Nautika

Zaštita i održavanje plovila tokom zime

Zastita i odrzavanje plovila tokom zime

Zaštita i održavanje plovila tokom zime neophodne su procedure za njegovo pravilno čuvanje van sezone.

Ukoliko želite da uživate u plovidbi tokom sunčanih dana, morate voditi računa o zaštiti plovila tokom zime. Isto važi i za njegovo održavanje. Kako bi vaš čamac ili brod bio spreman za tople dane i avanture na vodi, neophodno je da ga adekvatno čuvate i tokom zime.

Plovilo poseduje delove koji su skloni propadanju, smrzavanju i nagrizanju usled loših vremenskih uslova. S obzirom na to da su popravke itekako skupe, nemarnost tokom zime vas može mnogo koštati. Kako vas ne bi sačekalo neprijatno iznenađenje kada pokušate da pokrenete svoj plovni objekat – mislite na vreme. Obezbedite mu adekvatnu zaštitu i pravilno održavanje!

Zaštita spoljašnjosti plovila tokom zime

Zaštita i održavanje plovila tokom zime podrazumevaju i zaštitu spoljašnjosti. Pre nego što odložite plovilo na suvom, uverite se da ne postoje oštećenja na trupu.

Zastita i odrzavanje plovila tokom zime

Kada se izvrši izvlačenje plovila iz vode, na red sledi njegovo sušenje. Obratite pažnju na kaljužnu pumpu, kao i na cevi i rezervoare za vodu. Antifriz bi uvek trebalo sipati u kaljužnu pumpu i rezervoare, kako bi se sprečilo smrzavanje.

Spoljašnjost broda trebalo bi dobro očistiti sapunom i vodom. Osim toga, vodite računa da uklonite i ostatke algi i biljaka, kao i morskih mikroorganizama. Kada završite ovaj deo i kada se plovilo osuši, nije na odmet naneti i antivegetativni premaz. Antialgini, odnosno, antivegetativni premazi će dodatno zaštiti vaše plovilo tokom zime. Dodatna zaštita nikada nije smetala, zar ne? Ipak, pre nanošenja novih slojeva antialgina, važno je da uklonite prethodne. Isto pravilo važi i za farbe za plovila.

Zaštita i održavanje plovila tokom zime – Održavanje unutrašnjosti plovila

Osim pripreme i zaštite spoljašnjosti plovila, važno je razmišljati i o pravilnom održavanju mehanike, odnosno unutrašnjosti broda ili čamca.

Priprema motora za zimu je podjednako važna koliko i priprema spoljašnjih komponenti broda. Veoma je važno isprati motor i sistem za hlađenje. Uklonite so tako što ćete ga isprati slatkom vodom. Slatka voda ujedno će oprati i svu nakupljenu prašinu. Sistem za hlađenje neophodno je dopuniti antifrizom. Pored toga, potrebno je da pratite proceduru zamene ulja za motor, kao i svih filtera.

Još jedan deo održavanja mehanike broda svakako je podmazivanje pokretnih delova. Nanesite mazivo koje smanjuje vlagu na spone i šarke, kao i na proplere koji ste prethodno odvojili. Kada to učinite, vratite propeler u prvobitni položaj.

Još jedan od delova plovila na koje bi trebalo obratiti pažnju svakako je akumulator. Napunite ga i očistite kontakte baterije. Premažite ih mazivom, a postupak ponovite sa krajevima kabla. Čuvajte akumulator na toplom i suvom mestu, kako bi vas služio i sledeće sezone.

Stvari koje se nalaze u unutrašnjosti broda, odnosno u kabini, kao što su prsluci za spasavanje, jakne, aparati za gašenje požara i slično, uklonite sa broda. Čuvajte ih na sigurnom mestu, kako biste mogli da ih koristite i narednog leta.

Zaštita i održavanje plovila tokom zime – Koristite cerade i prekrivke za plovila

Održavanje plovila tokom zime praktično bi bilo nemoguće bez upotrebe kvalitetnih cerada i prekrivki.

Zaštitne cerade i prekrivke za plovila služe upravo za zaštitu plovila u zimskom periodu. One će sačuvati vaše plovilo od različitih spoljnih faktora koji mogu oštetiti spoljašnjost plovnog objekta.

Kada izvučete svoje plovilo na suvo i detaljno ga očistite i osušite, možete ga osigurati i postavljanjem visokokvalitetne cerade. Na domaćem tržištu možete pronaći tri vrste prekrivki za plovila – plastične, platnene i shrinkwrap cerade.

Plastične cerade su najjeftinije, ali to određuje i njihov životni vek. Moguće ih je koristiti jednom ili dvaput. Platnene cerade su nešto skuplje od plastičnih, ali su i dugotrajnije. Dolaze u standardnim veličinama i oblicima prilagođenim plovilima. Shrinkwrap prekrivke se najčešće postavljaju profesionalno, u marini.

Zastita i odrzavanje plovila tokom zime

U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći sve neophodno za adekvatnu zaštitu i pravilno održavanje plovila tokom zime. Posetite nas!