Nautika

Kaljužne pumpe su obavezan deo (sigurnosne) nautičke opreme

kaljužna pumpa Tehnonautika 1

Kaljužna pumpa predstavlja neophodan, ali često i zanemaren deo nautičke opreme. Bez kvalitetnih i pouzdanih kaljužnih pumpi ne treba uopšte isplovljavati.

Ukoliko ste ljubitelj plovljenja i već dugo ste na vodi,u jednom trentuku ćete svakako morati da se pozabavite famoznom kaljužnom pumpom. Nažalost, kaljužnim pumpama se ne posvećuje dovoljna pažnja kada je u pitanju održavanje i sigurnost brodova i drugih plovila. Uvek imajte u vidu da je kaljužna pumpa esencijalni deo svake nautičke opreme bez koje je bezbedna i udobna plovidba praktično nemoguća. Razlog leži u tome što su kaljužne pumpe prva, primarna i osnovna „linija borbe i odbrane“ protiv potonuća plovnog sredstva. Mnogi ljudi olako previđaju ovu najvažniju ulogu kaljužne pumpe.

Zato je na plovilu uvek potrebno imati sigurnu, proverenu i od ovlašćenog proizvođača kaljužnu pumpu, kako biste mogli nesputano da krstarite.

Šta je kaljužna pumpa i koja je njena funkcija?

Pre nego što objasnimo šta je uopšte kaljužna pumpa i koja je njena funkcija, treba naglasiti šta termin „kaljuža“ uopšte znači. Naime, kaljuža predstavlja najnižu tačku unutrašnjosti broda, čamca, jedrilice, jahte ili drugog plovnog objekta. I upravo se u ovoj tački, u najvećem broju slučajeva, nakuplja najviše (nepotrebne) vode. Voda koja dospeva u kaljužu ne mora biti rečnog ili morskog porekla. Ona se može skupljati u kaljuži zbog nevremena na vodi, kondenzacije, vodovodnog sistema, ventilacionog sistema (sistema za hlađenje) i slično.

kaljužna pumpa Tehnonautika 2

Naravno, najgori slučaj dolaska vode u kaljužu jeste probijanje trupa, izazvano sudarom sa drugim plovilom ili nekim objektom. Upravo zato je nautičarima i mornarima bilo potrebno da osmisle način kako će ovu vodu izbacivati sa plovila. Zato su kreirane kaljužne pumpe, čija je osnovna funkcija da istiska (ispumpava), odnosno izbacuje višak vode iz kaljuže. Pored toga, kaljužne pumpe su dizajnirane na taj način da vlasniku plovila omoguće dovoljno vreme da pronađe izvor curenja vode. Ili, pak, u vanrednim i ekstremnim situacijama, kada brod tone, one vlasniku plovila daju dovoljno vremena da obuče sigurnosni pojas ili prsluk.

Koje vrste kaljužnih pumpi postoje?

Postoji više vrsta kaljužnih pumpi, ali sve se one mogu grupisati u dve kategorije. Govorimo o električnim i ručnim (manuelnim) kaljužnim pumpama. S druge strane, najčešća podela električnih kaljužnih pumpi jeste na centrifugalne i membranske kaljužne pumpe.

Centrifugalne pumpe izbacuju vodu iz kaljuže koristeći kinetičku energiju, odnosno oslanjajući se na čvrste rotore, čiji je dizajn sličan turbini. Obrtanje rotora ubrzava protok vode i samim tim izbacuje vodu veoma brzo. Centrifugalne pumpe su potopljene kaljužne pumpe i one moraju biti sve vreme u vodi kako bi vodu ispumpavale. Ove pumpe mogu izbaciti veliku količinu vode, relativno su jeftine i izuzetno su pouzdane. Ne moraju se mnogo i često održavati, a mogu izbacivati, pored vode i određeni otpadni materijal bez začepljenja.

Membranske pumpe deluju poput malog usisivača koji usisava kaljužnu vodu. Voda se uvlači kroz usisni (ulazni) ventil, a zatim se izbacuje kroz izlazni ventil. Membranske pumpe imaju sopstvenu regulaciju pritiska, odnosno one same izbacuju višak vazduha iz svog sistema. Efikasno izbacuju vodu uzbrdnom putanjom (nagore) i mogu ostati suve dugo vremena bez oštećenja. Za razliku od centrifugalnih pumpi, ne mogu izbacivati ogromnu količinu vode i ne tolerišu prljavštinu i otpatke.

