Blog

Sidrena oprema za plovilo

Sidrena oprema za plovilo

Sidrena oprema za plovilo svrstava se u red najvažnije plovidbene opreme.

Bez obzira na to da li isplovljavate na duže ili kraće “staze“, potrebno je da sa sobom uvek imate odgovarajuću opremu. Pod nautičkom opremom svrstavamo dve kategorije. Prva je takozvana palubna oprema, gde možemo svrstati predmete kao što su nautički kanapi, ali i one poput aluminijumskih merdevina za silaženje/penjanje na plovni objekat. Druga kategorija je sigurnosna nautička oprema. Mnogi nautičari se slažu da se upravo druga kategorija nautičke opreme smatra najvažnijom. U ovu kategoriju svrstavamo sigurnosne prsluke, pojaseve, bove, plutače, ali i sidrenu opremu.

Plovidba otvorenim vodenim površinama predstavlja jedno od lepših iskustava koje ćete pamtiti celog života. Plovidba u sezoni je još prijatnija. Temperature koje se ne spuštaju ispod 20 stepeni, letnji povetarac i dobre vremenske prilike razlog su da spustite plovilo u vodu i započnete vodenu avanturu na svom brodiću, čamcu ili jahti. Naravno, u određenom momentu biće neophodno da zaustavite svoje plovilo. Upravo tada na scenu stupa sidrena oprema.

Sidrenje plovila obično se vrši u cilju pozicioniranja objekta usred delovanja različitih faktora. Tako se plovilo može usidriti kao bi se bezbedno prevazišli veliki talasi i nemirno more. U ekstremnim situacijama, sidrenje plovila je jedini način da se spasete i “pregrmite“ oluju. Ono podrazumeva veliko iskustvo kapetana, ali i posedovanje sidrene opreme.

Sidrena oprema za plovilo

Zbog čega je sidrena oprema važna, šta sve u nju spada i gde možete pronaći najkvalitetniju, otkrivamo vam u narednim redovima.

Sidrena oprema za plovilo podrazumeva sidro kao najvažniji deo

Kada neko spomene sidrenu opremu, na koji element iste prvo pomislite? Na sidro, naravno!

Sidro jeste najvažniji i glavni element opreme za sidrenje. Bez sidra, sidrenje nikako ne bi bilo moguće. Samim tim, bez vrhunskog sidra ne bi trebalo ni pomisliti na isplovljavanje.

Osnovna uloga sidra jeste ograničavanje, tačnije zaustavljanje broda u jednoj poziciji. Bez obzira na to koje su okolnosti na vodenoj površini na kojoj se nalazite, sidro će vam pomoći da se “ukopate“ na jednom mestu. Nakon spuštanja u vodu, sidra se ukopavaju i sprečavaju da vaše plovilo odvuku krupni talasi ili morska struja. Samim tim, i amaterima u plovljenju jasna je važnost sidra.

Sidro, zahvaljujući krucijalnog ulozi koju obavlja, mora imati odgovarajuću težinu. Isto tako, on mora imati i tačno određena svojstva, kako bi odgovarao veličini plovila. Kada se jednom spusti u vodu, sidro vas štiti od loših vremenskih uslova i sprečava da “odlutate“ nepoznatim vodama. Prema tome, morate imati u vidu i vašu tačnu lokaciju, a trebalo bi da znate i da nije na svakom mestu moguće usidriti plovilo. Ono mesto na kojem se plovilo sidri naziva se sidrište.

Osim gore navedenih situacija u kojima se sidro koristi, ono može poslužiti i prilikom uplovljavanja u luku, ili kada je na brodu potrebno izvršiti veće radove i popravke.

Ostala neophodna sidrena oprema za vaše plovilo

Iako je sidro najvažniji deo sidrene opreme za plovilo, ni ostala oprema ne može se i ne sme zapostaviti.

Sidrenjak, takođe, spada u red najvažnije sidrene opreme. Radi se o metalnom lancu koji se vezuje za sidro i za palubu. Dakle, njegova uloga i jeste spajanje sidra i palube. Njegova dužina mora biti četiri ili pet puta veća od dubine vode gde se sidro spušta.

Osim sidra i sidrenjaka, vrtilica takođe spada u red sidrene opreme. Sidrena oprema za plovilo bila bi nepotpuna bez nje. Postavlja se na pola puta između sidra i palube, tačnije na sredini sidrenjaka i sprečava da se ovaj metalni lanac zaplete prilikom spuštanja.

U opremu za sidrenje spadaju i vitlo, odnosno vinč, kao i bitve. Najčešće su u upotrebi električni i ručni vinčevi.

Sidrena oprema za plovilo

Najkvalitetniju sidrenu opremu za plovilo možete pronaći u bogatoj ponudi Tehnonautika prodavnice. Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.