Nautika

Gumeni čamci – Sve što treba da znate o ovoj vrsti plovila

gumeni čamci Tehnonautika 1

Gumeni čamci predstavljaju jedno od najekonomičnijih i najefikasnijih plovnih sredstava. Prednosti koje posedovanje i korišćenje gumenih čamaca pruža vlasniku ovog plovnog objekta neslućeno su velike.

Svim ljubiteljima plovljenja poznato je koliko je udobna i bezbedna plovidba značajna dok se nalaze na vodi. Pritom, ovde prvenstveno podrazumevamo plovidbu kada treba prevaliti duže destinacije, poput trase Dunavom od Beograda do Crnog mora. Međutim, neretko se dešava da će vam na vodi biti potreban brz, lak i dostupan prevoz za relativno kratke destinacije. Gumena plovila, a naročito gumeni čamci, pokazali su se kao najbolja opcija u ovom slučaju. U ovom tekstu, termin koji se odnosi na gumene čamce koristićemo u generičkom smislu, odnoseći se na sva gumena plovna sredstva.

Popularnost i količina tražnje za ovim čamcima iz godine u godinu beleži neverovatan rast. Jači gumeni materijali od kojih se prave, moderne metode izrade gumenih čamaca, kao i najnoviji modeli gumenih čamaca neki su od faktora koji su uticali na povećani obim prodaje ovih plovila. Pošto se upotreba i prodaja gumenih čamaca drastično povećala u poslednjih nekoliko godina, potrebno je razmotriti i razloge zbog čega je to tako.

Gumeni čamci – Koje vrste ovih plovila postoje?

Gumeni čamci ili, kako se drugačije kolokvijalno nazivaju – čamci na naduvavanje – predstavljaju lagana plovila koja su napravljena od fleksibilnih, gumenih sintetičkih materijala koji se mogu naduvavati. Bez obzira u koje svrhe plovite (pecanje, avaturističko ili komercijalno plovljenje i slično), znajte da su čamci na naduvavanje uvek odličan izbor. Zato se, pri odabiru ovakvih plovila, postavlja pitanje – koje vrste gumenih čamaca postoje? Drugim rečima, koji su sve tipovi ili kategorije gumenih plovila? Ima ih više.

gumeni čamci Tehnonautika 2

  • Splav na naduvavanje. Ovo je najjednostavnija vrsta gumenih čamaca koji je uglavnom namenjen za igru i zabavu na vodi. Njihova upotreba je uglavnom u rekreativne svrhe.
  • Gumeni ponton. Ova vrsta gumenih čamaca najpopularnija je kod ribara. Sastoji se od dve velike tube za naduvavanje koje su međusobno spojene metalnim okvirom.
  • Kajak na naduvavanje. Vrsta gumenih čamaca kojima se veoma lako manevriše. Kompaktni su, sigurni su i zbog raznovrsti upotrebe, a naročito zbog raftinga, stekli su veliku popularnost.
  • Gumeni sportski čamci. Visokokvalitetni i otporni čamci koji se koriste u najrazličitijim vodenim sportovima.
  • Čvrst gumeni čamac. Ili – čamci hibridi. Ova vrsta čamaca predstavlja kombinaciju između gumenih i tradicionalnih drvenih čamaca, imajući u vidu čvrstinu trupa čamca. Karakteriše ih odlična plovnost i sjajne performanse na vodi.

Koje su prednosti gumenih čamaca?

Gumeni čamci svojim korisnicima pružaju neverovatno mnogo prednosti i pogodnosti. Pre svega, oni su idealno rešenje i u pogledu ekonomičnosti i u pogledu upotrebe. Jeftiniji su u odnosu na tradicionalne čamce, prenosivi su i veoma se lako održavaju. Dalje, gumeni čamci su, zbog svoje strukture i materijala, veoma lagani i kompaktni, što povećava njihovu efikasnost u potrošnji goriva. Govorimo, naravno, o gumenim čamcima koji, kao pogon, koriste vanbrodske motore. Ova vrsta čamaca se takođe može koristiti u različitim nautičkim sektorima. Naime, gumene čamce upotrebljavaju: hitne i spasilačke službe, vojska, rečna policija, pomorska straža i slično. S druge strane, ovi čamci se mogu upotrebljvati i u komercijalne i rekreativne svrhe.

