Nautika

Navigaciona svetla za plovila

navigaciona svetla za plovila Tehnonautika 1

Navigaciona svetla za plovila su jedan od najvažnijih sigurnosnih sistema na vašem čamcu ili brodu.

Kad god ste na vodi negde u periodu između zalaska sunca i izlaska sunca, ili u drugim periodima ograničene vidljivosti (magla ili kiša) – potrebno je da prikažete odgovarajuća navigaciona svetla. Na taj način vas druga plovila mogu videti i preduzeti odgovarajuće mere kako bi se izbegao sudar.

Sigurnost plovidbe je mnogo više od same kupovine, registracije i osiguranja vašeg plovila. Kupovinom sigurnosne nautičke opreme za bilo koju aktivnost koja, pobrinite se da spasilački prsluci odgovaraju svima. Međutim, iako su sve te bezbednosne stvari apsolutno važne – navigaciona svetla za plovila su veoma važan faktor bezbedne plovidbe.

Zašto su važna navigaciona svetla za plovila?

Navigaciona svetla se koriste za sprečavanje sudara noću ili u vreme smanjene vidljivosti (magla i kiša). Predstavljaju osnovno sredstvo za zaštitu vas i vašeg plovila.

Nautička svetla vam omogućavaju da vidite druga obližnja plovila i druga plovila takođe mogu da vide vas.

Navigaciona svetla za plovila takođe pružaju informacije o veličini, aktivnosti i smeru kretanja vašeg plovila. Na ovaj način se može odrediti odgovarajući smer delovanja dok se približavate drugom plovilu.

navigaciona svetla za plovila Tehnonautika 2

Na bilo kom plovilu, navigaciona svetla imaju određenu boju (bela, crvena, zelena, žuta, plava), luk osvetljenja, opseg vidljivosti i lokaciju – u skladu sa zakonom i propisima.

Zakonski ste odgovorni za prikazivanje svetla odgovarajuće boje, intenziteta, lokacije i vidljivosti na vašem plovilu.

Navigaciona svetla za plovila – Šta sve obuhvataju?

Generalno, svi sistemi navigacionih svetala uključuju crvena i zelena bočna svetla, koja ukazuju na luku i desni bok vašeg plovila, kao i jedno ili više belih svetala.

Takođe je jako važno da na plovilu imate baterijsku lampu, jer nikada ne znate kada navigaciono svetlo može da pregori.

Pravila za prikaz navigacionih svetala zavise od niza faktora, uključujući:

  • gde vozite plovilo, npr. u unutrašnjim ili međunarodnim vodama;
  • da li je vaš čamac motorni;
  • dužina vašeg čamca: npr. ispod ili iznad 12 metara;
  • da li ste usidreni.

Imajte na umu da je vaša lična odgovornost da imate odgovarajuća navigaciona svetla za plovila. Čak i ako ste upravo kupili novi čamac, proverite da li imate odgovarajuća svetla za sigurnu plovidbu.

Navigaciona svetla za čamac

Kada ih koristite u periodu između zalaska sunca i izlaska sunca ili u periodima ograničene vidljivosti, rekreativni motorni čamci zahtevaju sledeći set navigacionih svetala. Zapamtite, ovi zahtevi za osvetljenjem motornog čamca važe i za jedrilice kada se koristi motor.

Za motorne čamce kraće od 12 metara morate imati sledeći set navigacionih svetala:

  • jedno svestrano belo svetlo koje možete da vidite sa velike udaljenosti (preko 3km)
  • i jedan par crvenih i zelenih bočnih svetala koji su takođe vidljivi sa velike udaljenosti (preko 1.5km).

Mnogi čamci se prodaju sa svetlima koja ne ispunjavaju zakonske zahteve u pogledu tehničkih karakteristika ili postavljanja na plovilu. Imajte na umu i da se uglovi vidljivosti moraju poštovati kada je čamac aktivan – ako se vaš čamac vozi pod značajnim nagibnim uglom, uzmite to u obzir prilikom instaliranja i/ili provere svetala.

Navigaciona svetla za jedrilice

Jedrilica čija je dužina manja od 7 metara mora, ako je izvodljivo, pokazivati redovna navigaciona svetla za plovila. Međutim, ako to nije praktično – morate imati pri ruci električnu lampu ili fenjer koji pokazuju belu svetlost koja će biti izložena dovoljno vremena da se spreči eventualni sudar.

navigaciona svetla za plovila Tehnonautika 3

Kao što vidite, vožnja plovilom zahteva puno pažnje, a još više noću. Ljudi često ne obraćaju pažnju ili još gore, ne znaju šta da traže i šta sva ta obojena svetla znače za početak.

Navigaciona svetla za plovila su neophodna kako bi plovidba bila bezbedna za sve učesnike vodenog saobraćaja.

Tehnonautika – Lider u prodaji sigurnosnih sistema za bezbednu plovidbu

Tehnonautika vam obezbeđuje navigaciona svetla za plovila vrhunskog kvaliteta. Pristupom našem sajtu, možete online naručiti sve ono što vam je potrebno od nautičke opreme.

Garantujemo maksimalnu brzinu isporuke direktno na vašu adresu. Posetite naš web shop i oduševićete se izborom najsavremenije i najkvalitetnije opreme za sve vrste plovila!

Za sve dodatne informacije možete da nas kontaktirate, rado ćemo vam izaći u susret.

3 thoughts on “Navigaciona svetla za plovila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *