Blog

Saveti za pravilno održavanje broda

Pravilno održavanje broda

Pravilno održavanje broda je neophodno kako bi bio u besprekornom stanju.

Plovidba je zabavna aktivnost koja vam omogućava da uživate u lepoti prirode dok se opuštate na mirnim vodama. Međutim, kao i svako drugo vozilo, brodovi zahtevaju održavanje. Jedino na taj način sačuvaćete njihovu lepotu i funkcionalnost. Takođe, obezbedićete sebi i svojim putnicima sigurnost bez obzira na vode kojim plovite.

Imajući u vidu značaj koji ima pravilno održavanje broda Tehnonautika vam daje savete koji će vam u tome pomoći.

Redovno čišćenje i voskiranje

Prvi korak u održavanju jeste čišćenje plovila. Započnite posao tako što ćete najpre oprati spoljašnjost broda crevom ili mašinom za pranje pod pritiskom. Posebno obratite pažnju na mesta gde se prljavština skuplja, kao što su dno i oko propelera. Za tvrdokorne mrlje koristite meku četku.

Pravilno održavanje brodaČišćenjem broda ne otklanjate samo prljavštinu, već sprečavate i oštećenja. So, alge i drugi zagađivači mogu da unište premaz, boju, metal, drvo, vinil. Ujedno, sprečavate rast buđi, plesni i bakterija koje mogu uticati na zdravlje i udobnost vas i vaših gostiju.

Da biste potpuno zaštitili brod od surovog morskog okruženje nanesite sloj voska. Vosak stvara barijeru, te štiti površinu broda od UV zraka, vode i čestica iz vazduha.

Održavanje motora

Pravilno održavanje motora je ključno za dugovečnost vašeg broda. Ono podrazumeva, pre svega, promenu ulja.

Ulje za brodske motore podmazuje njihove pokretne delove i sprečava prekomerno trenje i toplotu. Vremenom, ulje postaje kontaminirano prljavštinom, vodom i nusproizvodima sagorevanja. To smanjuje njegovu efikasnost, te postoji rizik od oštećenja motora. Zbog toga morate redovno menjati ulje i filter za ulje.

Učestalost zamene zavisi od tipa, starosti i upotrebe vašeg motora. Mada je pravilo da to bude na svakih 100 radnih sati.

Provera sistema za gorivo je još jedan korak u održavanju motora. Obavezno ispraznite ili zamenite gorivo svakih 6 meseci da biste izbegli kontaminaciju vode usled kondenzacije.

Kaiševi se koriste za prenos snage sa motora na različite delove, kao što su alternator, pumpa za vodu i servo upravljač. Kako su podložni habanju i kidanju neophodna je i njiihova redovna kontrola. U protivnom, dovodite u pitanje ne samo efikasnost motora, već i dodatne opreme.

Briga o jedrima

Pravilno održavanje broda obuhvata i negu jedara.

Jedra su izložena raznim spoljašnjim uslovima životne sredine. Ovi faktori negativno utiču na jedra, posebno na njihov oblik kvalitet. Zato je važno da zaštitite jedra od sunca kada se ne koriste.

Pravilno održavanje broda

Ultraljubičasti zraci su jedan od najgorih neprijatelja jedara, jer dovode do oštećenja vlakana i bledila boje. Uvek kada brod ne koristite pokrijte glavno jedro.

So i prljavština su još jedan zagađivač jedara. Oni mogu da izazovu buđ na njima. Da biste to izbegli jedra treba redovno ispirati svežom vodom, a naročito pre završetka plovidbene sezone. Zapravo, ovo je jedan od važnih koraka pripreme plovila za zimski period.

Neophodno je i da se uverite da su jedra potpuno suva pre nego što ih savijete, jer vlaga može podstaći rast gljivica i koroziju. Vodite računa i gde ih čuvate. Jedra treba čuvati na dobro provetrenom, suvom i hladnom mestu, daleko od ekstremnih temperatura i štetočina.

Održavanje sigurnosne opreme za plovilo

Sigurnosne opreme je ključna za zaštitu života čoveka. Samim tim pravilno održavanje broda podrazumeva i brigu o njoj.

Redovna provera i testiranje sigurnosne opreme se odnosi na proveru ispravnosti prsluka za spasavanje, aparata za gašenje požara i signalnih raketa.

Sve što vam je potrebno za opremanje i održavanje broda pronaći ćete u bogatoj ponudi prodavnice Tehnonautika.