Blog

Sigurnosna plovidbena oprema

Sigurnosna plovidbena oprema

Sigurnosna plovidbena oprema čini osnovu svake plovidbe.

Bez obzira da li koristite svoj čamac ili drugo plovilo za pecanje, skijanje, ronjenje, dnevno ili noćno krstarenje, ne zaboravite da spakujete osnovnu sigurnosnu opremu. Ako istu držite na brodu, povremeno je pregledajte i održavajte u dobrom i funkcionalnom stanju. Iako propisi zahtevaju različite predmete za različite vrste i veličine plovila, postoji osnovna oprema koja će vam pomoći da budete bezbedni i izbegnete nevolje na otvorenim vodenim površinama.

Predstavljamo vam nekoliko stvari koje morate imati na vašem plovnom objektu u svakom trenutku.

Prsluci za spasavanje i drugi lični nosivi uređaji

Najpoznatija sigurnosna oprema za brod svakako jeste lična oprema za spasavanje. Pre svega, mislimo na pristupačne i svima lako dostupne prsluke za spasavanje.

Sigurnosna plovidbena oprema

Ova oprema mora biti dostupna svakoj osobi na brodu. Dakle, ako plovite sami, dovoljan vam je jedan prsluk. Ako to nije slučaj, ponesite onoliko prsluka koliko ima osoba na vašem plovilu. Ukoliko se bavite sportovima na vodi, ne zaboravite da obučete prsluk pri aktivnostima kao što su skijanje na vodi ili pak SUP veslanje.

Deca do 12 godina bi trebalo da nose sigurnosne prsluke u svakom trenutku dok je plovilo u pokretu. Takođe, alarmantne situacije podrazumevaju da se prvo obuku prsluci. Proaktivno, možete preporučiti putnicima na vašem plovilu da ih obuku i pre polaska. Iako nije neophodno, ako se na vašem plovilu nađu kućni ljubimci, i njih možete obezbediti sigurnosnom opremom u vidu prsluka.

Plutajući uređaji za spasavanje kao sigurnosna plovidbena oprema

Pored prsluka za spasavanje koje nosite, biće vam potreban najmanje jedan plutajući uređaj koji možete baciti pojedincu u vodu u slučaju nevolje. Ovo može biti jastuk, plutača, bova ili drugi uređaj.

Iako je potreban samo jedan, bolje je imati nekoliko. Neki od ovih predmeta mogu imati pričvršćeno uže, tako da možete privući osobu bliže čamcu, a zatim je izvaditi iz vode.

Plutajuća užad, odnosno nautički kanapi moraju biti deo vaše sigurnosne plovidbene opreme.

Aparati za gašenje požara

Postoje različite vrste i ocene za aparate za gašenje, ali da bi bilo jednostavno, zapamtite da je čamcima ispod 26 stopa (uključujući PVC čamce) potreban najmanje jedan aparat za gašenje tipa B-1, a čamcima od 26 do nešto ispod 40 stopa potrebna su dva tipa B-1 ili jedan B-2 tip.

Razgovarajte sa svojom porodicom i gostima na brodu o tome kako da rukujete aparatom za gašenje: povucite iglu, stisnite ručicu i ciljajte u podnožje plamena.

Sigurnosna plovidbena oprema – Uređaji za vizuelnu signalizaciju

Vizuelni signali za pomoć mogu doći u različitim paketima i postoje različiti zahtevi prema veličini plovila, pa čak i prema državi u kojoj se vozite čamcem.

Čamci ispod 16 stopa moraju imati signalne rakete ili noćne signale. Čamci duži od 16 stopa moraju nositi vizuelne signale za dnevnu i noćnu upotrebu. Neke rakete se samolansiraju, dok je drugima potreban raketni pištolj da bi ih poslali u nebo. Ostali noćni uređaji uključuju stroboskopi, dok se zastavice mogu koristiti tokom dana. PVC-ovima se ne može upravljati između zalaska i izlaska sunca, tako da ne moraju da nose noćne uređaje.

Uređaji za zvučnu signalizaciju

Zvukovi mogu privući pomoć i danju i noću, a posebno su efikasni u magli.

Prenosne ili fiksne trube i zviždaljke se računaju kao uređaji za generisanje zvuka za sve čamce.

Veća plovila (preko 39 stopa) takođe treba da nose zvono koje će se oglašavati u redovnim intervalima u vremenima ograničene vidljivosti poput magle.

Sigurnosna plovidbena oprema

Svi gore navedeni uređaji svrstavaju se u prvi red zaštite i sigurnosti na brodu ili drugom plovnom objektu. Samim tim, vaše plovilo ih mora posedovati u svakom trenutku.

Vodeći računa o sigurnosnom aspektu mogu se izbeći razne neželjene situacije i nesrećni slučajevi. Prema tome, obratite pažnju i na kvalitet sigurnosne opreme koju kupujete. U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći sve neophodno za sigurnu i udobnu plovidbu. Čekamo vas!