Blog

Plovidba tokom oluje – Šta činiti u trenucima „najgore noćne more“ za svakog nautičara?

plovidba tokom oluje Tehnonautika 1

Plovidba tokom oluje mora da bude naročito oprezna i da se odvija po utvrđenim pravilima. Na taj način se izbegavaju bilo kakvi nepredviđeni događaji – kako po bezbednost onog ko plovi, tako i samog čamca.

Oluja koja se približava je sigurno vrlo mučan doživljaj za svakog ko plovi. Visoki talasi vode, vođeni snažnim vetrovima – koji udaraju vaš čamac – baš gadna stvar. Velika oluja može da pogodi čak i ona najveća, najčvršća plovila.

Zato se često kaže kako je plovidba tokom oluje veliki test izdržljivosti. Pored jakog vetra, moraćete da se nosite sa visokim talasima i svojim umorom.

Međutim, morate da se saglasite da je oluja svakako nezaobilazan deo života na vodi. Zato prihvatite da nećete moći da izbegnete svaku oluju – ali zato možete da naučite kako treba da izgleda plovidba tokom oluje.

Većina modernih plovila je dizajnirana tako da izdrži oluju – mada ne i onu najveću – koja često može da bude jako nepredvidiva. Hajde da pogledamo šta treba da uradite kako biste odoleli oluji tokom plovidbe.

Plovidba tokom pluje – Pratite vremensku prognozu

Narod pametno kaže: Bolje sprečiti nego lečiti. Zato, najbolje da sprečite da dođe do toga da izložite sebe i svoje plovilo oluji. Kako biste to učinili – morate da imate dobre (i tačne!) vremenske informacije.

plovidba tokom oluje Tehnonautika 2

Mnoga plovila moraju da imaju navigacijski uređaj, radio prijemnik koji prima srednjefrekventne radio signale i pretvara ih u tekstualni zapis.

Danas onaj ko plovi takođe može primati vremenske mape, satelitske slike i druge informacije putem e-maila. Neka plovila imaju više visokotehnoloških alata, poput računarskih sistema koji pomažu u planiranju ruta na osnovu vremenskih prognoza.

Sve što možete dobiti na računaru kod kuće, verovatno možete dobiti na moru putem satelitske veze.Sa modernim prognozama, prava oluja će retko stići nenajavljena.

Plovidba tokom oluje – Obezbedite vrhunsku sigurnosnu opremu

Priprema plovila je veoma važna stavka. Zato vodite računa o svemu.

Dobro zapamtite – najopasnija plovidba tokom oluje je ona kada je plovilo prazno. To je zato što adekvatna težina tereta pomaže u stabilizaciji plovila nasuprot jakih talasa. Balast pruža malo stabilizatorske težine kada su plovila prazna. Svakako treba odbaciti nepotreban i kabast teret.

Međutim, priprema plovila za bezbednu plovidbu (a naročito tokom oluje) ne može da se zamisli bez adekvatne sigurnosne opreme. Zato celokupna posada mora da ima spremne sigurnosne pojaseve i pojaseve za spasavanje.

Bez sigurnosne opreme zaista ne treba ni isplovljavati.

Potražite najbližu luku

Bilo koja luka u blizini? Odlično!

Ako imate izbora, očigledno je da ćete želeti da pronađete ono što je poznato kao “uraganski prolaz“ – luka sa vrlo dobrim držanjem i visokim liticama ili planinama oko luke da vas zaštiti od jakih olujnih vetrova.

Kada usidrite svoje plovilo, ostavite puno labavosti u sidrenom lancu da sprečite kretanje talasa koje bi moglo da ošteti plovilo.

Plovidba tokom oluje – Šta ako sve opcije propadnu?

Šta ako se na kraju sve svede na to da ćete ipak morati da se izborite sa olujom na vodi? U tom slučaju bi trebalo da skrenete na ona područja koja imaju najpliće talase i najniže vetrove.

Kada se nađete u zubima oluje dok plovite, preživljavanje plovila zavisi dosta od vašeg upravljanja. Jedra vam daju neverovatnu moć upravljanja. Takođe je neophodno da plovilo bude na sigurnoj udaljenosti od obale. To je zato jer oluja može odvesti plovilo na kopno i razbiti ga.

Potrebno je i da se plovilo kreće napred sa dovoljno snage da se njim upravlja, a ne samo da ga talasi i vetar guraju. Brod mora držati pramac (prednji kraj) uperen u talase kako bi sigurno prošao kroz njih, jer bi u suprotnom masivan talas koji udara o bok broda mogao da prevrne plovilo i potopi ga.

Vetar i talasi će konstantno pokušavati da okrenu plovilo, a guranje protiv njih zahteva zamah napred.

plovidba tokom oluje Tehnonautika 3

Kada plovite na talasima, ciljajte na ravne tačke, a istovremeno ubrzavajte kako biste mogli da upravljate plovilom.

Sigurnosna oprema za plovila je, kao što vidite, vrlo bitna stavka – zato je uvek imajte dok plovite.

Svakako da kada je u pitanju plovidba tokom oluje – vaša pobeda zavisi od toga koliko dobro održavate svoje plovilo, ali i koliko ste obučeni i iskusni u suprotstavljanju vremenskim nepogodama na vodi.

Naravno, tu je i nezaobilazna zdrava doze sreće.

Izaberite najbolju nautičku opremu za plovdibu po svim uslovima

TEHNO-NAUTIKA kao najbolja prodavnica nautičke opreme u Beogradu može da vam obezbedi sve neophodne “rekvizite“ za plovidbu tokom oluje. Uz to, od nas možete dobiti prave savete o tome kako da pravilno održavate i obezbedite svoje plovilo – tako da oluja neće moći da napravi bilo kakav problem.

Pored najkvalitetnije i najsigurnije sigurnosne opreme za plovila, TEHNO-NAUTIKA u svom asortimanu sadrži kompletnu opremu za sve vrste plovila. Posetite našu on-line prodavnicu iz svoje udobne fotelje i pogledajte ponudu vrhunske nautičke opreme – ali isto tako i najmoderniju palubnu opremu.

Internet kupovina opreme za plovila vam zaista puno olakšava posao – zato se ne libite da iskusite sve njene prednosti! Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *