Blog

Kozmetika za plovila – Za besprekorno čist i blistav plovni objekat

kozmetika za plovila Tehnonautika 1

Kozmetika za plovila najvažniji je deo čišćenja i održavanja plovila u estetski prijatnom i atraktivnom izdanju.

Otisnuti se put vode predstavlja jedan od najboljih načina za opuštanje i uživanje na reci, moru, jezeru ili drugim vodama. Ove činjenice najviše su svesni vlasnici brodova, jedrilica, kajaka, gumenih, aluminijumskih, plastičnih ili drugih kategorija čamaca. S obzirom na to da je proleće napokon stiglo, vreme je da započnete sa pripremom plovila za spuštanje u vodu na najbolji mogući način. Ne treba zanemariti ni da će, sa lepšim vremenom i prijatnijim temperaturama, veoma brzo doći i sezona aktivnih sportova na vodi.

Međutim, nakon izvesnog perioda upotrebe, gotovo je sigurno da će se vaše plovilo koliko-toliko uprljati. Kontaminati iz vode, kao i čestice iz vazduha, vremenom će početi da se nagomilavaju kako na spoljašnjoj površini, tako i u unutrašnjosti plovnog sredstva. Da bi vaše plovilo zadržalo privlačan izgled i kako bi vaša plovidba bila bezbedna, neophodno je da temeljno i detaljno očistite svoje plovilo. Naime, čišćenje plovila nema samo estetsku, već i zaštitnu funkciju, jer redovno održavanje plovila sprečava i smanjuje rizik od oštećenja plovnog sredstva.

Kozmetika za plovila – Kako očistiti spoljašnji deo broda?

Treba istaći da kozmetika za plovila najpre služi za čišćenje, zaštitu i održavanje trupa plovnog sredstva, odnosno njegove spoljašnjosti. Ako brod ili čamac stalno koristite u slanim vodama, pokušajte makar jednom mesečno da ga izvučete iz vode kako biste ga u potpunosti oprali. Kao što već verovatno znate, so ima korozivno dejstvo i može ošteti trup plovila ukoliko se on (trup) ne čisti redovno.

Prvi korak ka čišćenju plovila jeste njegovo prskanje običnom vodom. U ove svrhe možete koristiti i obično baštensko crevo. Kada sa prskanjem završite, sačekajte nekoliko minuta dok voda ne rastvori minerale iz slane vode. Nakon toga, operite i obrišite prozore kako se ne bi pojavili trajni tragovi minerala. Na područja koja ste ispravli vodom nanesite neabrazivno sredstvo za čišćenje putem odgovarajuće četke za plovila. Izbegavajte upotrebu običnog sapuna ili super koncentrovanih deterdženata, jer oni nisu namenjeni za površinu plovila.

kozmetika za plovila Tehnonautika 2

Antiskid podove za plovila očistite tvrdom četkom kako biste uklonili sve tragove prljavštine i fleka. Koristite peškire od mikrofibera kako biste očistili i obrisali površine od staklopastike. Budite obazrivi jer je površina od stakloplastike ili gelcoat površina podložna lakom grebanju.

Nakon što kompletnu spoljašnjost plovila očistite od nečistoća i prljavštine, ponovo isprskajte plovno sredstvo običnom vodom. Naročito pređite vodom preko onih mesta gde ste koristili sredstva za čišćenje, kako ova sredstva ne bi uzrokovala pojavu tragova ili diskoloracije boje spoljašnjeg dela plovila.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom čišćenja unutrašnjosti plovnog objekta?

Kozmetika za plovila će vam omogućiti da očistite ne samo trup plovila, već i njegov enterijer, odnosno unutrašnjost. Međutim, u najvećem broju slučajeva za čišćenje unutrašnjosti plovila koriste se univerzalna sredstva za čišćenje. Putem ovih veoma povoljnih i dostupnih sredstava, lako ćete očistiti ogledala, prozore, kabinu, stolice, čaše i sve druge uređaje na plovilu. Višenamenski čistači, dakle, u apsolutnom smislu štede vreme i novac.

