Blog

Sidrenje noću – Kako da bezbedno vratite brod u luku?

Sidrenje noću

Sidrenje noću može da predstavlja pravi izazov, naročito ukoliko niste vešti u plovidbi. Biti na moru, u brodu ili čamcu kada padne mrak, može da izazove svojevrsne poteškoće ili probleme, a ukoliko planirate noćnu plovidbu, morate da budete spremni na sve.

Čak i najiskusnijima se dešava da se zadrže tokom plovidbe, pa čak i da produže planirani izlet. Ukoliko se dogodi da potcenite koliko vremena će vam trebati da se vratite u luku i budete primorani na sidrenje noću, sigurno će vam trebati saveti i preporuke. Spuštanje sidra tokom noći može da bude zastrašujuće, posebno kada se u blizini nalazi još čamaca ili brodova. Tokom noći je neretko nemirno more, što može da predstavlja dodatnu poteškoću tokom sidrenja. Ne dovodite sebe u opasnost, već sidrenje noću obavljajte pažljivo i dajte do znanja drugima da ste u blizini, kao i koju radnju izvodite.

Sidrenje noću – Nepisana pravila noćne providbe

Veliki broj zakona zasniva se, pre svega, na zdravom razumu i ustaljenoj praksi. Pravila koja važe za sidrenje nisu izuzetak, pa čak i ako nisu sva napisana, postoje ona kojih bi se trebalo pridržavati. To se naročito odnosi na sidrenje noću kada postoji dodatan rizik i opasnost.

Pravila postoje najpre zbog bezbednosti i sigurnosti, a potom i radi stvaranja reda. Neophodno je postojanje pravila o načinu ređanju plovila u luci, kako ne bi dolazilo do nepotrebnih oštećenja i nelagodnih situacija.

Dva najvažnija pravila su:

 1. Prvo usidreno plovilo predstavlja presedan, ostala plovila se upravljaju prema njemu, odnosno, na osnovu njegovog položaja;
 2. Jednom kada se usidrite, ponašajte se prema ostalim plovilima onako kako biste želeli da se drugi ponašaju prema vašem – s poštovanjem.

Plovilo koje se prvo usidri ima tu privilegiju da postavi sidro gde želi. Nakon toga, drugi brodovi koji žele da spuste sidro, moraju da uvažavaju one koji su već usidreni.

Pre ulaska u luku dobro osmotrite situaciju. Smanjite brzinu i pažljivo se približavajte, detaljno obraćajući pažnju na situaciju u luci. Prilikom odabira mesta gde ćete usidriti plovilo vodite računa o udaljenosti drugih plovila. Ujedno, pokušajte da predvidite sve potencijalne opasnosti – da li će doći do sudara, da li ćete nekome smetati, ima li dovoljno prostora za vaše plovilo, i slično.

Sidrenje noću

Imajte na umu i „efekat magneta“. Vodite računa o tome gde spuštate sidro i koliko će ono biti udaljeno od drugog plovila. Koliko se blizu nalaze vaše sidro i sidro drugog plovila – od ključne je važnosti. Vodite računa ne samo o svojoj imovini (plovilu), već i o drugim. Ostavite dovoljno prostora i nemojte da stvarate gužvu ili buku.

TOP 5 stvari koje ukazuju na nepoštovanje u luci tokom sidrenja noću:

 1. Sidrenje previše blizu drugog plovila
 2. Stvaranje buke veće od buke motora plovila
 3. Sidrenje plovila koje ima drugačiju konfiguraciju od ostalih plovila
 4. Jako upaljena svetla i usmerena ka ostalim plovilima u luci
 5. Sidrenje broda sa kojeg dopire jak miris hrane

Budite obzirni prema drugima i nemojte ih ometati, osim ukoliko vam nije potrebna pomoć ili savet.

Sidrenje noću – Kako da budete bezbedni?

Sidrenje noću može da bude veoma zahtevno, ali ukoliko ste vešti i znate šta radite, nećete imati dodatnih problema ili poteškoća.

Odabir mesta. Ukoliko želite da usidrite brod tokom noći, pokušajte da se uverite da je teren bezbedan. Držite odstojanje od drugih plovila kako biste bili sigurni da neće doći do incidenta.

Održavanje položaja. Jednom kada postavite plovilo u položaj u kojem želite da ga usidrite, držite se tog položaja. Razmislite i o uključivanju alarma koji će signalizirati ukoliko se položaj vašeg plovila drastično promeni.

Svetlost. Naravno da tokom noći morate da obeležite plovilo svetlosnim signalima, ali nemojte njima da ometate druga plovila.

Budite pažljivi i obazrivi. Neophodno je da obratite pažnju na sve u okolini kako biste bili sigurni da ste bezbedni.

Sidrenje noću

Razgovarajte sa drugima na plovilu. Jasno im stavite do znanja šta radite i kako mogu da vam pomognu. Ukoliko se ne razumeju u plovidbu ili sidrenje, neka barem obrate pažnju na okolinu i mesto gde želite da usidrite plovilo.

Mere opreza:

 1. Izaberite oblast gde nema jakog vetra;
 2. Odaberite mesto za sidrenje gde ima dovoljno prostora za vaše plovilo;
 3. Odredite dubinu koja se nalazi ispod vas;
 4. Nikada nemojte da sidrite sa krme, jer to može da dovede do prevrtanja plovila.

Najbolja nautička oprema

Adekvatna i kvalitetna nautička oprema, kao i oprema za sidrenje, učiniće da vaše plovilo uvek bude bezbedno i osigurano. Tehnonautika nudi veliki izbor kompletne opreme za plovila, ali i sidrenje. Bilo da su vam potrebne bitve, kanapi ili užad, mi smo pravo mesto za vas. Ujedno, kod nas možete da pronađete i lance za sidrenje, vrtilice, amortizere, uvodnike sidra i sve ostale rezervne delove.

Budite sigurni prilikom plovidbe i odaberite samo najkvalitetniju nautičku opremu.

Ukoliko niste sigurni koju vrstu sidra treba da odaberete, budite slobodni da nas kontaktirate, a mi ćemo vam pomoći i dati sve neophodne savete i odgovore na pitanja. Tehnonautika je uvek tu za vas kako biste bili bezbedni i sigurni tokom plovidbe.

1 thoughts on “Sidrenje noću – Kako da bezbedno vratite brod u luku?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *