Nautika

Oprema za vanbrodske motore – Šta vam je sve neophodno?

oprema za vanbrodske motore Tehnonautika 1

Oprema za vanbrodske motore, kao i delovi za ove motore, predstavljaju neophodnu nautičku opremu. Upravo će vam ova oprema omogućiti da vaš vanbrodski motor funkcioniše besprekorno.

Iz godine u godinu, potražnja za vanbrodskim motorima je sve veća. Ovaj tip motora, zbog svoje praktičnosti, fleksibilnosti i velikog broja prednosti doživeo je pravu ekspanziju na tržištu nautike. Najjednostavnije rečeno – vanbrodski motori jesu pogonski sistemi za plovila. U pitanju je samostalna jedinica koja se sastoji iz motora, menjača i propelera (elise) ili mlaznog pogona. U pitanju su uređaji koji se, kako im i sam naziv sugeriše, postavljaju van trupa plovila, odnosno sa njegove spoljne strane. Vanbrodski motori se u najvećem broju slučajeva koriste za pokretanje manjih plovnih sredstava.

Pored ove osnovne funkcije, vanbrodski motori se koriste i za upravljanje plovilom, odnosno za određivanje njegovog pravca. Međutim, da bi ovaj tip motora mogao da „obavlja svoj posao“, odnosno da pokreće plovni objekat, potrebno je da ima i adekvatnu opremu.

Koje su prednosti vanbrodskih motora?

Dakle, vanbrodski motori, pored toga što služe kao pogon za kretanje plovila, dizajnirani su tako da okreću svoje nosače i kontrolišu pravac kretanja plovila. Za razliku od motora koji su ugrađeni u plovilo, vanbrodski motori se veoma lako mogu ukloniti radi skladištenja ili popravke. Upoznavanje sa prednostima ovih mašina svakako će olakašti vaš izbor prilikom nabavke odgovrajućih delova za vanbrodske motore.

  1. Veličina i prostor. U većini slučajeva ovaj tip motora nije glomazan i postavlja se na spoljnoj strani plovila, tako da omogućava višak prostora unutar samog plovila.
  2. Lako održavanje. Vanbrodski motori se veoma lako mogu popraviti, ukoliko ima potrebe za tim, budući da se ne nalaze u zatvorenom prostoru. Takođe, mogu se dugo koristiti bez rizika od smrzavanja.
  3. Lako upravljanje i mala težina. Mogućnosti za manverisanje vanbrodskim motorima su velike. Oni su, takođe, lakši od unutrašnjih motora, što plovilo čini bržim i ekonomičnijim pri potrošnji goriva.
  4. Rad pri manjim brzinama. Većina motora za plovila može funkcionisati samo kada su pod jakim naponom, dok se vanbrodskim motorima odlično upravlja i pri manjim brzinama.
  5. Mobilnost i prenosivost. Lako se mogu nositi i prenositi sa jednog na drugo plovilo ili, pak, u skladište kada se ovaj motor ne koristi.

oprema za vanbrodske motore Tehnonautika 2

Jedino oprema za vanbrodske motore koja potiče od priznatih i poznatih proizvođača može omogućiti nesmetan rad ovih motora.

Oprema za vanbrodske motore – Koje vrste ovih motora postoje?

Postoje dve osnovne vrste vanbrodskih motora: dvotaktni i četvorotaktni vanbrodski motori. I jedna i druga vrsta vanbrodskih motora ima svojih pogodnosti.

Dvotaktni motori su u najvećem broju slučajeva lakši u odnosu na četvorotaktne motore iako koriste istu konjsku snagu. Upravo zato dvotaktni vanbrodski motori imaju odličan odnos snaga-težina, ali mnogi od njih ne zadovoljavaju standarde koji se odnose na emisiju štetnih gasova. Dakle, dvotaktni vanbrodski motori jesu motori sa unutrašnjim sagorevanjem koji kompletiraju svoj energetski ciklus u dva takta (hoda) klipa tokom samo jednog obrtaja radilice. Dok su četvorotaktnim vanbrodskim motorima neophodna četiri takta klipa da završilli svoj radni ciklus.

