Blog

Oprema za izvlačenje čamaca iz vode

Oprema za izvlačenje čamaca iz vode

Oprema za izvlačenje čamaca iz vode postaje neophodnost pojavom hladnih dana, nepredvidljivog vremena i zimskih temperatura blizu nule.

Jesen je vreme kada vlasnici obično počnu da razmišljaju o pripremi svojih plovila za hladnije mesece. Jesen za mnoge označava kraj sezone plovidbe, a ključan zadatak na listi svakog vlasnika broda, čamca ili drugog plovnog objekta jeste izvlačenje istih iz vode. Iako može delovati kao rutinski proces, postoji nekoliko suštinskih razloga zašto je ova praksa ključna za održavanje dugovečnosti i stanja vašeg broda.

Naime, ono može sprečiti oštećenja vašeg broda i doprineti lakšem i jednostavnijem održavanju. U narednim redovima otkrivamo vam zašto je izvlačenje plovila iz vode važno, kao i koja će vam oprema biti neophodna.

Izvlačenje plovila iz vode znači i sprečavanje oštećenja usled pojave snega i leda

Jedan od osnovnih razloga za izvlačenje vašeg čamca iz vode u jesen jeste da ga zaštitite od potencijalnog oštećenja usled delovanja i pojave leda.

Oprema za izvlačenje čamaca iz vodeU regionima gde zimske temeprature padaju ispod nule, formiranje leda unutar sistema plovila može biti katastrofalno. Kada se led formira, on se može i proširiti i izazvati pukotine ili oštećenje trupa, motora i vodovodnog sistema.

Izvlačenjem čamca iz vode, rizik od oštećenja usled delovanja leda se smanjuje. Samim tim, životni vek vašeg plovila se produžava.

Veoma je važno ukloniti čamac iz vode na vreme, te ne čekati pojavu prvih mrazeva kako biste to učinili. Ako do sada niste to uradili, iskoristite novembar kako biste svoje plovilo sklonili na bezbedno.

Smanjenje rizika od habanja trupa, lakše održavanje i zaštita plovila

Ostavljanje čamca u vodi tokom cele godine izlaže vaše plovilo širokom spektu ekoloških stresora.

Morski ili rečni mikroorganizmi, školjke i alge mogu se zakačiti ili zalepiti za trup, potencijalno uzrokujući veliku štetu. Produženo izlaganje vodi takođe može dovesti do raznih drugih problema, kao što je postepeno slabljenje strukture čamca. Upotreba opreme za izvlačenje čamaca iz vode i sam proces daje priliku vašem plovilu da se osuši.

Takođe, izvlačenje čamaca iz vode i njegovo sušenje daje vam priliku da se pozabavite njegovom pripremom za zimu. Ova priprema obuhvata nekoliko različitih koraka, a fokus je stavljen na zaštitu od niskih temperatura.

Kada je plovilo van vode, možete ga lako pregeldati i popraviti bilo koji njegov deo. Možete da odvojite vreme da pregledate trup i uverite se da ne postoje nikakva oštećenja. Isto tako, možete naneti sloj antivegetativnog premaza na vaše plovilo, kako biste ga pripremili za sledeću sezonu.

Izvlačenje plovila iz vode omogućava vam da ga skladištite na odgovarajući način tokom zime. Čuvanje čamca u kontrolisanom okruženju, pod ceradom ili prekrivkom, štiti ga od oštrog, zimskog vremena. Pravilno skladištenje osigurava da vaša investicija bude zaštićena i spremna za upotrebu kada se sezona čamca vrati.

Ovaj proaktivni pristup omogućava vam da vaše plovilo bude u vrhunskom stanju kada ponovo budete spremni za isplovljavanje.

Oprema za izvlačenje čamaca iz vode – Šta vam je potrebno za ovaj postupak?

Poznavanje adekvatne opreme za izvlačenje čamaca iz vode je ključno za uspešno obavljanje ovog zadatka.

Pre svega, biće vam neophodna pouzdana prikolica za čamac. Ona je osnova procesa izvlačenja. Uverite se da je prikolica kojom obavljate ovaj zadatak odgovarajuće veličine i težine za vaše plovilo. Takođe, ona bi trebalo da bude opremljena funkcionalnim kočnicama, svetlima i sigurnosnom opremom.

Kako biste čamac povukli na prikolicu, trebaće vam i vinč. Uverite se da je u dobrom radnom stanju, kao i da posedujete dodatne kaiševe, kanape ili vezice za bezbedno pričvršćivanje vašeg čamca za prikolicu.

Kako bi se čamac pravilno pozicionirao na prikolici, od koristi vam može biti i pramčani odbojnik, valjkovi za prikolice, kao i roler za prikolice.

Oprema za izvlačenje čamaca iz vodeSvu opremu za izvlačenje čamaca iz vode možete pronaći u okviru ponude prodavnice Tehnonautika. Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.