Blog

Kako očistiti plovilo na najefikasniji način? Saveti koji će vam pomoći

čišćenje plovila Tehnonautika 1

Čišćenje plovila podrazumeva preduzimanje više radnji kako bi vaš plovni objekat izgledao uredno i „kao nov“.

Brodovi, jedrilice, jahte, čamci i drugi plovna sredstva su izrazito korisni prevozni objekti koji nam pružaju neslućeno mnogo prednosti. Vožnja na plovilu nam omogućava da istražimo neistražene predele na otvorenom moru, reci ili jezeru. Na njima se možemo relaksirati i, jednostavno, uživati u životu. Međutim, nakon dužeg vremena korišćenja, gotovo sigurno će se na plovilu pojaviti (i, eventualno nakupiti) brojne nečistoće i prljavštine. Pritom, govorimo o nečistoćama na spoljašnjem, ali i u unutrašnjem delu plovila. Ovo je jasan signal kada svog „ljubimca na vodi“ morate oprati i dubinski očistiti.

Imajte u vidu da nam se hladni zimski meseci iz dana u dan približavaju. Ovo je period kada, zapravo, počinje priprema plovila za zimsku sezonu. Deo te pripreme podrazumeva i izvlačenje plovila iz vode. Prvo što treba da uradite kada izvadite plovilo iz vode jeste da ga temeljno i detaljno očistite. Uvek imajte u vidu da čišćenje plovila nema samo estetsku, već i zaštitnu funkciju.

Sama aktivnost čišćenja plovila nije tako jednostavna kao što zvuči. Ona uključuje preduzimanje više postupnih radnji kako biste svom plovilu „vratili stari sjaj“ koji zaslužuje.

Čišćenje plovila – Počnite sa ispiranjem i nanošenjem sapuna

Prvi korak u procesu čišćenja plovila jeste njegovo ispiranje, odnosno kvašenje čistom vodom. U ove svrhe možete koristiti obično crevo kojim biste oprali i svoj automobil. Na ovaj način uklonićete većinu nečistoća, soli i prljavština sa površine vašeg plovila. Počnite od prednjeg dela trupa, tj. od pramca, pa sve do njegovog zadnjeg dela (krma plovila). Ispiranjem plovila, naravno, nećete ga očistiti u celosti, već ćete samo ukloniti površinske mrlje koje se lako, običnim mlazom vode skidaju.

čišćenje plovila Tehnonautika 2

Nakon što završite sa ispiranjem, vreme je da se pozabavite i onim „tvrdoglavim“ nečistoćama. Ili, što bi se reklo – tvrdokornim mrljama. U ovom pogledu, moraćete da koristiti sapun i sunđer. Iako je, zbog „života na vodi“, trup plovila napravljen od čvrstog i otpornog materijala, nemojte naglo i iskuviše jako trljati sapunom njegovu površinu. Takođe, nemojte da dozvolite da se sapun osuši na trupu broda, jer time rizikujete potencijalna oštećenja. Sapunom i sunđerom čistite male površine i obavezno pre nego što pređete na drugi deo plovila koji biste da očisitite, isperite sapunicu.

Obavezno ispolirajte plovilo i nanesite vosak

Kada završite sa pranjem plovila, dolazi red na nanošenje odgovarajućih zaštitnih slojeva i premaza. Kvalitet ovog „zaštitnog tretmana“ plovila zavisi od toga koliko ste prethodno dobro oprali plovilo. Što je plovilo čistije, odnosno što je više nečistoća sa njega uklonjeno, to će zaštitni premazi biti delotvorniji u smislu produžavanja životnog veka plovnog objekta.

Zato prvo što treba da uradite nakon što ste oprali plovilo jeste da ga detaljno i ručno ispolirate. Pri poliranju koristite kružne i lagane pokrete. Ne samo što ćete poliranjem učiniti da vaše plovilo blista, već ćete ukloniti i sve ostatke oksidacije sa njega. Ova faza čišćenja plovila predstavlja pripremu za narednu fazu – voskiranje plovila.

