Blog

Zaštitne cerade za plovila

Zastitne cerade za plovila

Zaštitne cerade za plovila služe za zaštitu vašeg plovila u zimskom periodu, ali i od različitih spoljašnjih uticaja koji mogu oštetiti trup vašeg plovnog objekta.

Priprema plovila za zimu i hladnije mesece, podrazumeva, između ostalog i detaljno čišćenje plovila, ali i upotrebu prekrivke i cerade. Iako se i zimi može bezbedno ploviti, činjenica je da ovaj period nije idealan za pustolovine na otvorenim vodama. Loši vremenski uslovi često mogu pokvariti ugođaj plovidbe ili učiniti da se osećate nesigurno na svom plovnom objektu. Stoga, mnogi vlasnici plovila izvlače plovne objekte iz vode i čuvaju ih na suvom sve dok ne dođe proleće. Ipak, i tada bi trebalo voditi računa o plovilu i održavati ga pravilno. Jedan od najboljih načina osiguravanja plovila od spoljašnjih uslova jesu zaštitne cerade za plovila.

Tehnonautika vam otkriva kako da obezbedite svoje plovilo dok se ono nalazi na suvom mestu i zbog čega je upotreba prekrivki neophodnost u zimskom periodu.

Priprema pre nanošenja zaštitne cerade za plovila

Pre nego što i postavite prekrivku na plovilo, neophodno je izvršiti detalju pripremu istog. Dakle, temeljno čišćenje plovila od nečistoća, prljavštine, prašine i ostataka morskih organizama je prvi korak. S obzirom na to da plovilo nećete koristiti duži vremenski period, prljavština bi mogla da ga ošteti. Samim tim, doveli biste sebe u situaciju da imate dodatne, bespotrebne troškove popravke. Dakle, izdvojite vreme da temeljno očistite plovni objekat.

Zastitne cerade za plovila

Ukoliko je prisutna voda na plovilu, neophodno je i osušiti ga u potpunosti. Kao što i sami znate, voda se tokom zime pretvara u led, a može se i proširiti. Samim tim, led može izazvati oštećenja unutrašnjosti broda, cevi ili motora, ali i spoljašnjosti, odnosno trupa broda. Kada to učinite, cerade dobijaju priliku da nesmetano obavljaju svoj posao – zaštitu broda od dopiranja vode u ključne delove i sprečavanje oštećenja samog plovila.

Isto tako, cerade će sprečiti i stvaranje buđi, jer imaju sposobnost sprečavanja nastanka kondenzacije.

Ukoliko postoji potreba za tim, na vaše plovilo možete naneti i antivegetativni premaz, odnosno antialgin. Na taj način vaše plovilo spremno će dočekati sledeću plovnu sezonu.

Koje zaštitne cerade za plovila odabrati?

Ukoliko se pitate kako odabrati savršenu prekrivku, odnosno ceradu za svoje plovilo da odaberete, na pravom ste mestu.

Postoje tri osnovne vrste prekrivki za plovila – plastične, platnene i shrinkwrap prekrivke.

Plastične prekrivke su ekonomski isplativi izbor i najjeftinija opcija. Kvalitetne plastične prekrivke mogu trajati tokom cele zime, ali to čini i njihov životni vek. Ove prekrivke moguće je koristiti jednom ili najviše dva puta. Pri kraju zime možete primetiti određeni znaci istrošenosti ovih cerada.

Prekrivke od platna su nešto skuplje od plastičnih, ali su u isto vreme i dugotrajnije. U prevodu, platnene cerade mogu potrajati i više od četiri sezone. Dolaze u standardnoj veličini, ali i u obliku prilagođenim dimenzijama vašeg plovila. Najveći problem platnenih prekrivki mogu biti oštre ivice broda i UV zračenje.

Shrinkwrap prekrivke se najčešće postavljaju profesionalno, u marini ili na brodogradilištu. Vlasnici plovila uvek će potražiti profesionalnu pomoć kada je postavka ovih cerada u pitanju. Kada se jednom postave, one veoma dobro štite plovilo od habanja, ogrebotina i drugih spoljašnjih uticaja. Paluba ispod njih ostaje netaknuta i čista.

Gde pronaći najkvalitetnije prekrivke za brod?

Ukoliko ste u potrazi za najkvalitetnijim prekrivkama za brod, ne tražite dalje. Prodavnica Tehnonautika nudi vam isključivo kvalitet. Cerade u našoj ponudi su izrađene od vrhunskih materijala koje će zaštiti vaše plovilo i van sezone. Osim toga, možete ih koristiti i u toku sezone, kada ne koristite svoje plovilo, kako biste ga zaštitili od štetnih UV zračenja i bledenja boje.

Zastitne cerade za plovila

Posetite naš web shop ili prodavnicu i pronađite svu neophodnu nautičku opremu, kao i sredstva za održavanje plovila van sezone.