Bez obzira na to što su izrađeni od gumenih sintetičkih materijala, ovi čamci su veoma stabilni i sigurni za plovidbu, Takođe, veoma su jednostavni za upravljanje na vodi. Zbog svoje lagane konstrukcije i kompatibilnosti sa vanbrodskim motorima, ovi čamci su pogodni za brzu plovidbu. Upravo zbog ove osobenosti, veoma često se koriste u spasilačkim i vojnim operacijama. Mogu se upotrebljavati i u slatkim i slanim vodama.

I na kraju, ali ne i najmanje bitno, sve vrste gumenih čamaca, naročito novijeg tipa, izuzetno su bezbedne za upotrebu.

Gumeni čamci – Održavanje i bezbednosni saveti

Kao i svako drugo plovilo, i gumeni čamci se moraju redovno održavati kako bi im se produžio životni vek i zadržao atraktivan izgled. Dobra vest je da oni zahtevaju minimalno održavanje. Najveće „opasnosti“ po gumene čamce jesu UV zračenje, velike vrućine i kao spoljašnji neželjeni faktori. Kada završite sa njegovom upotrebom, obavezno ga dobro operite svežom i čistom vodom. Kada ga ne koristite, gumeni čamac držite pokrivenim. U tom smislu, važno je imati kvalitetnu ceradu za čamce. Prekrivke, cerade, kao i odgovarajući zaštitni premazi za gumene čamce štite ovu vrstu plovila od štetnog UV zračenja, ali i od pojave buđi.

gumeni čamci Tehnonautika 3

Primenujući lakove, odnosno zaštitne slojeve periodično (jednom u tri nedelje), uštedećete pozamašnu sumu novca koju biste, u suprotnom, dali na poprake ili kupovinu novog čamca. Kada su u pitanju bezbednosni saveti, imajte u vidu sledeće preporuke. Nakon što nadujete čamac, proverite da li je on na nekom mestu bušan. Nemojte da vučete gumeni čamac po zemlji, jer ćete ga na taj način oštetiti i napraviti bušnim. Iako su moderni gumeni čamci napravljeni od izrazito izdržljivog materijala, uvek sa sobom ponesite ručnu pumpu. Naravno, ne isplovljavajte bez odgovarajuće opreme za spasavanje, baterijske lampe, mobilnog telefona, kao i seta prve pomoći.

Tehnonautika – Pronađite najbolju opremu za sve vrste čamaca

Kao što možemo da zaključimo, gumeni čamac jeste jedno od najboljih i najdelotvornijih rešenja ukoliko želite da se otisnete put vode. Međutim, samo posedovanje ovih čamaca nije dovoljno rešenje ukoliko ga ne snabdete kvalitetnom, sigurnom i pouzdanom opremom. Stoga, ukoliko želite da nabavite najkvalitetniju nautičku opremu za ova, ali i sva druga plovila, onda je Tehnonautika najbolje rešenje za vas. U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete pronaći sve što vam je neophodno od plovidbene opreme, kaoi sve druge delove za vaše plovilo.

Nudimo vam, po najpovoljnijim cenama u zemlji, proverenu nautičku opremu, palubnu opremu, ali i sigurnosnu nautičku opremu. Zahvaljujući Tehnonautici, kupovina opreme i delova za plovila nikada nije bila lakša. Drugim rečima, našu celokupnu ponudu možete pronaći u našoj web prodavnici, što znači da opremu i delove za plovilo možete jednostavno nabaviti online putem. Isporuka na kućnu adresu kupca stiže u najkraćem mogućem roku.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Budite slobodni da nas posetite ili kontaktirate odmah. Izaberite samo najbolje za vaše plovilo. Izaberite Tehnonautiku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *