Blog

Priprema plovila za letnju sezonu

Priprema plovila za letnju sezonu

Priprema plovila za letnju sezonu podrazumeva više radnji u cilju bezbednog isplovljavanja bilo kojom vodenom površinom.

Kako se vreme poboljšava, a temperature rastu, nautičari polako izvlače čamce, brodiće i druga plovila iz skladišta i spuštaju ih u vodu. I dok znate kako izgleda priprema plovila za zimu, sada je vreme da se uradi suprotno.

U narednim redovima predstavljamo vam nekoliko koraka za uspešnu pripremu plovila za predstojeće leto.

Pratite ove korake da biste bili sigurni da je vaše plovilo u vrhunskom stanju i spremno za celu novu sezonu na vodi, bilo da se radi o moru, reci ili jezeru.

Otkrijte svoj čamac

Prvi korak je sam po sebi razumljiv – moraćete da uklonite cerade i prekrivke sa plovila ako planirate da uskoro isplovite i otisnete se svojom omiljenom vodenom površinom. I dok je možda primamljivo skinuti prekrivku jednim brzim potezom, poželjno je da to učinite polako, kako se ne bi pocepala ili uništila. Bez obzira na to koliko ste bili pažljivi u procesu pokrivanja, poznato je da stvorenja poput glodara prožvakaju svoj put, te prekrivku uvek dobro proverite pre nego što je odložite za narednu sezonu.

Priprema plovila za letnju sezonu

Ako je vaš čamac bio umotan da bi ste ga zaštitili od vremenskih nerilika, poželećete da pažljivo uklonite ceradu i reciklirate je, a ne da je bacite. Ukoliko vaše plovilo bilo na zatvorenom, većina prekrivki može se koristiti barem dve sezone.

Priprema plovila za letnju sezonu – Proverite da li je došlo do oštećenja tokom zimskih meseci

Kada otkrijete svoj čamac, poželjno je da izvršite temeljnu inspekciju kako biste bili sigurni da sve izgleda isto kao i kada ste ga odložili. Proverite da li na kablovima i ožičenju ima znakova korozije ili bilo kakvog prekomernog habanja koje može da izazove probleme sa električnim instalacijama. Ukoliko primetite bilo kakve probleme, potrebno je da ih rešite na vreme.

Dakle, pre nego što isplovite, uverite se da vaše plovilo nije oštećeno.

Obavite prolećno čišćenje

Budite sigurni da ste se oslobodili svake prljavštine ili prašine koja se nakupila tokom meseci neupotrebe. Poliranje čamca i upotreba zaštitnih premaza i boja učiniće da vaše plovilo bude estetski lepo. Osim toga, pomoći će vam da ga zaštitite.

Ako imate stolariju na svom brodu, znajte da ovo zahteva godišnje održavanje. U zavisnosti od vrste drveta, možda ćete morati da obavite lakiranje, pre nego što vaš brod bude spreman za plovidbu. Osim ako, naravno, na vašoj letnjoj listi obaveza nije veliki remont.

Priprema plovila za letnju sezonu – Obavljajte redovno održavanje

Zapamtite da vaš brod stoji mesecima. Nemojte napraviti grešku i pretpostaviti da je spreman za sezonu. Umesto toga, odnesite svoj čamac kod pouzdanog pomorskog mehaničara da izvrši preventivno održavanje pred sezonu. On će vam pomoći da još jednom proverite mehaničke sisteme (nikada nemojte pretpostavljati da creva nisu napukla ili ožičenje nije korodiralo). On će vam ukazati na sve što ste propustili u pogledu održavanja.

I sami možete vizuelno pregledati svoje plovilo, kako bi uočili eventualne probleme. Ipak, savetujemo da održavanje prepustite stručnom licu.

Ne zaboravite na sigurnosnu opremu

Priprema plovila za letnju sezonu podrazumeva i proveru postojeće sigurnosne opreme na brodu. Naravno, u ovu kategoriju svrstavamo veliki broj proizvoda, kao što su sigurnosni prsluci i pojasevi, kolutovi za spasavanje, bove i druge plutače, kao i setove prve pomoći.

Kako biste bili potpuno bezbedni pri svakom isplovljavanju, morate imati dovoljno sigurnosne opreme. Savetuje se da broj sigurnosnih prsluka uvek bude veći od broja putnika na plovilu. Na ovaj način garantuje se sigurnost svake osobe.

Priprema plovila za letnju sezonu

U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći veliki izbor opreme za brod, uključujući i sigurnosnu opremu. Osim toga, kod nas vas čeka i najveći izbor boja i premaza za plovila, elektronike i elektrike, kao i rasvete i dekoracije za brod.

Za više informacija o proizvodima iz našeg asortimana, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.