Blog

Upravljački sistemi za plovilo

Upravljački sistemi za plovilo

Upravljački sistemi za plovilo predstavljaju važan deo nautičke opreme, bez koje se nijedno isplovljavanje ne može zamisliti.

Ako ste iskusni nautičar, onda znate važnost i neophodnost ovog dela opreme za plovidbu. Ako ste početnik u avanturama na vodi, možete da pretpostavite da bez volana ili kormila nema upravljanja jahtom, brodićem ili drugim plovnim objektom.

Osim volana za plovilo, u ovu kategoriju nautičkih proizvoda svrstavamo i druge delove i opremu, kao i komande gasa i menjača, upravljačke sajle, sajle gasa i menjača, i same upravljačke mehanizme.

Šta je sve vašem plovilu neophodno kako bi pravilno funkcionisalo i služilo vas dugi niz godina, otkrivamo u narednim redovima.

Upravljački sistemi za plovilo podrazumevaju kormila i volane

Kormila za brod predstavljaju osnovne uređaje za održavanje smera u kojem se vaš plovni objekat kreće. Bez volana ili kormila, upravljanje u smeru u kojem želimo ne bi bilo ostvarljivo. Dakle, sigurnom plovidbom može se smatrati samo ona kada na brodu postoje testirani i provereno kvalitetni upravljački sistemi za plovilo.

Upravljački sistemi za plovilo

Sa sigurnošću se može tvrditi da su kormila i volani za plovila uneli osveženje i nautičkom svetu. Zapravo, bila je to prava revolucija! Pre kormila bilo je nemoguće istraživati svet i nepregledne vodene površine. Stvaranje prvog kormila omogućilo je upravo to. Za nastanak kormila vezuje se više različitih datuma. U masovnoj upotrebi su od početka 18. veka.

Savremena plovila takođe zahtevaju upotrebu upravljačkih sistema, a između ostalog i volana. Savremeni volani su daleko manji, elegantniji i jednostavniji za održavanje.

Tako vam na raspolaganju stoje modeli od kombinacije različitih materijala. Među najpopularnijim svakako su volani od inox-a. Dolaze u različitim varijacijama, te na tržištu možete pronaći kombinacije volana od inox-a sa poliuretanom ili drugim materijalima, kao što je mahagoni. Za sigurniji rukohvat, na raspolaganju su vam i volani od kombinacije inox-a i gume, koji sprečavaju proklizavanje. Ipak, izbor je samo i isključivo na vama.

Upravljački mehanizmi za plovila

Još jedan važan deo upravljačkih sistema za plovilo svakako su i upravljački mehanizmi, koji mogu biti izrađeni od različitih materijala.

Jedan od najpopularnijih upravljačkih mehanizama je i Multiflex LM-H-201A-B upravljački mehanizam. Dizajniran je za pojedine vanbrodske motore do 40kW (55Hp). Poseduje podesive položaje za montiranje kako bi odgovarali potrebama vašeg broda.

Ovaj upravljački mehanizam poseduje i kompaktan dizajn, dok u isto vreme ostaje snažan i robustan. Osovina i zupčanik su izrađeni od legure cinka visokog pritiska, a poklopac kormila je aluminijumska legura.

Još jedan popularan izbor je Multiflex LM-H-101 upravljački mehanizam. Njegova prednost je što se veoma jednostavno povezuje sa volanom, odnosno kormilom. Dizajniran je tako da se lako montira. Pogodan je za primenu na jednom motoru. I ovaj upravljački mehanizam poseduje kompaktan dizajn i veliku snagu.

Osovina Multiflex LM-H-101 upravljačkom mehanizma je sačinjena od pocinkovanog čelika, a poklopac kormila je legura cinka.

U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći oba upravljačka mehanizma vrhunskog kvaliteta i pristupačne cene.

Komande gasa i menjača, upravljačke sajle i ostali delovi upravljačkih sistema za plovilo

Osim volana i kormila i upravljačkih mehanizama, u upravljačke sisteme svrstavamo i komande gasa i menjača. Iako je noćna mora svakog nautičara, komande gasa i menjača ponekad se moraju zameniti novim. Iako se radi o neprijatnoj situaciji, o njoj se ipak mora razmišljati na vreme. U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika čekaju vas najkvalitetnije komande gasa i menjača koje koriste sve vrste sajli.

Takođe, na raspolaganju su vam i sve vrste upravljačkih sajli, sajli gasa i menjača, različitih dužina, u zavisnosti potreba vašeg plovila.

Upravljački sistemi za plovilo

Ukoliko želite da svaka vaša plovidba bude sigurna, postarajte se da svom plovilu obezbedite samo najkvalitetniju i najbolju nautičku opremu. Bilo da se radi o upravljačkim sistemima, sigurnosnoj nautičkoj opremi ili opremi za palubu, kod nas vas čeka najveći izbor.

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.