Ovi čamci se koriste u plitkim i mirnim vodama. Mogu bili aluminijumski ili od stakloplastike sa dovoljno prostora za dve osobe i nautičku opremu.
  2. Čamci sa kabinom. Kao što im naziv sugeriše, ovi čamci imaju kabinu koja štiti ribolovca. To znači da ovi čamci pružaju manje prostora na palubi  za pecanje, ali su idealni za nemirne vode.
  3. Čamci sa bočnim konzolama. U pitanju su svestrani čamci sa dvostrukim konzolama i prolazom između njih. Nude više kapaciteta za smeštanje opreme i sedenje u odnosu na gumene čamce. U njemu mogu stati šest ili više pecaroša.

ČAMCI ZA PECANJE U SLANIM VODAMA

Ako planirate da pecate na moru ili drugim vrstama slanih voda, onda postoje sledeći tipovi čamaca za pecanje koji su vam na raspolaganju:

  1. Konvertibilni čamci. Ovi čamci su odlični za pecanje na obali. Imaju sasvim dovoljno prostora za nautičku i ribolovačku opremu, a i prilično su brzi. Oni se često nazivaju i sportskim ribolovačkim čamcima. Imaju kabinu, malo su skuplji, ali su idealni za pecanje sa „punim radnim vremenom“.
  2. Čamci sa centralnom konzolom. Čamac za pecanje koji je dizajniran za „borbu“ sa morem i morskim talasima. Često za njih možete čuti i naziv „otvoreni čamac“, budući da imaju otvoreni raspored palube. Poseduje mnogo prostora za nautičku opremu, ribolovačku opremu i kutije za pecanje.
  3. Zalivski čamci. Ovi čamci su odlično rešenje za pecanje u mirnim i stabilnim delovima vode gde nema morskih struja. Izrađuju se ili od stakloplastike ili od kompozitnih materijala. Nisu „fensi“, ali pružaju velike mogućnosti za sedenje i skladištenje opreme.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine čamca za pecanje? 

Kada želite nabavite čamac za pecanje po spostvenom stilu i za sopstvene potrebe, postoji više faktora koji morate uzeti u obzir prlikom kupovine.

Pre svega, bitno je da se dobro i podrobno informišete o svemu. Istražite sve o tipu čamca koji biste da kupite, pronađite na internetu sve podatke ili koristite razne nautičke časopise, publikacije ili brošure. Nikada, pri kupovini, nemojte ići izvan svojih finansijskih mogućnosti. Pritom, nemojte uzimati u obzir samo troškove kupovine, već i sve prateće izdatke. Govorimo o troškovima za dodatnu opremu i delove, troškovima za održavanje, gorivo, osiguranje i registraciju ovih čamaca i brojnim drugim dopunskim troškovima.

čamac za pecanje Tehnonautika 3

Važno je da odaberete čamac za pecanje odgovarajućih dimenzija i veličine. To, najpre, zavisi od toga planirate li sami da pecate ili u društvu. Takođe, ako planirate dugo da se zadržite na vodi, onda bi trebalo da kupite koji ima dovoljno raspoloživog kapaciteta za smeštanje sve neophodne ribolovačke i nautičke opreme. Govorimo o rezervoarima za gorivo, mreži za pecanje, ribolovačkim kutijama, držaču štapa za pecanje i brojnim drugim delovima i opremi za nautiku i ribolov.

Razmislite o tome želite li da kupite nov ili polovni čamac za pecanje. I jedni i drugi imaju svojih prednosti, a kupoivina polovnog li novog čamca za pecanje isključivo zavisi od vaših platežnih sposobnosti. Bez obzira na to da li čamac polovan ili ne, uvek proverite ima li nekih neoostataka, kvarova, pukotina, znakova potencijalnog curenja ili oštećenja. Pecanje jeste lepo, ali je bezbednost na vodi uvek prioritet.

Na kraju krajeva, ako postoji mogućnost, testirajte čamac za pecanje, odnosno odvedite ga na „probnu vožnju“. Na taj način ćete iz prve ruke saznati da li je čamac ugodan i jednostavan za upravljanje, kakve su mu performanse, da li je navigacija laka i slično.

Čime čamac za pecanje treba da bude opremljen? 

Kada se spremate za pecanje, verovatno dosta vremena provodite obraćajući pažnju na osnovnu pecarošku opremu: štap za peje, udice, mrežu za ribe, gorivo za motor, lampe i slično. Međutim, budite uvereni da to nije sve što vam je neophodno od opreme za čamac za ribolov.

Kako bi vaše pecanje bilo kvalitetno, ali ujedno i bezbedno, neophodno je na svom malom čamcu za pecanje uvek imate i sledeću opremu.

  1. Dodatni pojas za spasavanje.
  2. Malo sidro. Ovo je naročito važno kada pecate u vetrovitim uslovima, jer oprema za sidrenje sprečava da vaš čamac za pecanje odluta u neželjenom pravcu.
  3. Multifunkcionalan alat. Uvek korisno „oruđe“ koje se može naći u svakoj situaciji i za svaku priliku.
  4. Vosak. Stvari i oprema na malim čamcima za pecanje, poput kanapa, mogu postati veoma lepljivi. Vosak je odličan lubrikant i njime možete podmazati željeno područje.
  5. Najlonske čarape. Možda vam zvuči smešno i čudno, ali najlonske čarape vam zaista mogu pomoći u nepredviđenim situacijama. Pomoću njih možete napraviti filter za pijaću vodu ili cediljku u slučaju da u gorivo dospe nečistoća.

čamac za pecanje Tehnonautika 4

Međutim, ako želite da nabavite najkvalitetniju opremu i delove za vaš čamac pecanje, od svetski priznatih proizvođača, onda je Tehnonautika rešenje za vas. U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete pronaći asposlutno sve što vam je potrebno od nautičke, palubne i sigurnosne opreme. Celokupnu ponudu možete pogledati u našoj web prodavnici, te kupovinu možete obaviti onlajn putem. Isporuka u najkraćem roku stiže na vašu kućnu adresu.

Naša lokacija je na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Posetite nas ili nas pozovite odmah. Tehnonautika je tu da vam obezbedi pecanje bez problema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *