Blog

Kozmetika za brod

Kozmetika za brod

Kozmetika za brod predstavlja veoma važan deo u čišćenju plovila i pripremi istog za plovidbu ili čuvanje na suvom.

Svaki iskusni nautičar zna koliko je bitno održavati plovilo u besprekornom stanju, bilo da se radi o plovilu u jeku sezone ili plovilu koje se čuva na suvom u toku zime. Osim što će njegov eksterijer i enterijer biti čist, kozmetika za čišćenje plovila ima i zaštitnu ulogu.

Isplovljavanje u zimskom periodu može biti zaista posebno iskustvo. Svež vazduh, neverovatni prizori koje priroda može da ponudi i ušuškanost u kabini broda ne mogu se uporediti praktično ni sa jednim drugim iskustvom na vodi. Temperature koje su u padu ne sprečavaju iskusne nautičare da se otisnu put vode i uživaju u svim avanturama koje zima na vodi pruža.

I plovidba tokom zime ima svojih čari, naročito za nautičke entuzijaste. Međutim, veliki broj nautičara u ovom periodu vadi svoja plovna sredstva iz vode i priprema ih za čuvanje na suvom mestu. Priprema plovila za zimu podrazumeva mnogo različitih aktivnosti. U sklopu ove pripreme obavlja se i čišćenje plovila adekvatnom kozmetikom. Važno je napomenuti da je u svrhe čišćenja i ribanja plovila neophodno koristiti isključivo kozmetiku namenjenu za nautičke svrhe, kako ne bi došlo ni do kakvih oštećenja broda, jahte, kajaka ili aluminijumskog čamca.

Kozmetika za brod

Kontaminati iz slane ili slatke vode, čestice prljavštine i prašine, ali i vodeni mikroorganizmi mogu dovesti do većih ili manjih oštećenja na trupu. Složićete se sa nama – sve popravke ovog tipa se mogu preduprediti jednostavnim održavanjem i redovnim čišćenjem plovila. Kada se uporede cene popravki plovila sa cenom kvalitetne kozmetike za plovila, dobija se jednostavna računica – isplati se uložiti novac u vrhunska sredstva za čišćenje plovila koja će vas spasiti dodatnih troškova.

U narednim redovima otkrivamo zbog čega je važno redovno čišćenje plovila adekvatnom kozmetikom, kao i gde je možete pronaći.

Kozmetika za čišćenje palube i trupa broda

Moramo napomenuti da se kozmetika za brod najčešće koristi za čišćenje i održavanje spoljašnjosti plovila. Dakle, koristićete je prevashodno kako biste oprali i zaštitili trup i palubu vašeg broda. Najviše koristi kozmetika za plovila imaće za plovila koja često borave u slanoj vodi. Ova plovila potrebno je barem jednom mesečno izvaditi iz vode i detaljno očistiti od morskih mikroorganizama. So iz morske vode ima korozivna dejstva, te može oštetiti trup plovila, ako se ne čisti pravilo i redovno.

Pre svega, vaše plovilo temeljno operite čistom vodom. Kada to učinite, sačekajte nekoliko minuta, kako bi se rastvorili svi minerali iz slane vode. Zatim, ponovo poprskajte plovilo, fokusirajući se na prozore, kako bi se tragovi ovih minerala potpuno uklonili. Prozore je neophodno obrisati suvom krpom. Koristeći četku za plovila, nanesite neabrazivno sredstvo za čišćenje palube. Ne savetuje se upotreba klasičnih deterdženata. Oni, uglavnom, nisu namenjeni za brodske površine. Antiskid podovi za brod zahtevaju upotrebu tvrde četke. Na taj način uklanjaju se sve prljavštine, fleke i slično.

Kada završite čišćenje palube i trupa, ponovo ga operite običnom vodom. Vodite računa o ovom važnom koraku, jer kozmetika može ostaviti trajne tragove na spoljašnjosti vašeg plovila.

Kozmetika za brod – Čišćenje unutrašnjosti plovila

Kozmetika za brod vam omogućava da očistite i unutrašnjost svog plovila. Vođenje računa o enterijeru plovila takođe se mora podrazumevati, kako bi vas plovilo služilo dugi niz godina.

U najvećem broju slučajeva, nautičari koriste univerzalna sredstva za čišćenje, koja su povoljna i veoma pristupačna. Njima ćete sasvim jednostavno oprati i očistiti sve unutrašnje površine, kao što su ogledala, prozori, stolice i slično. Međutim, za metalne površine trebalo bi koristiti specijalna sredstva, posebno dizajnirana za ovakve površine. Ona obezbeđuju sigurno čišćenje, bez grebanja.

Agresivna sredstva za čišćenje se ne preporučuju za unutrašnjost plovila, jer mogu učiniti više štete nego koristi.

Kozmetika za brod

Ukoliko vam je neophodna nova kozmetika za plovila, najkvalitetnija sredstva za čišćenje možete pronaći u prodavnici Tehnonautika ili je poručiti putem našeg online shop-a. Čekamo vas!