Međutim, univerzalna sredstva za čišćenje trebalo bi izbegavati prilikom čišćenja unutrašnjih metalnih površina. Kod površina od hroma, aluminijuma ili čelika, trebalo bi koristiti specijalizovana sredstva za čišćenje koja su posebno dizajnirana za metale. Prilikom čišćenja metalnih površina upotrebljavajte meku krpu, kako biste sprečili grebanje. Nakon što ih očistite, premažite ove površine voskom jer će vosak zaštiti metalne površine od grebanja i fleka.

Kada čistite gumene, sintetičke ili vinilne površine, postarajte se da pre toga na ove površine nanesete odgovarajuće zaštitne premaze. Naime, agresivna formula sredstava za čišćenje može oštetiti ove površine i narušiti njihov izgled. Nakon čišćenja, prebrišite ovu kategoriju površina suvim peškirom. I na kraju, vodite računa kada čistite tkaninu na plovilu. Ovaj materijal čisti se specijalizovanim sredstvima koja štite tkaninu od vlage. Imajte u vidu da se materijali od tkanine, bez redovnog održavanja i u kontaktu sa vodom, veoma brzo troše.

Koja je najbolja kozmetika za plovila?

Kao što možemo da vidimo, čišćenje spoljašnjosti i unutrašnjosti plovila od esencijalnog je značaja za održavanje bilo kog plovnog sredstva. Zato se sa razlogom postavlja pitanje – koja su najkvalitetnija sredstva za čišćenje, zaštitu i održavanje plovila? Koja je najbolja kozmetika za plovila? U zavisnosti od namene, koriste se i različita sredstva.

kozmetika za plovila Tehnonautika 3

  • Čišćenje plovila. U ove svrhe preporučljivo je koristiti Super Cleaner – veoma snažnu formulu koji uklanja prljavštinu, vosak, masnoću i ulje. Uz njega, valjalo bi upotrebljavati i Stain Remover – gustu gel formulu koja na najbrži način uklanja sve tvrdokorne mrlje.
  • Obnavljanje plovila. Najtraženije sredstvo za obnavljanje plovila svakako je Liquid Rubbing, koje uklanja tragove oksidacije i ogrebotine, ostavljajući površinu spremnom za poliranje. Pored njega, za obnavljanje plovila treba koristiti i Marine Polish, kao i sredstvo koje osvežava prirodnu boju tikovine – Teak Restorer.
  • Zaštita plovila. Prilikom zaštite plovila, izuzetno su popularna sledeća sredstva – Polish and Wax, Marine Wax, Teak Oil, kao i UV Wax Sealer. Ova sredstva čine površinu broda čistom, sjajnom i otpornom na sve potencijalne nečistoće i prljavštine.
  • Održavanje plovila. Za ove namene preporučujemo blagi i univerzalni čistač za sve površine koji odbija vodu, a ne uklanja vosak – Boat Shampoo.

Gde nabaviti najkvalitetnija sredstva za čišćenje plovila?

Ukoliko želite da nabavite vrhunska i proverena sredstva za održavanje, čišćenje, obnavljanje i zaštitu plovila, onda je Tehnonautika pravo mesto za vas.

Pored najsavremenije kozmetike za plovila, u našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete pronaći sve što vam je neophodno od opreme i delova za vaše plovila. Nudimo vam, po najpovoljnijim cenama u zemlji, nautičku opremu, palubnu opremu, sigurnosnu opremu, kao i opremu za ulepšavanje plovila. Bogat asortiman proizvoda od proverenih i priznatih nautičkih proizvođača možete pronaći u našoj web prodavnici. Drugim rečima, kupovinu željene opreme možete obaviti online putem, a isporuka na kućnu adresu kupca vrši se u najkraćem roku od dana narudžbine.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Posetite nas ili kontaktirajte sa nama odmah, a mi ćemo vam pomoći da opremite i pripremite svoje plovilo baš onako kako ste i zamišljali.

1 thoughts on “Kozmetika za plovila – Za besprekorno čist i blistav plovni objekat

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *