Blog

Veslo za čamac

Veslo za čamac

Veslo za čamac predstavljalo je izum koji je umnogome doprineo razvoju savremene nautičke opreme.

Nautička oprema prošla je dug proces evolucije. Od one najstarije, poput prvih oblika kompasa, do najmodernijih uređaja za navigaciju. Međutim, određeni elementi opreme, kao što su kormila i vesla ostala su u upotrebi do dana današnjeg. Razlog za to je njihov dizajn i univerzalnost. Naravno, savremene verzije ipak izgledaju nešto drugačije nego što je to bio slučaj ranije.

Veslo se može okarakterisati kao poluga koja se koristi za primenu sile i pokretanje čamca u pravcu u kojem želimo da se on kreće. Ono poseduje izduženu dršku i ravan, proširen kraj (lopaticu).

U narednim redovima predstavljamo vam najpopularnije vrste vesla za čamac i otkrivamo gde ih možete pronaći.

Vrste vesla za čamac

Vesla za čamac možemo kategorisati na više različitih načina. Recimo, možemo ih podeliti prema vrsti materijala od kojeg su sačinjeni. Tako, možemo reći da postoje drvena, aluminijumska, metalna i vesla sačinjena od raznih drugih materijala. Ipak, najbolji način za podelu vesla jeste prema načinu primene, odnosno prema svrsi.

Veslo za čamac

Vesla koja se obično koriste u kanuima sastoje se od drvene šipke, fiberglasa, karbonskih vlakana ili metalne drške sa ručkom na jednom kraju i čvrste lopatice na drugom. Sa druge strane, imamo vesla za upotrebu u kajakaštvu. Ona poseduju lopatice sa obe strane drške i obično su duža.

Kada govorimo o veslima za kajak, moramo naglasiti da postoje dve različite podvarijante. Prva jesu vesla sa lopaticama koje se nalaze u istoj ravni (kada se posmatraju niz dršku, tj. osovinu) i vesla sa lopaticama u različitim ravnima. Druga vrsta vesla za kajak mogu doalziti sa lopaticama koje su zakrivljene pod uglom od 30, 45 ili čak 90 stepeni. Kako se vesla za kajak ne oslanjaju na sam čamac, potrebno je da budu izrađena od lakših materijala, kao što je aluminijum. Uštede na težini poželjnije su na krajevima vesla (lopaticama), ne na sredini.

Mnoga moderna vesla podrazumevaju i rasklopive varijante. Tako se može pronaći rasklopivo veslo od aluminijumske cevi i plastične lopatice. Ovo veslo se može koristiti na raznim vrstama plovila, uključujući i gumene čamce (ako poseduju čauru na veslu koja može da se montira na nosaču gumenog čamca).

Kako odabrati veslo za čamac?

Odabir vesla za čamac zavisi od više različitih faktora. Pre svega, potrebno je da vodite računa o onome za šta vam je veslo potrebno. Ako se radi o veslu za kajak, odabraćete veslo sa dve lopatice na krajevima dugačke drške. Ako vam je neophodno veslo za običan, gumeni, drveni ili metalni čamac, odaberite standardne verzije vesla.

Veslo za čamac birate i na osnovu toga koliko ste novca u datom trenutku spremni da izdvojite. Nešto jeftinije verzije sačinjene su od aluminijuma, dok skuplje koriste fiberglas i karbonska vlakna.

Isto tako, veslo možete birati u skladu sa sopstvenom konstitucijom tela. Dužina vesla može varirati. Viši, jači ljudi odlučiće se za duže veslo. Kada birate veslo, možete pogledati i ovaj parametar. Takođe, i same lopatice razlikovaće se po veličini i obliku. Lopatica sa većom površinom može biti pogodnija za jaku osobu sa jakim ramenima, ali zamarajuća za slabiju osobu.

I boja lopatica može igrati ulogu u odabiru vesla za čamac. Kako normalno veslanje podrazumeva naizmenično uranjanje i podizanje lopatica, boja istih može uticati na vidljivost kajakaša. U uslovima smanjene vidljivosti, jarke boje lopatica, kao što je crvena, može igrati krucijalnu ulogu. Ona vam na ovaj način pruža bezbednost i garanciju da će vas drugi učesnici vodenog saobraća videti.

Veslo za čamac

Najkvalitetnija vesla za čamac možete pronaći u ponudi prodavnice Tehnonautika. Naša nautička prodavnica nudi vam raznovrsnu sigurnosnu i palubnu opremu za sve vrste plovila – od kajaka, preko klasičnih čamaca do većih plovila na motorni pogon.

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.