Blog

Tende za plovilo – Zašto su vam potrebne?

Tende za plovilo

Tende za plovilo predstavljaju neophodan dodatak vašem čamcu ili brodiću, posebno u toku vrelih letnjih dana.

Ukoliko uživate u plovidbi otvorenim vodenim površinama, bilo rekreativno ili profesionalno, onda znate koliko je posedovanje adekvatne opreme važno. Razlog za to je što je jedino sigurna i bezbedna plovidba ugodna plovidba. Bez obzira na to da li isplovljavate na svega sat-dva ili krećete na duže putovanje morem ili rekom, adekvatna nautička oprema mora se naći na vašem plovnom sredstvu. Ovo će vam reći svaki iskusan nautičar.

Pored provere opreme za vanbrodske motore, vođenja računa o svoj palubnoj opremi i sigurnosnim prslucima, pojasevima i kolutovima, morate voditi računa i o adekvatnoj zaštiti od UV zraka ili loših vremenskih uslova. Tu zaštitu može vam pružiti kvalitetna rasklopiva ili klasična tenda za plovilo.

Ako na vodi provodite i po nekoliko sati dnevno, posedovanje tende mora biti prioritet. Ona će vam pružiti potrebnu zaštitu od loših vremenskih uslova, kao što su kiša ili led. Osim toga, tenda vas štiti od jakog sunca tokom plovidbe, koje može naneti nepopravljive posledice vašoj koži. Prema tome, ne čudi podatak da se tende naročito preporučuju tokom letnje plovidbe.

Bez obzira na to koju vrstu plovila posedujete, na koji vremenski period isplovljavate i u toku kog godišnjeg doba, tende su uvek pametno rešenje.

Tende za plovilo

O čemu bi trebalo da vodite računa prilikom kupovine tende za plovilo, kao i zašto su one sjajan izbor za amatere, ali i profesionalne nautičare otkrivamo vam u narednim redovima.

Tende za plovilo su prva linija odbrane tokom vrelih letnjih dana

Ako ste iskusni nautičar koji većinu svog slobodnog vremena provodi na vodi, onda vam je uloga tende itekako jasna. Međutim, i dalje postoji jako uverenje da je tokom letnjih temeperatura i vremena na vodi dovoljno naneti kremu sa SPF faktorom, staviti kačket ili šešir i tako se otisnuti vodenom površinom. Međutim, to ne može biti dalje od istine!

Štetni sunčevi zraci u popodnevnim časovima mogu biti toliko jaki, da krema neće učiniti mnogo da vas zaštiti od njih. Kao što verovatno i znate, UV zraci su štetni za naše zdravlje, te pored opekotina mogu dovesti i do ekstremnijih oboljenja kože. Prema tome, sa njima se nikako ne bi trebalo igrati i šaliti.

Tende predstavljaju jednostavno i ekonomično rešenje ovog problema. One vam pružaju dodatnu zaštitu od sunca, naročito u popodnevnim časovima. Osim što štite vas i vašu kožu, one će zaštititi i onaj deo površine čamca ili drugog plovila koji pokrivaju. Naime, manja je verovatnoća da će pod čamca ili broda izbledeti, ukoliko se iznad njega nalazi visokokvalitetna tenda.

Ukoliko vodite računa o ovom aspektu nautičke opreme, vaše plovilo biće vam zahvalno. Neretko se dešava da nautičari, a posebno oni sa manje iskustva, jednostavno zaborave na ovaj aspekt zaštite. Često je najveći fokus stavljen na sigurnosnu opremu poput prsluka ili pojaseva za spasavanje, bova i bokobrana, dok se tende zaboravljaju. U najboljem slučaju, setimo ih se kada već bude kasno, te se kući vraćamo sa opekotinama od sunca, sunčanicom i drugim problemima. Kako se ovo ne bi dogodilo i vama, potrebno je da razmišljate unapred i nabavite najkvalitetniju tendu za plovilo!

O čemu voditi računa prilikom kupovine tende?

Ukoliko ste fan letnje plovidbe, o kupovini tende sigurno već razmišljate. Međutim, da li znate o čemu bi trebalo voditi računa pri kupovini tende?

Pre svega, važno je da ona bude sačinjena od kvalitetnog materijala, koji je otporan na loše vremenske uslove, a u isto vreme pruža adekvatnu zaštitu od štetnih sunčevih zraka.

U ponudi prodavnice Tehnonautika možete pronaći vrhunske rasklopive tende za čamac Bimini. Dolaze sa kombinacijom aluminijumskih cevi, plastičnih zglobova i spojnica i posebno impregniranog nautičkog platna. Samim tim, pružaju vam vrhunski nivo zaštite tokom plovidbe!

Vodite računa da kupite tendu koja će trajati više sezona, kako ne biste morali svake godine da brinete o istom aspektu sigurne plovidbe.

Osim kvaliteta, vodite računa da sa tendom kupite i komplet za montažu. Tende za plovilo iz ponude naše prodavnice obično dolaze sa ovim kompletima, te omogućavaju jednostavnu montažu i upotrebu.

Tende za plovilo

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju!