Nautika

Cerade i prekrivke za plovila – Zaštitite svoje plovilo na najbolji način

cerade i prekrivke za plovila Tehnonautika 1

Cerade i prekrivke za plovila zaštitiće vaše plovilo tokom zime, ali i od brojnih drugih neželjenih spoljašnjih faktora.

Zima i hladne temperature nam se približavaju iz dana u dan. Premda se može sasvim udobno i bezbedno ploviti tokom zimskih meseci, činjenica je da ovaj period nije idealan za avanture na vodi. Upravo zato, mnogi vlasnici plovila izvlače svoje plovne objekte iz vode i „drže ih“ na suvom dok se vremenske prilike ne poboljšaju. Međutim, čak i tada plovilo treba redovno održavati i štititi od zimskih temperaturnih okolnosti. Jedan od najboljih načina da to učinite jeste da prekrijete svoj čamac, jedriliciu ili drugo plovilo adekvatnim ceradama, odnosno prekrivkama.

Zato, pre nego što nepovoljne i temperature u minusu „navale“, veoma poželjno i korisno bi bilo da svoje plovilo pripremite za zimu. Jedan od elemenata te pripreme jeste nabavka i pokrivanje plovila odgovarajućim ceradama i prekrivkama.

Cerade i prekrivke za plovila imaju ogroman značaj u njihovoj zaštiti

Prvo što treba da uradite pre nego što prekrijete plovilo ceradom, jeste da ga temeljno i detaljno očistite od svih nečistoća. Ipak spremate svoje plovno sredstvo za jedan duži period nekorišćenja, te je potrebno odstraniti svu prljavštinu. Naime, prljavština bi, u slučaju nagomilavanja, mogla izazvati brojna oštećenja i, samim tim, nepotrebne troškove. Takođe, neophodno je da pre postavljanja prekrivke uklonite svaki trag vode na plovilu.

Ukoliko je voda prisutna, ona se tokom zime pretvara u led, a može se i proširiti. Na ovaj način može izazvati oštećenja motora, cevi, trupa broda i bilo kog drugog dela plovila. Cerade i prekrivke upravo srečavaju da voda, sneg ili led uopšte dospeju do plovila tokom zime. Na taj način smanjuje se mogućnost nastanka kondenzacije. I, ujedno, cerade i prekrivke sprečavaju, odnosno redukuju rizik od stvaranja buđi.

cerade i prekrivke za plovila Tehnonautika 2

Međutim, cerade i prekrivke za plovila imaju dalekosežniji značaj u zaštiti vašeg plovila. Pored toga što štite plovilo od nečistoća i „ulaska“ (prodora) vode, cerade i prekrivke uspešno štite unutrašnjost vašeg plovila od toga da izblede tokom izlaganja suncu. Takođe, njihova funkcija se ogleda i u zaštiti od UV zraka i, shodno tome, sprečavaju pucanje delova plovila od prekomerne toplote. I, što je možda najbitnije, cerade i prekrivke pomažu u sprečavanju krađe plovila.

Koje vrste ovih prekrivki postoje?

Postoje tri osnovne vrste cerada, odnosno prekrivki za plovila tokom zimskog perioda. Govorimo o plastičnim prekrivkama, prekrivkama od platna i tzv. shrinkwrap (folije) prekrivkama.

Plastične prekrivke predstavljaju ubedljivo najjefitnijju opciju. One imaju male metalne šljokice sa strane koje se lako mogu odlepiti od plovila. Najveći problem sa ovim prekrivkama jeste što su zahtevne za stezanje i pričvršćivanje. Međutim, kvalitetne plastične prekrivke mogu trajati cele zime, s tim što će se do početka proleća najverovatnije pojaviti već prvi znaci istrošenosti ovih cerada. Što znači da ove prekrivke mogu trajati jednu, a najduže dve zime.

Prekrivke od platna su veće težine u odnosu na plastične cerade, i ujedno su skuplje od njih. Ove prekrivke se mogu nabaviti u univerzalnoj (standardnoj) veličini ili u obliku koji je prilagođen dimenzijama vašeg plovila. Njihova velika prednost jeste što se mogu sigurno i stabilno pričvrstiti na plovilo. Oštre ivica broda i UV sunčevo zračenje su najveći neprijatelji ovih prekrivki. To je zato što oštre ivice prekrivku od platna mogu pohabati i oštetiti, dok sunčevo zračenje ovaj materijal čini slabim i krhkim. Ali, kvalitetna cerada od platna može štititi vaše plovilo minimum četiri sezone.

cerade i prekrivke za plovila Tehnonautika 3

Cerade od folije (shrinkwrap prekrivke) se obično postavljaju u marini ili brodogradilištu. Njih je gotovo nemoguće postaviti samostalno, zato vlasnici plovila uglavnom traže pomoć pri njihovoj ugradnji. Ovakav tip prekrivki može se videti nakon proizvodnje, odnosno pri isporuci novih čamaca, jedrilica i drugih plovila. Njihova najveća prednost se ogleda tome što se one, nakon što se postave na plovilo, više ne pomeraju. Oštre ivice plovila se, pre postavljanja ove prekrivke, tapaciraju, kako bi se sprečilo njeno kidanje. Veoma dobro štite plovilo od habanja, nečistoća, ogrebotina i drugih nepoželjnih okolnosti. One štite plovilo toliko efektno i dugo da paluba ostaje netaknuta i jednako čista kao u onom trenutku kada se ova prekrivka postavljala.

Nabavite samo proverene i kvalitetne cerade i prekrivke za vaše plovilo

Kao što možemo da vidimo, cerade i prekrivke za plovila imaju jednu od najznačajnijih uloga u zaštiti plovnih objekata tokom zime. Kada postavljate ceradu na plovilo, morate je dobro i čvrsto povući sa svih strana (ivica) plovila, tako da ne ostane „vazdušni džep“ u sredini. Videli smo i da nisu sve prekrivke za plovila istog kvaliteta, teksture i materijala. Zato je neophodno da nabavite cerade i prekrivke koje su pouzdane i od ovlašćenih proizvođača.

Jedna od najtraženijih jeste cerada za čamce izrađena od poliesterske tkanine u sivoj boji. Ona je otporna na zimske vremenske uslove, ali i na UV zračenje. Ukoliko odlučite da nabavite ovu ceradu, znajte da ona dolazi u kompletu sa D alkama i gumenom gurtnom za dotezivanje. Pored nje, možete uzeti i zasebnu ceradu za motor čamca koja će ga uspešno štititi od svih eventualnih oštećenja. Takođe su izuzetno popularne i cerade za gumene čamce.

cerade i prekrivke za plovila Tehnonautika 4

Prema tome, ako želite vrhunske i najkvalitetnije cerade i prekrivke za plovila, vaš izbor treba da bude Tehnonautika. U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete naći apsolutno sve što vam treba za bezbednu i udobnu plovidbu. Počev od nautičke opreme, preko palubne opreme, pa sve do sigurnosne opreme i opreme za ulepšavanje vašeg plovila. Celokupnu našu ponudu možete videti u jedinstvenoj online prodavnici, što znači da opremu i delove za čamce i druga plovila možete kupiti i putem interneta.

Naša lokacija je na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu, u prodavnici koja se prostire na neverovatnih 280 metara kvadratnih. Naš cilj je da sa velikim asortimanom plovidbene opreme, preglednim izlaganjem robe i profesionalću usluge zadovoljimo sve potrebe naših kupaca.

 

3 thoughts on “Cerade i prekrivke za plovila – Zaštitite svoje plovilo na najbolji način

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *