Blog

Krstarenje Dunavom od Beograda do Đerdapa

Krstarenje Dunavom od Beograda do Đerdapa

Krstarenje Dunavom od Beograda do Đerdapa oduvek je privlačilo veliki broj turista, kako onih iz Srbije, tako i iz inostranstva. Prirodne lepote u kojima možete da uživate tokom ove plovidbe su neverovatne.

Dunav je reka koju mnogi nazivaju „rekom života„. Svojim tokom prolazi kroz deset država: Nemačku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Rumuniju, Moldaviju i Ukrajinu gde se uliva u Crno more.

Tokom plovidbe Dunavom možete da uživate u božanstvenim predelima Srbije, drugim gradovima, ali i brojnim znamenitostima. Na krstarenje možete da pođete u sopstvenom aranžmanu, ali ne zaboravite da svoje plovilo opremite na adekvatan način. Sve što može da vam zatreba na ovom putovanju dugom 240 kilometara, možete da pronađete u prodavnici nautičke opreme Tehnonautika. Ceo tok Dunava kroz Srbiju iznosi 588 kilometara, ali ukoliko se odlučite na krstarenje Dunavom od Beograda do Đerdapa, sigurno se nećete pokajati.

Krstarenje Dunavom od Beograda do Đerdapa – Neverovatna lepota prirode

Pandemija korona virusa dovela je do zatvaranja granica, ali to nije razlog da se ne opustite i ne provedete lep odmor u Srbiji. Verujemo da zbog velikog broja obaveza ranije niste imali priliku da istražujete lepote Srbije. Sada to možete da uradite, a ukoliko volite plovodbu, savetujemo vam krstarenje i to u sopstvenoj režiji. Ukoliko se odlučite na krstarenje Dunavom od Beograda do Đerdapa imaćete priliku da obiđete brojne gradove Srbije, ali i znamenitosti.

Ploveći Dunavom od Beograda do Đerdapa, imaćete priliku da vidite Smederevo, Ram, Veliko Gradište, Golubac, Đerdapsku klisuru, Donji Milanovac, Tekiju i Kladovo.

Krstarenje Dunavom od Beograda do Đerdapa

Na samom izlazu iz Beograda, sa leve strane imaćete priliku da vidite rečnu adu Čakljanac koja je prava oaza za sve ljubitelje prirode. Ploveći dalje ka Grockoj, proći ćete pored spomenika prirode „Ivanovačke ade„. Ovo mesto je poznato kao ostatak plavnih šuma koje su nekada dominirale dunavskim adama.

Daljim tokom stići ćete do Smedereva i Smederevske tvrđave. Ovo zdanje je podigao Despot Đurađ Branković u periodu od 1428. do 1439. godine. Nalazi se na prostoru od 11 hektara, a ima oblik nepravilnog trougla. Sastoji se iz dva dela – Velikog i Malog grada.

Kada budete nastavili sa krstarenjem, proći ćete pored Kostolca, malog ostrva Žilava i stići ćete do mesta Ram. Ovaj grad mnogi nazivaju zaboravljenim draguljem Dunava. Na ovom mestu je Dunav neverovatno širok i učiniće vam se kao da ste na moru. Veruje se da je Karađorđe baš kod Rama prešao u Srbiju zbog manastira koji je Sveti Sava zidao u 13. veku. Ujedno, možete da posetite i Ramsku tvrđavu za koju se ne zna precizno kada je podignuta.

Krstarenje Dunavom od Beograda do Đerdapa – Znamenitosti koje ne smete da propustite

Nakon pauze u Ramu, nastavite plovidbu i stići ćete do Ostrva i predivnog Srebrnog jezera koje je, ujedno, i jedno od najzapaženijih turističkih mesta u Srbiji. U blizini se nalazi gradić Veliko Gradište koje ima brojne čari.

U nastavku putovanja očekuje vas predivan pogled na Golubac i Tvrđavu Golubac. Čini je devet kula koje povetuju bedemi i Palata. Podignuta je na samom ulasku u Đerdapsku klisuru, na mestu gde Dunav najširi u svom toku prelazi u tesnac Karpatskih planina. Tokom srednjeg veka predstavljala je važno pogranično utvrđenje koje je planski građeno zbog značajnog vojno-strateškog položaja.

U nastavku naići ćete na Đerdapsku klisuru, odnosno nacionalni park Đerdap, poznatiji i kao Gvozdena kapija. Na tom mestu nalazi se u kamenu isklesan lik poslednjeg dečanskog vladara, Decebala.

Krstarenje Dunavom od Beograda do Đerdapa

Ujedno, nemojte propustiti ni obilazak Lepenskog vira, najvećeg i najznačajnijeg mezolitskog i neolitskog arheološkog nalazišta.

Najbolja i najkvalitetnija nautička oprema

Prodavnica nautičke opreme u Zemunu, Tehnonautika, je najbolje opremljena prodavnica opreme za plovidvu i održavanje plovila. Kod nas možete da pronađete sve što vam je potrebno za zabavnu, bezbrižnu i sigurnu plovidbu.

U svom asortimanu nudimo široku ponudu proizvoda renomiranih proizvođača nautičke opreme i inox šrafova: Boss, Lalizas, Osculati, Tecnoseal, Majoni, Ravenol, Motul, Denso, Motomarine, Trem, Wasi, Multiflex i brojne druge. Nalazimo se u prostoru koji zauzima 280 metara kvadratnih i u ponudi imamo sve što može da vam obezbedi bezbednu plovidbu.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili pitanja, budite slobodni da nas kontaktirate. Mi ćemo vam veoma rado pomoći i izaći vam u susret.

Tehnonautika – mesto gde zabava na vodi počinje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *