Blog

Farbanje čamaca – Sve što treba da znate

farbanje čamaca Tehnonautika 1

Kada naučite kako se pravilno izvodi farbanje čamaca, iznenadićete se šta svež sloj boje može da uradi.

Pravilno održavanje čamca uvelike  će vam pomoći da vaš “ljubimac“ izgleda sjajno i da uvek bude kao nov. Kao i bilo koje drugo prevozno sredstvo, tako i čamac vremenom “stari“ i propada. Međutim, farbanje čamaca je ključ za ponovno stvaranje njegovog dobrog izgleda.

Čamci vode surov život, čak i ako ne izlaze toliko napolje. Peku se na suncu, natapaju se kišom (često zagađenom kišom), smrzavaju se i odmrzavaju. Kao da surovi vremenski uslovi nisu dovoljni, takođe udaraju u kamenje i razne druge vrste tvrdih predmeta i plutaju u vodenom zoološkom vrtu prepunom biljaka i životinja koje itekako žele da se prikače za dno čamca i krenu u vožnju. Zato je farbanje čamaca važna linija odbrane od svih ovih stvari.

Možda vam se čini da ova procedura može biti dugotrajna i skupa, ne postoji način za poboljšanje izgleda starijeg čamca. Iako ovo zaista može da bude prilično složen proces, sve možemo svesti na sledećih pet osnovnih koraka.

Farbanje čamaca – korak po korak:

1) Uklonite sav hardver (poput bravica, ventilacionih otvora) i/ili bilo koji oblog od drveta sa čamca.

farbanje čamaca Tehnonautika 2

2) Popravite sve površinske nedostatke poput pukotina, prljavštine ili udubljenja.

3) Pripremite površinu za farbanje detaljnim čišćenjem, pranjem i uklanjanjem voska.

4) Nanesite prajmer, a zatim boju.

5) Nanesite adekvatni vosak preko boje, kako biste zaštitili ofarbanu površinu od vode i drugih faktora.

Zatim jednostavno održavajte čamac čistim i temeljno ga isperite nakon svake upotrebe u slanoj vodi. Zapamtite, pre nego što nastupi farbanje čamaca – uvek pročitajte nalepnicu sa upozorenjem na svim površinama na čamcu i obavezno koristite odgovarajuću zaštitnu opremu.

Kako se farbaju čamci od stakloplastike?

Farbanje čamaca od stakloplastike se ne razlikuje mnogo od farbanja drvenih čamaca – osim u vrsti boje koju ćete koristiti i u nekoliko detalja u pripremi i primeni. Treba imati na umu da najbolju završnu obradu možete postići korišćenjem profesionalnog alata koji prska boju, umesto da je nanosite četkom i valjkom.

Svako može da uradi posao farbanja čamca ako se uveri da je površina pravilno pripremljena i bude pažljiv tokom nanošenja boje.

Boje za čamce od stakloplastike

Emajlne boje: ove boje je najlakše primeniti i jeftinije su od nekih drugih opcija. Međutim, vremenom su takođe podložne UV oštećenjima. Pritom sjaj se obično ne zadržava dobro tokom dužeg vremena, naročito ako se ne voskira i ne održava redovno.

Jednodelne poliuretanske boje: ove boje se takođe lako nanose i imaju dugotrajan sjaj.

Dvodelne poliuretanske boje: ove boje nesporno izgledaju najbolje i traju najduže. Međutim, one su vrlo skupe i zahtevnije su jer je potrebno mešanje, epoksidni prajmer i specifični nivoi temperature i vlažnosti za nanošenje.

Bez obzira koju od ovih boja za čamac da odaberete, pravilo broj jedan je da sledite uputstva proizvođača za boje. Ovde ne možemo da izložimo sve detalje, budući da svaka boja ima svoje specifične zahteve.

farbanje čamaca Tehnonautika 3

Ukoliko želite da kupite najkvalitetnije boje za svoj čamac, to možete učiniti u našoj Tehnonautika prodavnici po zaista pristupačnim cenama. Naša prodavnica nautičke opreme u Beogradu može da se pohvali širokim izborom i asortimanom boja vrhunskog kvaliteta.

Farbanje čamaca: Najvažniji saveti

  • Jedan vrlo važan savet za stvaranje najbolje površine je nanošenje višestrukih, tankih, konzistentnih slojeva – za razliku od jednog ili dva debela. Tri sloja boje se generalno smatraju najboljom opcijom.
  • Takođe, obavezno omogućite odgovarajuću količinu stvrdnjavanja između slojeva (sledeći preporuke proizvođača).
  • Ako se posao odvija na otvorenom, pripazite na vreme kako biste bili sigurni da će temperatura i vlaga biti prihvatljivi i postojani tokom celog vremenskog perioda kada se obavlja farbanje čamaca.
  • Antialgini za plovila su neophodan premaz na spoljašnjoj strani čamca i na njegovom dnu – budući da sprečavaju prenamnožavanje algi i drugih morskih organizama.
  • Voskiranje je jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju farbanje čamaca, jer će čak i mala količina voska sprečiti lepljenje boje na stakloplastiku.
  • Bilo da koristite četke i valjke ili pak profesionalni alat za farbanje – uvek dobro izravnajte naneti sloj boje.

Da, farbanje plovila jeste veliki posao koji oduzima puno vremena. Naravno, zahteva i određene troškove. Ali zapamtite, nema boljeg načina da stariji čamac ponovo izgleda kao nov – nego da mu date novi premaz.

Related Posts

One thought on “Farbanje čamaca – Sve što treba da znate

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *