Blog

Plovidba tokom zimskog perioda

Plovidba tokom zimskog perioda

Plovidba tokom zimskog perioda sa sobom donosi određene čari. Ali, postoje određene stvari koje bi trebalo da znate kada isplovljavate po hladnom vremenu.

Kraći dani i temperature u padu obično znače da je vreme da se jedra zemene za skije. Čak i neki iskusni nautičari zimi okreću pažnju na druge aktivnosti. Ipak, znamo da zimski odmor brodom po hladnom vremenu može biti zaista magično iskustvo koje se ne bi trebalo  propustiti.

U narednim redovima otkrivalo sve što je neophodno da znate kada je reč o zimskoj plovidbi.

Zašto je plovidba tokom zimskog perioda neverovatno iskustvo?

Ukoliko niste sigurni da li je plovidba tokom zime zapravo za vas, navodimo vam nekoliko razloga ZA koji će vas ubediti da iskusite njene čari barem jednom u životu.

Plovidba tokom zimskog perioda

Pre svega, ledena hladnoća u vazduhu nekako čini da zvezde sijaju jače. Zvezdani odsjaj tokom noćne zimske plovidbe može izgledati zaista magično. A složićete se, takav prizor teško je zaboraviti!

Sunce tokom zime zalazi ranije, ali upravo ovo čini zalaske spektakularnijim. Svako ko je na vodenoj površini video barem jedan zalazak sunca tokom zime, svedočiće u prilog ovoj tvrdnji.

Još jedan razlog da iskusite zimsku plovidbu jeste manje gužve na vodi. Manje čamaca na vodi stvara osećaj spokoja koji je teško nadmašiti. Uvidećete da će marine – kao i restorani i druga zanimljiva mesta – imati daleko manje ljudi, a samim tim i gužve u poređenju sa letom.

I dok plovidba čamcem zimi, naravno, dolazi sa svojim izazovima, ne morate da budete tvrdoglavi mornar da biste krenuli u vode u hladnijim mesecima. Ukoliko se pridržavate naših saveta, i plovidba tokom zime može biti ugodno i sigurno iskustvo.

Znajte u šta se upuštate

Mentalna priprema unapred je ključna i za sigurnost i za uživanje u zimskom jedrenju. Radi se o postavljanju realnih očekivanja za ono što ćete doživeti. Neke stvari koje treba imati na umu.

Prilagodljivost će biti važna ako vremenske promene zahtevaju da ostanete blizu obale i da se zadržite duže nego što se očekivalo.

Biti u stanju da se zagrejete tokom jedrenja zimi je ključno, pa očekujte da će to biti veliki fokus vašeg putovanja. I duž te linije, pokušajte da ostanete aktivni. Ovo će vam pomoći da se zagrejete, a samim tim i duže zadržite na vodi.

Ostanite topli i suvi uz odgovarajuću zimsku opremu za jedrenje

Evo šta ćete želeti da ponesete sa sobom i obučete:

  • Vodootporna odeća – Govorimo o pokrivenosti od glave do pete, uključujući i obuću;
  • Slojevi, slojevi, slojevi – Počevši od prijatnog termalnog osnovnog sloja;
  • Teški vuneni džemper – Postoji razlog zašto ga zovu „ribarski džemper“. Vuna zadržava toplotu i odvodi vlagu bolje od sintetike ili pamuka;
  • Čarape od vune ili flisa – Uverite se da se udobno uklapaju uz vašu obuću;
  • Kapa – Stvari koje će vam zagrejati lice i vrat su takođe dobra ideja;
  • Izolirane rukavice – Alternativno, nekoliko pari rukavica od flisa koje će se brzo osušiti pametno je poneti sa sobom;
  • Naočare za sunce ili čak ski naočare – Samo zato što je hladno, ne znači da sunce ne sija i da neće ometati vaš vid;

Vodite računa da sa sobom ponesete dovoljno hrane i vode za piće, kao i ćebe, koje bi vas dodatno ugrejalo. Takođe, ne zaboravite da spakujete i set prve pomoći, koji će vam u hitnim situacijama biti od koristi.

Plovidba tokom zimskog perioda podrazumeva vođenje računa o plovilu

Hladno vreme ne pada teško samo ljudima. Čamci i druga plovila zahtevaju dodatnu negu i u zimskim mesecima.

Zato je potrebno da:

  • Održavate i rezervoar za gorivo i rezervoar za vodu napunjenim zimi;
  • Vodite računa o tome da li je motoru možda potreban antifriz;
  • Znate da pokretanje tog motora na hladnom koristi više energije nego što je to obično slučaj;
  • Održavate čamac suvimv – to je prioritet;

Pre nego što se otisnete i isplovite otvorenim vodama, obratite pažnju na rad svog plovila. Postarajte se da sa sobom ponesete svu neophodnu opremu, kako palubnu, tako i zaštitnu, odnosno sigurnosnu.

Plovidba tokom zimskog perioda

Svu neophodnu nautičku opremu možete pronaći u bogatom asortimanu prodavnice Tehnonautika.