Blog

Priprema čamaca za zimu

Priprema čamaca za zimu

Priprema čamaca za zimu i njihovo održavanje, kao i zaštita tokom hladnijih meseci podrazumeva niz različitih radnji.

Oštar vazduh, mirna voda i vetar u kosi – teško da se išta može porediti sa jesenjom plovidbom. Međutim, dolazak jeseni obično nagoveštava i pad temperatura ispod optimalnih za sigurnu plovidbu. Stoga, većina nautičara počinje da razmišlja o pripremi čamaca za zimu. Uglavnom se odlučujemo za čuvanje plovila na suvom, te njihovo izvlačenje iz vode, održavanje i njihovu zaštitu za nekoliko meseci pod ceradom/prekrivkom.

Priprema plovila za hladnu sezonu je neophodna, ne samo da biste zaštitili svoju investiciju , već i da biste bili sigurni da će vaše plovilo biti spremno za akciju kada se vrate topliji dani.

U narednim redovima donosimo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći kada je u pitanju priprema čamaca za zimu.

Prvi korak u pripremi plovila za zimu je detaljno pranje

Pre nego što bilo šta drugo učinite, neophodno je da temeljno operete svoje plovilo.

Priprema čamaca za zimu

So, prljavština, prašina, vodeni mikroorganizmi i drugi ’’zagađivači’’ mogu se akumulirati tokom letnjih avantura na vodi. Ako ova prljavština ostane na plovilu tokom zime može dovesti do korozije i propadanja trupa. Stoga, pranje plovila jeste krucijalan korak u njegovoj pripremi za zimu.

Nakon pranja, potrebno je da ostavite da se plovilo u potpunosti osuši. S obzirom na to da su temperature u padu, ovaj proces može potrajati i duže od 24 časa. Prema tome, na vreme krenite sa pripremom plovila za zimu.

Nakon sušenja plovila, a ako za tim postoji potreba, možete naneti nov, svež sloj antialgina. Ovi antivegetativni premazi pomažu vašem plovilu jer ga pripremaju za narednu sezonu u vodi. Kako plovila najveći deo svog radnog veka provedu u vodi, uloga antialgina je zaista velika. Oni pomažu vašem plovilu, štiteći ga od prekomernog nagomilavanja vodenih mikroorganizama, koji mogu oštetiti trup.

Priprema čamaca za zimu podrazumeva proveru motora, sistema goriva i sistema hlađenja

Zima je idealno vreme da se posvetite motoru i pozabavite sistemom goriva vašeg čamca.

Pre svega ostalog, potrebno je da pregledate, i eventualno, zamenite motorno ulje, kao i filter ulja u vašem motoru. Iskorišćeno ulje može da sadrži zagađivače koji mogu oštetiti vaš motor tokom dužeg skladištenja. Gorivo koje duže stoji u motoru, može postati ustajalo, te uzrokovati probleme kada ponovo pokrenete brod. Da biste to sprečili, dodajte stabilizator goriva u rezervoar. Pustite motor da radi nekoliko minuta, kako biste osigurali da ovakvo gorivo cirkuliše kroz sistem.

Da biste zaštitili sistem hlađenja od niskih temperatura, neophodno je da ga isperete vodom, kako biste uklonili so i ostale prljavštine. Isto tako, neophodno je dodati antifriz u sistem da biste sprečili smrzavanje. Obavezno pratite preporuke proizvođača vašeg plovila, kako biste koristili ispravan antifriz.

Zaštita unutrašnjosti plovila je podjednako važna

Kako bi vaše plovilo bilo potpuno sigurno i zaštićeno tokom hladnijih meseci, morate se pozabaviti i njegovom unutrašnjosti.

Pre svega, uklonite dragocenosti ili predmete koji bi mogli biti oštećeni ekstremnom hladnoćom ili vlagom. Nakon toga, postarajte se da postoji adekvatan nivo ventilacije u vašem plovilu. Na ovaj način sprečavate pojavu buđi i vlage.

Kako biste bili sigurni da vlaga neće oštetiti vaše plovilo, možete koristiti i apsorbere vlage ili odvlaživače da biste održali unutrašnjost suvom.

Naravno, podrazumeva se da je neophodno i temeljno očistiti unutrašnjost plovila. U ove svrhe preporučuje se upotreba posebno formulisane kozmetike za plovila, koja će učiniti da kabina vašeg plovila zasija.

Priprema čamaca za zimu ne mora biti bauk, ukoliko se pridržavate osnovnih pravila i procedura i koristite adekvatnu opremu.

U ponudi prodavnice nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći svu neophodnu opremu koja će vam pomoći u pripremi plovila za hladne mesece.

Priprema čamaca za zimu

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, prodavnica Tehnonautika vam u svakom trenutku stoji na raspolaganju.