Dvotaktni vanbrodski motori funkcionišu koristeću kombinaciju goriva i ulja, dok četvorotaktni vanbrodski motori koriste isključivo gorivo kao izvor pogona. Četvorotaktni vanbrodski motori su tiši u odnosu na dvotaktne, a s obzirom na to da se ulje dodaje u motor, a ne u gorivo kao kod dvotaktnih, to ove motore čini i više ekonomičnijom opcijom. Četvorotaktni motori imaju odlične performanse, veći su i teži u odnosu na dvotaktne, stoga i skuplji za izradu.

Sve u svemu, izbor između dvotaktnih i četvorotaktnih vanbrodskih motora zavisi isključivo od vaših plovnih potreba.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine vanbrodskih motora?

Ukoliko ste odlučili da za svoje plovilo nabavite vanbrodski motor, morate obratiti pažnju na više stvari prilikom kupovine istih. Zato vam pružamo nekoliko saveta koji će vam pomoći pri izboru vanbrodskog motora.

Pre svega, uzmite u obzir veličinu vašeg plovila i način na koji želite da ga koristite. Ovo je jako bitno, budući da od dimenzija plovila zavisi težina i snaga vanbrodskog motora koji biste da kupite. Pri kupovini vanbrodskog motora bazirajte se na na to da pronađete dugoročniju opciju. To znači da treba da kupite vanbrodski motor od pouzdanog proizvođača, koji je otporan i izdržljiv. Takođe, razmotrite i efikasnost vanbrodskog motora, odnosno učinkovitost njegovog goriva i uticaj na životnu sredinu.

oprema za vanbrodske motore Tehnonautika 3

Ako postoji opcija, testirajte više vanbrodskih motora na svom plovilu i proverite koji vam najviše odgovara. Razmislite i o sigurnosti, odnosno bezbednosti ovog motora, budući da su ove mašine neretko predmet krađe. Podrazumeva se da pri kupovini ne idete iznad svojih finansijskih mogućnosti. Takođe, od vašeg budžeta zavisi i da li možete priuštiti novi ili polovan vanbrodski motor.

Koja je neophodna oprema za vanbrodske motore?

Kao što smo već istakli, da bi vanbrodski motori bili kvalitetni, neophodno je i da delovi i oprema za vanbrodske motore budu kvalitetni. Ukoliko jedan „šraf ove mašinerije“ ne funkcioniše kako treba, velika je verovatnoća da će doći do kvara i oštećenja samog vanbrodskog motora. Zato se postavlja pitanje – koja je najvažnija oprema za vanbrodske motore?

Pre svega, ova oprema podrazumeva creva, filtere, pumpice i prateće delove. Vanbrodski motori ne mogu funkcionisati bez elisa i kitova, kao i bez odgovarajućih konektora za gorivo. Važan deo opreme za vanbrodske motore jesu i elektro bravice i sigurnosni ključevi, kao i svećice. Slušalice, stabilizatori, kao i produžeci ručice gasa takođe predstavljaju relevantan deo opreme za vanbrodske motore. Ne treba zaboraviti ni značaj nosača motora i podmetača.

Pored ovih delova, važno je odabrati i specijalizovano ulje za vanbrodske motore. Ukoliko želite da nabavite kompletnu i najkvalitetniju opremu za vanbrodske motore, onda vaš izbor treba da bude Tehnonautika. U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete pronaći sve što vam treba za maksimalni užitak plovljenja. Pored opreme za vanbrodske motore, nudimo vam i vrhunsku nautičku opremu, palubnu opremu, ali i sigurnosnu nautičku opremu. Našu ponudu možete pogledati u našoj jedinstvenoj web prodavnici. To znači da kupovinu jednostavno možete obaviti online putem.

Posetite nas ili nas kontaktirajte odmah i opremite svoje plovilo onako kako ste oduvek zamišljali.

1 thoughts on “Oprema za vanbrodske motore – Šta vam je sve neophodno?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *