Nautika

Pojasevi za spasavanje na vodi – Obavezna sigurnosna nautička oprema u svakom trenutku

pojas za spasavanje na vodi Tehnonautika 1

Pojas za spasavanje na vodi predstavlja elementarni deo nautičke opreme. Bez ovog pojasa (prsluka) nikako i nipošto ne bi trebalo isplovljavati.

Svi ljubitelji plovidbe znaju koliko boravak na vodi ume da bude nezaboravna avantura. Međutim, kako se uživanje i zabava na vodi ne bi pretvorili u svoju suprotnost, neophodno je preduzeti odgovarajuće sigurnosne mere predostrožnosti. Bez obzira kojim plovilom da upravljate (čamac, brod, gliser, kajak…), bezbednost na vodi je uvek je bila i biće prioritet. To znači da svaki nautičar mora posedovati, kako za sebe, tako i za ostale članove posade i putnike, odgovarajuću opremu za spasavanje i preživljavanje na vodi.

Naime, ova vrsta nautičke opreme može biti od presudnog značaja po pitanju života i smrti. Deo ove opreme jesu i pojasevi za spasavanje na vodi. Svi nautičari su saglasni da je ovo ubedljivo najvažniji deo plovidbene opreme. Statistika je pokazala da je više od dve trećine svih nesreća na vodi dovelo do utapanja plovila. S druge strane, više od 90 odsto svih žrtava koje su se utopile uopšte nisu nosile pojas za spasavanje. Prema tome, ako do sada niste – obavezno kupite pojas za spasavanje na vodi, jer vam život od toga može zavisiti.

Zašto je važno uvek nositi pojas za spasavanje na vodi?

Postoje i drugi nazivi za pojaseve za spasavanje na vodi, kao što su prsluci ili jakne za spasavanje. Prvi i najvažniji razlog nošenja ove nautičke opreme jeste taj što vam bukvalno mogu spasiti život. Oni su, praktično, ekvivalent sigurnosnim pojasevima (kaiševima) u automobilu. Ukoliko do nesreće dođe, ovi pojasevi vam pomažu da ostanete na površini vode, odnosno da plutate i ne potonete.

pojas za spasavanje na vodi Tehnonautika 2

Drugi razlog zbog čega bi uvek trebalo da nosite ovaj pojas sastoji se u tome što greju vaše telo. Ovo naročito dolazi do izražaja kada se u vodi nalazite duži vremenski period, te postoji opasnost od hipotermije. Ovi pojasevi, pod takvim okolnostima, održavaju temperaturu vašeg tela optimalnom dok konačno ne budete izvučeni iz vode. Iako postoje i dečiji pojasevi za spasavanje, ovi prsluci NISU namenjeno isključivo za decu. Naprotiv. Svaka odrasla osoba koja se nalazi na plovnom sredstvu bi trebalo ove pojaseve da nosi.

Koliko god da ste dobar plivač, to ne sme da vam bude izgovor za nenošenje ovog prsluka. Takođe, nemojte se otisnuti put vode sa mišlju „ništa mi se neće desiti“, jer je majka priroda nepredvidiva, što je dokazano u većem broju slučajeva. Pojasevi za spasavanje omogućavaju čak i neplivačima da borave na vodi.

Kako ovi pojasevi funkcionišu?

Glavni zadatak pojasa za spasavanje jeste sprečavanje utapanja i davljenja na vodi. Iako će u pojedinim situacijama postojati verovatnoća da se sami spasete (plivanjem do drugog čamca i slično), velika je mogućnost da će vas iz vode neko drugi izvući i spasiti. Postoji više načina kako ovi pojasevi funkcionišu i tako povećavaju vaše šanse za preživljavanjem.

Pre svega, kada se napune vazduhom, ovi pojasevi vas vraćaju natrag na površinu što vam omogućava da dišete. Kada iznenada upadnete u vodu, instinktivni refleks vas može naterati da udahnete kada ste licem okrenuti ka vodi. Plovnost prsluka za spasavanje obezbeđuje da brzo i efikasno isplovite na površinu i da dišete normalno. Kao što smo već istakli, pojas za spasavanje na vodi je kreiran tako da sprečava ili smanjuje mogućnost nastanka hipotermije i smrzavanja u vodi.

