Blog

Zaštitna oprema za vodene sportove

Zaštitna oprema za vodene sportove

Zaštitna oprema za vodene sportove mora se naći na vašem plovnom objektu pri svakom isplovljavanju u rekreativne svrhe.

Letnja sezona plovidbe i uživanja u vodenim sportovima je i zvanično otvorena! Ima li boljeg načina za uživanje u letu od bavljenja sportovima na vodi? Postoji mnogo različitih aktivnosti u kojima možete uživati. Ali, pre nego što i počnete, trebalo bi da znate koja vam je oprema za vodene sportove neophodna. Naravno, odabir opreme uvek zavisi od vrste sporta kojim planirate da se bavite ili želite da isprobate. Posedovanje odgovarajuće opreme će učiniti vaše iskustvo prijatnijim i zanimljivijim. Međutim, u moru opreme za bavljenje vodenim sportovima može biti zbunjujuće i komplikovano pronaći pravu.

Potrebno je da znate da se i oprema za vodene sportove može podeliti na više različitih kategorija. Pre svega, tu je zaštitna oprema za vodene sportove, čija je uloga jasna iz samog naziva. Ona je tu da vas zaštiti od potencijalnih nezgoda pri bavljenju sportovima. Ona vam, dakle, pruža neophodnu sigurnosti prilikom bavljenja vodenim sportovima, koji se uglavnom svrstavaju u ekstremne sportove.

Zatim, postoji i dodatna oprema, poput plutajućih kanapa za skijanje, bez kojih bavljenje ovim sportom ne bi bilo ni bezbedno, a ni moguće.

Zaštitna oprema za vodene sportove

U narednim redovima predstavljamo vam najvažniju opremu za vodene sportove, koja će vam sasvim sigurno biti potrebna i ovog leta.

Zaštitna oprema za vodene sportove podrazumeva sigurnosne prsluke

Sigurnosni prsluci ili prsluci za spasavanje spadaju u red opreme koja se obično koristi u vodenim sportovima poput kajakaštva, vožnje čamcima, raftinga, veslanja i ili stojećeg veslanja.

Ova oprema je neophodna za skoro sve vodene sportove, a posebno ako niste toliko sigurni u svoje plivačke veštine. Oni pružaju sigurnost i udobnost. Čak i najboljim plivačima su i dalje potrebni ovi prsluci, s obzirom da je neophodno dostignuti određenu dozu bezbednosti pri bavljenju ovim sportovima.

Važno je napomenuti da postoje različite vrste u pogledu veličine, čiji bi odabir zavisio od težine i starosti korisnika. Način na koji vam pristaje prsluk je izuzetno važno jer vam on pomaže da držite glavu iznad vode. Ako je prevelik, može se dogoditi da samo “sklizne“ iznad i preko glave. Sa druge strane, ni premali prsluk nije pogodan, jer on neće pomoći da vaše telo ostane na površini vode. Osim veličine, faktori o kojima bi trebalo razmišljati pri kupovini ovih prsluka su i čvrstoća i kvaltiet kopči.

Takođe, na tržuštu se mogu pronaći prsluci sa automatskim ili ručnim aktiviranjem ili standardni prsluci za spasavanje. Automatski prsluci se aktiviraju, odnosno naduvavaju čin dodirnu vodu. To je najbolji prsluk za decu ili odrasle osobe koje nemaju iskustva u plivanju. Prsluci koji se ručno aktiviraju pogodni su za decu stariju od 16 godina i odrasle osobe koje umeju da plivaju. Na domaćem tržištu mogu se pronaći prsluci koju su namenjeni isključivo neplivačima. U slučaju davljenja, ovi prsluci okreću davljenika licem na gore, sprečavajući time tragične slučajeve.

Za bavljenje vodenim sportovima prsluci za neplivače takođe mogu biti sjajan izbor. Oni vas okreću na leđa, čak i u situacijama kada ste bez svesti.

Plutajući kanapi za skijanje na vodi

Skijanje na vodi jedan je od omiljenih sportova ove prirode. Upravo iz tog razloga oprema za vodene sportove uvek podrazumeva i različite vrste plutajućih kanapa.

Skijanje na vodi bilo bi praktično nemoguće bez upotrebe ovih kanapa. U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći veliki izbor kanapa za bavljenje ovim vodenim sportom.

Na raspolaganju su vam plutajući konopci za vuču velike nosivosti. Klasični modeli obično dolaze sa velikom dužinom, a jedan od najpopularnijih je i plutajući konopac dužine 18,3 metara, debljine 13mm, čija je maksimalna prekidna čvrstoća 1519kg.

Osim sigurnosnih prsluka i plutajućih kanapa za skijanje, u prodavnici Tehnonautika možete pronaći i mnoštvo druge opreme za vodene sportove, uključujući i Aqua Marina Island.

Zaštitna oprema za vodene sportove

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.