Da bi vaše plovilo zaista bilo u punom i iskonskom sjaju, neophodno je da na njega nanesete i odgovarajući sloj voska. Nanošenje voska ne čini trup broda samo atraktivnijim, već i na duže staze štiti plovilo od budućeg nagomilavanja prljavština i nečistoća. Pri voskiranju plovila skoncentrišite se samo na male površine. Drugim rečima, nanosite vosak „deo po deo“, sve dok trup vašeg plovila u celosti ne dobije lep i privlačan sjaj. Imajte u vidu da specijalizovani vosak za plovila mnogo efektnije i bolje deluje u odnosu na bilo koju drugu vrstu voska. To je zato što je vosak za plovila specijalno dizajniran i napravljen da uspešno izlazi na kraj sa povećanom količinom vode i kontaktom sa vodom, za razliku od voska za četvorotočkaše.

Pronađite najkvalitetniju opremu i sredstva za čišćenje plovila

Međutim, pre nego što uopšte započnete sa pranjem svog plovnog sredstva, neophodno je da nabavite i odgovarajuću opremu, odnosno sredstva za čišćenje plovila. Govorili smo o značaju i delotvornosti nanošenju sapuna pri čišćenju plovila. Nikada nemojte koristiti običan sapun koji koristite kod kuće. Umesto njega, odaberite adekvatno biorazgradivo sredstvo za čišćenje sa neutral nim PH faktorom.

Ukoliko koristite četku za čišćenje, uvek odaberite četku koja je čvrsta i stabilna, ali ne sa isuviše grubim vlaknima. Dovoljno je da vlakna na četki budu meka ili srednje tvrdoće. Samo pomoću ovakve četke ćete se rešiti tvrdokornih naslaga i nečistoća na plovilu. Dok ujedno nećete oštetiti završni sloj ili premaz na njemu. Pored četke, morate imati i sunđer, kantu sa vodom, crevo za vodu, odgovarajući broj peškira i krpa. Međutim, najvažnije je da nabavite sigurna i proverena sredstva za čišćenje plovnih objekata.

čišćenje plovila Tehnonautika 3

Tako, na primer, pri poliranju plovila trebalo bi da koristite International Marine Polish. Ovo sredstvo za čišćenje ima ultra fine abrazivne čestice koje stvaraju izgled visokog sjaja na ofarbanim površinama. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja, ogrebotina i oštećenja preporučljivo je koristiti International Liquid Rubbing koji deluje kao brusni papir fine granulacije. International Super Cleaner će vam pomoći da uklonite prljavštinu i mrlje od ulja i slično sa trupa broda. Neverovatni International Teak Restorer će za kratko vreme očistiti i obnoviti tikovinu i druga tvrda drva, vraćajući im njihovu prirodnu boju. Uklonite tvrdokornu rđu i tragove od vodene linije uz pomoć International Stain Remover-a.

Koje god sredstvo za čišćenje broda, čamca, jedrilice ili drugog plovila da koristite, uvek se pridržavajte uputstava u vezi sa razblaživanjem i upotrebom.

Tehnonautika – Najbolji izbor za vaše plovilo

Ukoliko želite da nabavite najpouzdanija i najpovoljnija sredstva pomoću kojih ćete efikasno očistiti svoje plovilo, onda je Tehnonautika najbolji izbor za vas. Pored najkvalitetnijih sredstava za čišćenje plovila, kod nas možete pronaći najveću ponudu opreme za sve vrste plovila.

Dakle, naša prodavnica nautičke opreme u Beogradu nudi vam, pored nautičke opreme, i kompletnu palubnu opremu, ali i sve što vam treba od sigurnosne nautičke opreme. Sve što vas zanima ili što vam je neophodno možete pronaći u našoj jedinstvenoj web prodavnici. Što znači da kupovinu željenog dela ili opreme za plovilo u svakom trenutku možete izvršiti i online putem.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Budite slobodni da nas posetite i uverite se iz prve ruke u vrhunski kvalitet i profesionalizam naše usluge.

3 thoughts on “Kako očistiti plovilo na najefikasniji način? Saveti koji će vam pomoći

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *