Blog

Oprema za vanbrodske i brodske motore

Oprema za vanbrodske i brodske motore

Oprema za vanbrodske i brodske motore predstavlja jedan od najvažnijih delova nautičke opreme.

Kada govorimo o sigurnoj plovidbi, pre svega mislimo na plovidbu plovnim sredstvom koje je adekvatno opremljeno za sve potencijalne situacije. Dakle, bezbedna plovidba ne može se ni zamisliti bez upotrebe opreme za motor plovila, zar ne?

Svaka plovidba, bilo da se radi o kraćoj plovidbi čamcem dužinom lokalne reke ili dužoj plovidbi brodom, predstavlja nezaboravno iskustvo vredno proživljavanja. Plovidba u jeku sezone je veoma ugodna, te se preporučuje praktično svim ljudima, u svim životnim dobima. Uživanje u blagom povetarcu, svežem vazduhu i talasima ne može se uporediti ni sa jednim drugim osećajem na svetu. Stoga, iskustvo plovidbe bi svako trebalo da doživi!

Iako bismo voleli da mislimo isključivo o dobrom provodu i zabavi, ne smemo zaboraviti i na bezbednosni aspekt plovidbe. Nautička oprema čija je svrha da nas zaštiti u hitnim situacijama mora se naći na vašem plovilu. Isto tako, palubnoj opremi je mesto, kao što i sam naziv kaže, na palubi vašeg plovnog sredstva. Isti je slučaj i sa opremom za vanbrodske i brodske motore. Ona omogućuva da svaka plovidba bude maksimalno bezbedna. Stoga, potrebno je misliti i na nju pre nego što isplovite mirnim vodama.

Oprema za vanbrodske i brodske motore

S obzirom na to da vanbrodski motori s godinama uživaju sve veću popularnost, otkrivamo vam sve neophodne informacije u vezi sa njima, ali i sve ono što bi trebalo da znate kada je u pitanju oprema za vanbrodske i brodske motore.

Oprema za vanbrodske i brodske motore – Koje vrste vanbrodskih motora razlikujemo?

I brodski i vanbrodski motori su pogonski sistem svakog plovila. Naravno, osim ako ne govorimo o klasičnom, drvenom čamcu koji pokreću vesla i vaša snaga.

Sve popularniji postaju vanbrodski motori. Oni su zapravo pogonski sistem sačinjen od tri glavna dela – motora, menjača i mlaznog pogona (ili elise). Vanbrodski motori se postavljaju na trup plovila, kako bi se plovilom moglo upravljati.

Motorni čamci su klasičan primer upotrebe ovih vrsta motora. Radi se o manjim plovilima, te su vanbrodski motori ovde pogodni za upotrebu.

Obično se u nautici razlikuju dve vrste ovih motora.

Prva su dvotaktni motori koji imaju unutrašnje sagorevanje. Naravno, oni koriste gorivo i ulje kako bi pokrenuli vaše plovilo. Oni su lakši za upotrebu, ali i za prenošenje. Međutim, emisija štetnih gasova koju proizvode nije zanemarljiva.

Sa druge strane imamo četvorotaktne motore, koji koriste isključivo gorivo kao pogon. Za razliku od dvotaktnih motora, ne prozvode toliko buke i toliko štetnih gasova. Na duže staze, četvorotaktni motori predstavljaju sjajan izbor.

Naravno, bez obzira na to koji motor posedujete, važno je da obratite pažnju i nabavite svu neophodnu dodatnu opremu.

Koja vam je dodatna oprema za vanbrodske i brodske motore neophodna?

Dakle, bilo da posedujete dvotaktni ili četvorotakni vanbrodski motor, biće vam potrebna pouzdana dodatna oprema. Manjak opreme može prouzrokovati i oštećenje motora. Složićete se sa nama – nijedan nautičar ne želi skupe troškove popravke motora, osim kada to nije potpuno neizbežno. Osim troškova, oštećen motor ili motor sa kvarom može ugroziti vašu bezbednost.

Prema tome, vodite računa da posedujete svu dodatnu opremu, uključujući prateće delove, creva, filtere i pumpice. Mogu vam zatrebati i konektori za gorivo, elektro bravice i sigurnosni ključevi,podmetači, stabilizatori, produžeci ručice gasa i nosači motora.

Kada govorimo o dodatnoj opremi za vanbrodske motore, ne možemo a da ne spomenemo i specijalne vrste ulja za motore plovila. Takvo je i Liqui Moly ulje. Ono će se postarati da svaki deo vašeg motora funkcioniše “kao podmazan“.

Svu dodatnu opremu za brodske i vanbrodske motore možete pronaći u bogatoj ponudi prodavnice Tehnonautika. Kod nas vas čeka i velik asortiman ostale nautičke, zašitne, sigurnosne i palubne opreme.

Oprema za vanbrodske i brodske motore

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, prodavnica Tehnonautika vam u svakom trenutku stoji na raspolaganju.