Ručne pumpe se uglavnom na plovilima koriste kao rezervne kaljužne pumpe. Njih je poželjno uvek imati na plovnom sredstvu u slučaju nenadanog prestanka rada električnih kaljužnih pumpi.

Šta ako kaljužna pumpa iznenada prestane da radi?

Mogli smo da vidimo da kaljužna pumpa, sa svim svojim funkcijama i prednostima, bukvalno može da vam spasi život u nepredviđenim i opasnim situacijama. Međutim, kao i svaki drugi uređaj, i kaljužne pumpe su podložne kvarovima i oštećenjima. Ovo se najčešće dešava usled neodržavanja ili neredovnog održavanja kaljužnih pumpi. Ili, pak, usled njihovog nepravilnog ugrađivanja i instalacije. Postoji više razloga usled kojih može doći do prestanka rada kaljužnih pumpi. Recimo, membranske pumpe se mogu pokvariti ukoliko dođe do restrikcija, odnosno ograničenja protoka vode. Naime, ove pumpe su dizajnirane da izbacuju istu količinu vode u kontinuitetu.

Ukoliko bilo šta ogranični protok te vode, membranske pumpe imaju tendenciju da rade brže i više, sve do trenutka kada prestanu sa ispumpavanjem. Problemi sa centrifugalnim pumpama svode se obično na začepljenje, neispravne prekidače sa plovkom ili korodirane (neispravne) električne instalacije i priključke. Redovnim održavanjem, proverom i nabavkom najkvalitetnijih kaljužnih pumpi ove situacije svakako možete preduprediti ili svesti na minimum. Ako kaljužna pumpa prestane da radi, lako se može desiti da voda napuni trup broda. Što, dalje, može za posledicu imati dugrotrajnu štetu na plovilu. U ekstremnim slučajevima voda može da prodre na palubu broda, čime može izazvati njegovo potonuće.

kaljužna pumpa Tehnonautika 4

Imajte u vidu da je kupovina novih kaljužnih pumpi uglavnom jeftinija opcija od popravke oštećenih.

Kako izabrati odgovarajuću kaljužnu pumpu i koliko njih?

Kaljužna pumpa je, dakle, jedan od najvećih oslonaca u bezbednosti i sigurnosti plovljenja. Zato se mnogi vlasnici plovila pitaju – koliko je potrebno imati kaljužnih pumpi na plovilu? Broj kaljužnih pumpi zavisi od veličine plovila i dizajna trupa. Plovila sa jednim trupom, dužinom kraćom od 6 metara, trebalo bi da poseduju jednu kaljužnu pumpu. Dok, plovila sa višetrupnim sistemom, poput katamarana, trebalo bi da imaju po jednu (ili više) kaljužnu pumpu za svaki trup. Takođe, što su dimenzije plovila veće (dužina veća od 8 metara), veći će biti i broj zahtevanih kaljužnih pumpi.

Jedna od najkvalitetnijih i najtražnijih kaljužnih pumpi svakako je kaljužna pumpa RULE. Ovo je antistatička i ekološka pumpa sa elektronskim senzorom. Kada voda dostigne nivo od sedam centimetara, pumpa se uključuje. Prestaje da radi kada se voda potpuno isprazni. Pored nje, preporučljivo je imati i ekstremno kompaktnu kaljužnu pumpu sa elektronskim senzorom nivoa vode. Ukoliko želite da nabavite vrhunske i maksimalno pouzdane kaljužne pumpe i njihove plovke, onda je Tehnonautika jedini pravi izbor za vas.

Naša prodavnica nautičke opreme u Beogradu nudi vam najveći izbor kaljužnih pumpi za vaše plovilo. Pored toga, kod nas možete pronaći, po najpovoljnijim cenama, celokupnu nautičku opremu, palubnu opremu, ali i sigurnosnu opremu. Celokupnu našu ponudu možete videti u jedinstvenom web shop-u, što znači da kupovinu možete jednostavno obaviti i putem interneta. Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Posetite nas i pronađite plovidbenu opremu po vašem ukusu i budžetu.

3 thoughts on “Kaljužne pumpe su obavezan deo (sigurnosne) nautičke opreme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *