Blog

Bezbednost na vodi – Šta sve podrazumeva?

Bezbednost na vodi

Bezbednost na vodi uvek mora biti prioritet.

Ako planirate porodični izlet čamcem preko jezera ili plovidbu otvorenim vodama sa društvom i prijateljima, potrebno je da znate osnovna pravila bezbednosti na vodi. Ne želite da budete osoba koja ne zna kako da podesi pojas za spasavanje ili šta da radi ako neko upadne u vodu, zar ne?

Ako i vas interesuje šta sve podrazumevaju osnove bezbednosti na vodi, na pravom ste mestu. U narednim redovima donosimo vam sveobuhvatan vodič sa savetima za bezbednost na čamcu, brodu i drugim plovnim objektima.

Zašto je bezbednost na vodi važna?

Sigurnost na vodi važna je iz više razloga. Prevashodno, potrebno je da vi i vaši najbliži budete bezbedni dok ste na vodi. Nesreće na čamcima, iako retke, ipak se dešavaju. Da stvar bude ozbiljnija, obično se dešavaju veoma brzo i bez upozorenja. Stoga, potrebno je znati kako reagovati u hitnim slučajevima. Ovo je od krucijalne važnosti.

Bezbednost na vodi

Pored bezbednosnih mera koje vam pomažu da izbegnete nesreće, takođe je važno da se pripremite i za slučaj da se u istoj nađete. Nije uvek moguće osloniti se na to da će vam neko priskočiti u pomoć. Zato je odgovarajuća bezbednosna i sigurnosna oprema važna.

Važnost zaštitne opreme za plovila

Svakom brodu je potrebna odgovarajuća nautička oprema. Sa jedne strane, ona podrazumeva opremu koju ćete koristiti na palubi. U ovu kategoriju možemo svrstati razne nautičke kanape, bokobrane, bove, kao i merdevine i ostalu inox galanteriju. Sa druge strane, biće vam neophodna i takozvana sigurnosna oprema. Ona obuhvata širok spektar proizvoda dizajniranih tako da povećaju vašu bezbednost na vodi.

Zaštitna oprema za plovila je ona koja vam pomaže da se izbavite iz nezgodne situacije, u kojoj je vaša sigurnost ugrožena.

Postoji mnogo stvari koje se je dobro imati pri ruci na brodu, ali određena sigurnosna oprema je prioritet. Tako, svako plovilo mora biti opremljeno sigurnosnim pojasevima i prslucima za spasavanje, bovama i drugim plutačama, kao i setom prve pomoći.

Bezbednost na vodi – Sigurnosna oprema koja bi se trebalo naći na vašem plovilu

Uređaj koji se koristi za stvaranje zvuka, kao što su sirene i trube, sasvim se sigurno svrstavaju u red najvažnije nautičke opreme. One pomažu lociranju vašeg plovila u slučaju nužde ili opasnosti.

Osim toga, potreban vam je i set prve pomoći. Nezgode na otvorenim vodenim površinama, na sreću, uglavnom se završavaju sitnim ogrebotinama i posekotinama. Set prve pomoći tada je pametno imati pri ruci. Svako plovilo, bez obzira na veličinu, trebalo bi da poseduje barem jedan (u slučaju većih plovila i više). U nekim državama, posedovanje ovakve sigurnosne opreme je propisano zakonom.

Među najvažnijom zaštitnom opremom računamo i prsluke za spasavanje. U slučaju potonuća ili pada u vodu, sigurnosni prsluci mogu vam spasiti život. Zato je veoma važno da ih na vašem plovilu ima dovoljno. Vodite računa da svaki putnik poseduje svoj sigurnosni prsluk, a nije loša ideja da ih imate i više nego što vam je zaista potrebno.

Kolutovi za spasavanje bacaju se u vodu i pomažu davljeniku da se održi iznad površine vode. Sam ovaj podatak govori o važnosti ovog dela sigurnosne opreme.

Kako biste u potpunosti bili bezbedni na vašem plovnom objektu, vodite računa o vremenskim uslovima koji predstoje u danu plovidbe. Planirajte svoju rutu i vreme provedeno na plovilu u skladu sa tim.

Bezbednost na vodi

Pametna je ideja imati pri ruci listu brojeva za hitne slučajeve i obavestiti nekoga da planirate da provedete svoj dan na otvorenoj vodenoj površini. Ako se neko povredi ili dođe do kvara na plovilu, uvek možete pozvati nekoga da vam pritekne u pomoć.

U ponudi prodavnice Tehnonautika možete pronaći najkvalitetniju sigurnosnu i palubnu opremu, koja bi se trebalo pronaći na vašem brodu, jedrilici ili drugom plovnom objektu.

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku, stojimo vam na raspolaganju.