Blog

Oprema za palubu – Sve ono što vam je potrebno za maksimalan užitak na vodi!

Oprema za palubu - Tehnonautika 1

Oprema za palubu je neophodna stavka za bilo koje plovilo koje ima i palubni prostor.

Oprema za plovilo je dobro poznata svim ljubiteljima života na vodi. Vaš užitak, bezbednost i sigurnost tokom plovidbe najviše zavise upravo od opreme za plovila.

Međutim, budući da sve više raste popularnost palubnih plovila – tako raste i potreba za odgovarajućom palubnom opremom.

Zavisno od vaših ličnih zahteva i zahteva vaše porodice ili prijatelja – možete oplemeniti i palubni prostor. Međutim, svakako da postoji neka obavezna ili stalna oprema za palubu koja mora biti prisutna u svakom trenutku tokom plovidbe palubnim plovilom.

Zato ćemo se u okviru ovog teksta baviti time koja je to neophodna oprema za palubu koju morate da imate.

Oprema za palubu – Spoj funkcionalnosti i estetike

Paluba čini jedinstvenu centralnu konstrukciju, delujući kao svojevrsni “plafon“ trupa plovila. Međutim, termin paluba takođe se odnosi na svaki od brojnih nivoa ili spratova broda. Paluba koja pokriva trup plovila od njegove prednje do zadnje strane je gornja paluba. To je najviša paluba broda. Na svim brodovima, gornja paluba je najveća paluba među svim ostalim palubama.

Donja paluba je smeštena ispod primarne ili glavne palube. Na brodu, šetališna paluba služi kao mesto za ugodnu šetnju brodom, uživajući u lepoti morskog vidika.

Paluba je zaista mnogima i najdraži deo plovila. S tim u vezi, ona mora da pruži savršeni spoj estetike i funkcionalnosti.

Oprema za palubu - Tehnonautika 2

Bilo da volite da se usidrite ili jednostavno da uživate u otvorenom pogledu na more – palubna oprema će vam i te kako biti potrebna.

Najpre ćemo krenuti od kanapa za plovilabez kojih je nemoguće zamisliti plovidbu. Njihova primarna funkcija je upravljanje jedrima. Takođe su jako važni jer služe da povežete i osigurate sve one stvari na palubi koje bi mogle da “polete“ prilikom pokretanja plovila. Bez odgovarajućih kanapa za plovila je nemoguće zamisliti i tegljenje drugih plovila ili skijaša na vodi.

Ovde su i vinčevi za plovila – koji služe da se brod bezbedno usidri. Kada se brod ukrcava ili iskrcava iz luke, vinč obezbeđuje sigurno zaustavljanje, tj. zadržavanje broda u jednom položaju. Ovo je jako važno za sigurnost broda i ljudi koji se u njemu nalaze.

Cerade i prekrivke za plovila imaju zaštitnu funkciju – da zaštite vaše plovilo i ljude koji su na njemu od vremenskih uticaja i UV zračenja.

Oprema za palubu – Obavezna plus dodatna oprema bez koje nema plovidbe

Palubna oprema je puno više od onoga što možete i da zamislite. Odmah nakon kanapa i vinčeva prelazimo na merdevine za plovila. Penjanje i silazak sa plovila je nemoguće zamisliti bez adekvatnih merdevina. Možete se odlučiti za fiksne merdevine koje su montirane na sam brod ili za prenosne koje mogu da se koriste samo kada vam je to potrebno.

Vetrokaz za brod je takođe deo obavezne palubne opreme. Danas on izgleda kao zastava koja se okreće na vetru i na taj način pokazuje pravac vetra. Zajedno sa drugim zastavama na palubi – daje poseban vizuelni efekat plovilu i služi za njegovo isticanje. Vetrokazi, zastave i nosači zastava su deo obavezne palubne opreme.

Kako biste bezbedno prešli sa jednog dela plovila na drugo – morate da obezbedite i adekvatna gazišta za plovila. Ovde se posebno misli na kvalitetne antiskid podove koji sprečavaju proklizavanje.

Vesla za plovila isto tako mogu da se nađu na vašoj palubi – najviše u rekreativne svrhe ili kao alternativni način kretanja. Tu su i držači, rukohvati i mnogo toga drugog. Ne zaboravite i na nautičke čaklje – koje su kao produžena ruka kapetana.

Oprema za palubu - Tehnonautika 3

Prozori, revizije, lufteri i delovi su neophodni za opremanje palube, uključujući i opremanje kabinskog prostora. Tako obezbeđujete kvalitetan i nesmetan protok vazduha na plovilu.

Sedišta, stolice i delovi su takođe neizostavni deo opremanja palube i kabinskog prostora. A tu su i volani za plovila.

Naravno, ovde se vaše mogućnosti za opremanje palube ne završavaju. Uvek se možete odlučiti za opremu za ulepšavanje plovila koja će dati poseban šmek vašem “ljubimcu“ dok ste na vodi.

Tehnonautika – Vaše mesto za kupovinu najbolje nautičke opreme!

Održavanje čamca je nemoguće bez odgovarajuće nautičke opreme. Da sve protekne u najboljem redu, potrudila se Tehnonautika – najbolja prodavnica nautičke opreme u Beogradu. Ono što nas izdvaja od drugih jesu kvalitet i dugotrajnost naše opreme.

Doživite udobnost i bezbednost dok ste na vodi zahvaljujući našoj prodavnici nautičke opreme. Na raspolaganju imate svu moguću opremu i delove za plovila, kao i palubnu opremu.

Potražite i najkvalitetniju sigurnosnu opremu za plovidbu – jer bezbednost uvek treba da vam bude na prvom mestu!

Posetite naš web-shop i obavite svoju kupovinu i on-line putem. Naravno, uvek možete slobodno da nas posetite u Zemunu, u ulici Kej Oslobođenja 23.

Ne libite se da nas kontaktirate ako imate dodatna pitanja i sugestije – rado ćemo vam izaći u susret.

Kupujte najbolje kod najboljih – Tehnonautika vam stoji na raspolaganju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *