Blog

Stoperi za vrata broda – Zašto ih morate imati?

Stoperi za vrata

Stoperi za vrata predstavljaju neophodan deo vaše nautičke opreme i svakog plovnog objekta koji poseduje vrata kabine.

Plovidba u vreme sezone može biti veoma uzbudljiva i sa sobom nosi određene čari. Ipak, u svakom trenutku na moru ili reci morate voditi računa o sigurnosti. Iz tog razloga, na brodu uvek morate posedovati svu neophodnu zaštitnu i sigurnosnu opremu. Iako većina nautičara zna šta se sve mora pronaći na plovnom objektu, ponekad se može dogoditi da se “sitnice“ zaborave. Štoperi vrata, svakako spadaju u nautičku opremu i dodatke koji mogu pomoći da vaša plovidba teče bez ikakvih problema.

Nemirno more, bura i jaki talasi mogu vas dovesti u razne neprijatne situacije, a samo jedna od njih jeste lupanje vratima kabine ili pak oštećenje dela broda. Stoperi vrata mogu biti od koristi u ovakvim trenucima i sprečiti da se bilo šta na vašem plovilu uništi ili ošteti. Prema tome, uvek bi trebalo razmisliti o kupovini ovih praktičnih napravica za vaš plovni objekat.

Šta su stoperi za vrata i koje vrste postoje?

Postoje razni načini da prostor kabine učiniti praktičnim, funkcionalnim i u isto vreme estetski privlačnim. Stoperi za vrata su jedan od načina da ovo postignete.

U isto vreme, oni će učiniti vaš prostor daleko funkcionalnijim ali i doprineti lepoti prostora i boravka u istom.

Stoperi vrata ili drugim rečima odbojnici predstavljaju veoma korisnu stvarčicu koja se naširoko koristi u nautičkom svetu. Oni pomažu da se spreči lupanje vrata usled delovanja vetra ili drugih, spoljašnjih uticaja. Isto tako, oni štite zidove vaše kabine od prejakog otvaranja vrata.

Stoperi za vrata

Na tržištu, domaćem i stranom, možete pronaći veliki izbor različitih modela stopera. Razlikuju se po tome na kom mestu se ugrađuju, kako se mogu pričvrstiti, od kog materijala su sačinjeni i slično. Postoje i dekorativni stoperi vrata, koji se jednostavno postave gde je potrebno, ali se oni najčešće ne koriste na plovilima, već u enterijeru domaćinstva.

Od kog materijala su sačinjeni stoperi vrata broda?

Kada govorimo o nautičkim štoperima vrata, najpopularniji su INOX štoperi vrata, koji se pričvršćuju za sama vrata kabine i onemogućavaju spoljašnjim uticajima da otvore vrata.

Pored metalnih, odnosno INOX stopera, na tržiđtu se mogu pronaći i plastični, gumeni i kombinovani (metalno-gumeni) modeli. Neki stručnjaci savetuju upotrebu kombinovanih stopera od metala i gume, jer sprečavaju oštećenje vrata ako udare u štoper. Gumeni deo igra veliku ulogu u ovome.

Isto tako, mogu se pronaći i transparentni stoperi, ukoliko želite neprimetnu, ali efikasnu zaštitu. U zavisnosti od estetike kabine vašeg broda, biraćete i model stopera.

Važno je napomenuti da oni dolaze u raznim prečnicima i veličinama, a najtraženiji su svakako štoperi prečnika 40mm i 60mm.

Stoperi za vrata pružaju zaštitu na brodu, naročito za najmlađe članove “posade“

Ukoliko se među putnicima vašeg plovnog objekta nalaze deca, naročito deca mlađeg uzrasta, nije loša ideja postaviti stoper na vrata kabine.

Mlađa deca sklona su istraživanju sveta oko sebe, i kao takva, često dolaze u razne neprilike. Neretko ih privlači i otvaranje i zatvaranje vrata, a ovo iskustvo se može završiti povredom. Svi koji su iskusili priklješten prst lupanjem vrata znaju koliko to može biti bolno i neprijatno. Kako biste sprečili ovakve situacije, stoperi su savršeno rešenje. Jednostavno ih zatvorite, kada su u blizini mališani.

Stoperi vrata ne predstavljaju samo estetsku pogodnost, već imaju veoma praktičnu namenu i svrhu. Prema tome, moraju se naći na vašem vratima kabine vašeg broda, kako bi vam pružili zaštitu i onemogućili otvaranje vrata u situacijama vremenskih nepogoda na vodi.

Stoperi za vrata

U ponudi nautičke prodavnice Tehnonautika možete pronaći najkvalitetnije štopere od INOX-a, koji će služiti svojoj svrsi dugi niz godina.

Osim toga, kod nas ćete pronaći i svu dodatnu nautičku opremu koja vam je neophodna. Posetite naš web shop i pronađite palubnu, sigurnosnu i plovidbenu opremu koja vam je potrebna!