Sjajna stvar u vezi sa pojasevima za spasavanje jeste to što su dizajnirani da rotiraju vaše telo kada upadnete u vodu, tako da licem budete okrenuti nagore. Upravo vam ova „sitnica“ može spasiti život. Takođe, ovi pojasevi vam pomažu da preživite na vodi čak i ako ste ostali bez svesti. Sigurnosni prsluci velike plovnosti maksimalno skraćuju vreme u kojem se vi, usled upada u vodu ili udara talasa, celom površinom tela nalazite ispod nivoa vode. Na taj način eliminišu mogućnost davljenja. Ovi pojasevi vas drže u jednom uspravnom, polunaslonjenom položaju i štede vašu energiju koju biste koristili pomerajući ruke i noge, kako biste se održavali na površini vode.

Pojas za spasavanje na vodi – Koje vrste postoje?

Pojas za spasavanje na vodi jeste generički termin za sve oblike pojaseva čija je namena da vam omoguće da preživite u nepredviđenim okolnostima. Sve te pojaseve možemo klasifikovati u nekoliko kategorija.

pojas za spasavanje na vodi Tehnonautika 3

  • Offshore pojasevi za spasavanje. Ovi su pojasevi koji su prilagodljivi za sve vodene površine – reke, jezera, mora i okeane – i to na njihovim najudaljenijim predelima. Idealni su za ona mesta gde spasavanje nije moguće obaviti brzo. Upravo zato su ovi pojasevi ekstremno velike plovnosti, mogu biti napunjeni penom i zbog toga umeju biti neugodni ako ih nosite van vode.
  • Near-shore pojasevi. U pitanju su vrlo popularni prsluci koji su odlično rešenje za mirne unutrašnje vode, gde je mogućnost spasavanja brza.
  • Plutajući pojasevi. Pogodni su za veliku većinu nautičara zato što su ugodni za nošenje i nude slobodu kretanja. Njih treba nositi u onim vodenim predelima gde je moguće spasavanje izvršiti brzo.
  • Pojasevi za bacanje. Ovde, zapravo, govorimo o jastucima, kolutovima i potkovicama za spasavanje koji se bacaju ljudima koji su u nevolji. Na taj način oni predstavljaju idealnu zamenu za klasičan pojas za spasavanje na vodi.
  • Specijalizovani pojasevi. Radi se o pojasevima koji su specijalno dizajnirani za tačno određene aktivnosti na vodi. To, recimo, mogu biti pojasevi za skijanje na vodi, pojasevi za kajakaštvo, pojasevi za jedrenje, pojasevi za kajting i slično.

Gde pronaći najbolje pojaseve za spasavanje?

Veoma je važno da pri kupovini ovog pojasa vodite računa o njegovoj veličini i udonosti. Ukoliko je pojas za spasavanje na vodi veći, to će prouzrokovati da se oni, nakon naduvavanja, pomere ka vašem licu što može izazvati gušenje i paniku. Ukoliko je ovaj prsluk mali, onda on neće ispuniti svoju osnovnu svrhu, a to je da vam obezbedi da ne potonete.

Jedan od najtraženijih i najpopularnijih pojaseva za spasavanje na vodi svakako je sigurnosni pojas Pro Race. U pitanju je jakna sa visokim nivoom bezbednosti i performansi na vodi, sa velikom gustinom plutajuće pene od PVC-a. Pored ovog, na plovilu bi trebalo imati i prsluke za odrasle, prsluke za neplivače, potkovice za spasavanje, kolutove za spasavanje, kao i plutajući kanap sa plastičnim prstenom.

pojas za spasavanje na vodi Tehnonautika 4

Ukoliko želite da nabavite svu ovu, ali brojnu drugu sigurnosnu nautičku opremu, onda je Tehnonautika jedino pravo rešenje za vas. U bogatoj ponudi naše prodavnice plovidbene opreme u Beogradu pronaći ćete, pored ove, i najkvalitetniju nautičku opremu, kao i vrhunsku palubnu opremu. Sve što vas zanima od opreme za plovne objekte možete pronaći u našoj jedinstvenoj web prodavnici, što znači da kupovinu možete obaviti online putem.

Tehnonautika se nalazi na Keju Oslobđenja 23 u Zemunu. Posetite nas ili nas kontaktirajte odmah i pronađite plovidbenu opermu za svaku priliku i sezonu.

3 thoughts on “Pojasevi za spasavanje na vodi – Obavezna sigurnosna nautička oprema u svakom trenutku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *