Nautika

Antiskid podovi za plovila – Uspešno štite od svakog proklizavanja

antiskid podovi za plovila Tehnonautika 1

Antiskid podovi za plovila će vam omogućiti da paluba vašeg plovnog objekta nikada ne bude klizava.

Plovidba sama po sebi treba da predstavlja avanturu za svakog ko se nađe na brodu ili drugom plovilu. Svi koji plove najveći deo vremena provode na palubi, odnosno na otvorenom delu plovila. Jer, naravno, žele sebi da priušte najveći užitak u najlepšem pogledu. S druge strane, voda i vlaga neminovni su delovi svakog plovljenja i u nemalom broju slučajeva „prodiru“ na palubu. I, kada se tu nađu, površina za veoma kratko vreme postaje veoma klizava, usled čega može doći do incidenata i povreda. Štaviše, u nautici su zabeleženi slučajevi da su ljudi, nažalost, gubili živote, tako što su se okliznuli, izgubili svest i pali direktno u more. Kako se ovakvi i slični slučajevi ne bi događali, potrebno je na palubu naneti odgovarajuću podlogu (boju) koja se naziva antiskid ili non-skid podloga.

Antiskid podovi za plovila – Priprema za nanošenje boje

Antiskid podovi za plovila, zapravo, predstavljaju hrapavu boju koja se nanosi palubu, čija osnovna funkcija jeste zaštita od klizanja. Takođe, antiskid podloga može se naći i u vidu praha koji se ubacuje u boju, a potom se stavlja na plovilo. Međutim, pre nanošenja antiskid podloge, plovilo je potrebno pripremiti za ovaj proces. Priprema za plovidbu je od ključnog značaja za boravak na vodi. Drugim rečima, potrebno je preduzeti niz prethodnih radnji koje će osigrati da antiskid podloga bude izdržljiva na duži rok. Na prvom mestu, proverite ima li na vašem plovnom sredstvu naznaka oštećenja ili guljenja. Osigurajte da ne postoji nijedan indikator koji bi ukazivao na to površina neće dobro držati antiskid.

antiskid podovi za plovila Tehnonautika 2

Pre nego što nanesete antiskid, podloga, odnosno površina za stavljanje ove boje mora biti čista i u potpunosti suva. Dakle, kompletno očistite svoje plovilo od prljavšine, ulja, masti, vlage, voska ili bilo kojih drugih supstanci koje otežavaju nanošenje boje. Delove plovila koje ne želite da obojite, zalepite odgovarajućom trakom. Vodite računa da antiskid podlogu ne stavljate uveče ili pred kraj dana jer se tada povećava verovatnoća kondenzacije vazduha koja može oštetiti boju. I, naravno, uvek prvo pažljivo pročitajte uputstvo.

Kako naneti antiskid boju?

Kada završite sve ove prethodne radnje, vreme je da nanesete antiskid boju. U suštini, ovo treba da bude izuzetno jednostavna procedura, ali dovoljan je jedan pogrešan potez zbog kojeg biste kasnije imali nepotrebne troškove. S obzirom na to da postoji više vrsta antiskid podloga, prvo izaberite onu boju koja najviše odgovara vašim plovnim potrebama, ali i ukusu. Pre upotrebe, dobro promućkajte boju. Za stavljanje antiskid boje koristite suvu i čistu četku ili valjak za farbanje. Potom laganim pokretima započnite nanošenje antiskida na željenu površinu. Nekada ćete morati da nanesete dva sloja premaza u roku od 2-3 sata kako bi podloga bila izdržljivija.

S druge strane, ako su antiskid podovi za plovila u vidu praha, najbolje bi bilo da poklopac sa kanticom izbušite na nekoliko mesta. Ove rupice ne treba da budu velike, već prečnika oko 3 milimetra. Nakon što ste na palubu plovila stavili boju, pospite ovaj prah po celoj površini i sačekajte da se stvrdne. Višak, odnosno ostatak praha obavezno očistite, a potom nanesite novi sloj boje kako bi se sve „zapečatilo“. Postoji i mogućnost da prah direktno stavite u boju, pre farbanja, ali ovo može biti problematično.

antiskid podovi za plovila Tehnonautika 3

To je zbog toga što se za četku ili valjak može nataložiti dosta ove smese, što može dovesti do toga da ne naneste dovoljan sloj antiskida na palubu.

Koji su najbolji antiskid podovi (boje) za plovila?

Postavlja se pitanje koju antiskid boju kupiti i na koji način je odabrati? Izuzetno kvalitetna i preporučljiva antiskid podloga za plovilo jeste KiwiGrip. Ovaj revolucionaran, izrazito izdržljiv i jednostavan za održavanje premaz veoma se lako i brzo nanosi na palubu valjkom. Na taj način čini površinu stabilnom i neproklizavajućom. Kantica od jednog litra KiwiGrip-a može se naneti na na površinu od čak 20 metara kvadratnih. Njegova tekstura se prilagođava svim površinama – od elegantne površine „plovila za uživanje“, do industrijske površine „radnog plovila“. Potrebna je minimalna primena za njegovo nanošenje, a sve što treba jeste da plovilo očistite od masti i voska.

Takođe, jedan od najtraženijih antiskidova jeste International antiklizna boja Interdeck. Ovaj poliuretanski premaz sadrži fine čestice koje stvaraju antikliznu i otpornu površinu. Mat izgled ove boje sprečava odsjaj od sunca, a nanosi se direktno iz kantice četkom ili valjkom. Interdeck je primenljiv na čelik, drvo, aluminijum i plastiku. Ove, ali i druge antskid podove za plovila, možete naći, po najpristupačnijim cenama u zemlji, u Tehnonautici – najopremljenijoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu. Nudimo vam, pored ovih boja, i širok izbor nautičke opreme, palubne opreme, ali sigurnosne nautičke opreme.

Našu celokupnu ponudu možete pogledati u našoj web prodavnici, tako da sigurnu i brzu kupovinu plovidbene opreme za svako plovilo možete obaviti i onlajn putem. Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu u prodavnici koja se prostire na neverovatnih 280 metara kvadratnih. Posetite nas ili nas kontaktirajte odmah i uverite se u profesionalizam i kvalitet usluge iz prve ruke.

1 thoughts on “Antiskid podovi za plovila – Uspešno štite od svakog proklizavanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *