Blog

Saveti za održavanje plovila tokom zime

Saveti za održavanje plovila tokom zime

Saveti za održavanje plovila tokom zime od velike su koristi vlasnicima plovnih objekata.

Zimske temeperature obično znače da se ljubitelji čamaca suočavaju sa godišnjim dilemama kako bezbedno čuvati svoja plovila, dok topliji dani ne stignu. Pravilno zimsko čuvanje čamca ključno je za očuvanje integriteta vaše investicije i osiguravanje bezbrižnog isplovljavanja kada dođe sledeća sezona plovidbe.

U narednim redovima istražićemo osnovne korake i dati vredne savete za čuvanje vašeg plovila tokom hladnih, zimskih meseci.

Značaj adekvatnog čuvanja i skladištenja čamca tokom zime

Vlasništvo nad čamcem, jahtom, brodom ili drugim plovilom predstavlja značajnu investiciju. Adekvatno i pravilno zimsko čuvanje ključno je za zaštitu vašeg plovila od štetnih uticaja zimske klime.

Saveti za održavanje plovila tokom zimeOd niskih temperatura do formiranja leda, zanemarivanje plovila tokom ovih meseci može dovesti do skupih oštećenja koja mogu ugroziti sigurnost i funkcionalnost vašeg čamca. Jedno je sigurno – to ne želi nijedan nautičar. Stoga, pravilno čuvanje plovila smatra se prioritetom tokom zime.

Baš kao i vaš dom, tako i plovila zahtevaju redovno održavanje i negu. Pravilno zimsko čuvanje čamaca je proaktivna mera za produžavanje njegovog veka trajanja, osiguravajući da možete uživati u godinama bezbrižne plovidbe bez potrebe za preranim popravkama ili zamenskim delovima.

Saveti za održavanje plovila tokom zime – Čuvanje na otvorenom ili zatvorenom?

Pre svega, saveti za održavanje plovila tokom zime zavisiće od načina na koji planirate da čuvate, odnosno skladištite plovilo.

Ako je dostupno i unutar vašeg budžeta, unutrašnje čuvanje je optimalan izbor za zaštitu čamca od vremenskih elemenata. Bilo da je reč o skladištu sa kontrolom klime ili ličnoj garaži, držanje čamca unutar zatvorenog prostora štiti ga od kiše, snega i ekstremnih temperaturnih promena.

Kada unutrašnje čuvanje nije izvodljivo, dolaze u obzir spoljašnje opcije. Tada na scenu stupaju kvalitetne prekrivke i cerade. Postarajte se da je vaše plovilo dobro zaštićeno od vremenskih nepogoda, kao što su sneg i led. Izloženost ovim nepogodama može dovesti do oštećenja trupa i kasnijih popravki i troškova. Stoga, birajte samo kvalitetne cerade, ukoliko planirate da čuvate plovilo napolju.

Priprema čamaca za zimsko čuvanje

Kada odlučite gde ćete čuvati vaše plovilo, na red sledi priprema plovila za zimsku sezonu.

Počnite proces zimovanja čišćenjem vašeg čamca. Uklonite svu prljavštinu, so ili otpad sa spoljne strane i očistite unutrašnjost kako biste sprečili rast plesni i buđi. Spoljašnjost dobro operite čistom vodom i kozmetikom namenjenom nautičkoj upotrebi. Nakon toga plovilo je neophodno dobro osušiti i, ako za tim postoji potreba, naneti zaštitni sloj antialgina ili boje.

Pravilno čuvanje motora vašeg čamca uključuje ispiranje svežom vodom i dodavanje stabilizatora goriva u rezervoar. Pratite smernice proizvođača određenih vrsta motora kako biste sprečili oštećenje usled delovanja niskih temperatura.

Isključite i uklonite akumulator čamca radi vansezonskog punjenja. Čuvajte ga na hladnom, suvom mestu i povremeno punite kako biste održali njegovu dugotrajnost.

Ispraznite svu vode iz vodovodnih sistema kako biste sprečili zamrzavanje. Ovaj korak štiti vas od bespotrebnih i skupih troškova popravke.

Čak i tokom “hibernacije“, vaš čamac zahteva periodične provere. Obavljajte redovne inspekcije kako biste osigurali da su pokrivači neoštećeni, da nema znakova invazije štetočina i da nema znakova oštećenja ili habanja.

Iskoristite vansezonski period za obavljanje rutinskih održavanja. To uključuje podmazivanje pokretnih delova, proveru i zatezanje matica i vijaka, kao i rešavanje bilo kakvih manjih popravki koje su se eventualno pojavile.

Dok zima traje, ljubitelji čamaca opraštaju se od otvorenih voda, a značaj pravilnog zimskog čuvanja postaje očigledan. Očuvanje investicije, produžavanje veka trajanja vašeg plovila i osiguravanje bezbrižnog isplovljavanja sledeće sezone zavisi od adekvatne nege i pažnje koju posvećujete čuvanju vašeg čamca.

Prateći korake opisane u ovom sveobuhvatnom vodiču, možete mirno spavati znajući da je vaš čamac sigurno skladišten, kao i spreman za prvo toplije prolećno jutro.

Saveti za održavanje plovila tokom zimeZa više informacija o proizvodima koji vam mogu biti od koristi prilikom održavanja plovila van sezone, prodavnica Tehnonautika vam u svakom trenutku stoji na raspolaganju.