Blog

Održavanje plovila van sezone – Sve što morate znati!

Odrzavanje plovila van sezone

Održavanje plovila van sezone podjednako je važna procedura kao i održavanje plovila u jeku sezone jedrenja.

Iako se letnja sezona polako zatvara, a jesen dolazi, to ne znači da zabava na vodi prestaje. Iskusni nautičari znaju čari jesenje plovidbe, kada je vazduh svež, a temperature prijatnije. Ipak, ne može se poreći da je leto ipak godišnje doba kada najveći broj ljudi bira boravak na vodi, u dobrom društvu, sa dobrim ozvučenjem za plovilo i vrelim sunčevim zracima.

Kako se temperature spuštaju, tako bi trebalo razmišljati i o pripremi plovila za jesen.

Šta sve podrazumeva održavanje plovila van sezone jedrenja otkriva vam prodavnica nautičke opreme Tehnonautika.

Održavanje plovila van sezone podrazumeva čišćenje plovila

Čišćenje plovila svakako je prvi zadatak koji morate uraditi kada izvučete svoj brod na suvu površinu. Pre nego što uskladištite svoje plovilo nakon letnje sezone, važno je da ga temeljno očistite od prljavština.

Odrzavanje plovila van sezone

Održavanje plovila van sezone podrazumeva čišćenje trupa broda od nakupljenih algi, biljaka i nečistoća. Ako se vaše plovilo koristilo tokom cele sezone, velika je verovatnoća da će se na njemu nakupiti mnogo vodenih mikroorganizama.

Dakle, temeljno pranje vodom i sredstvima za čišćenje namenjenim plovilima se podrazumeva. Najkvalitetnija kozmetika za plovila dostupna vam je u prodavnici Tehnonautika.

Korišćenje sapuna, šampona i drugih sredstava koji nisu namenjeni za plovila nikako se ne preporučuje.

Kada govorimo o čišćenju plovila, ne smemo zaboraviti ni na čišćenje enterijera. Nije dovoljno očistiti i oprati samo spoljašnjost broda, to se mora učiniti i sa kabinom. U te svrhe dostupna su vam univerzalna sredstva za čišćenje. Ova sredstva su izuzetno praktična, jer sa njima možete očistiti gotovo sve površine u unutrašnjosti broda.

Priprema plovila za jesen podrazumeva korišćenje antialgina

Kada govorimo o pripremi plovila za period van sezone, ne sme se zaboraviti ni nanošenje zaštitnog sloja – antialgina.

Antialgin je zapravo antivegetativni namaz, koji štiti vaše plovilo od vodenih mikroorganizama i oštećenja koje mogu naneti vašem brodu.

Naime, određeni nautičari odlučuju se za ovaj korak pre spuštanja plovila u vodu, dok druga strana to čini kao deo pripreme plovila za skladištenje pre zime. Kako god odlučili, nećete pogrešiti.

Ipak, nanošenje antialgina mora se vršiti barem jednom godišnje, nakon temeljnog čišćenja plovila. Zato donekle ima više smisla to činiti nakon izvlačenja plovila na površinu i u toku pripreme za jesen ili zimu.

Postoji više vrsta ovih zaštitnih premaza – tvrdi, erodirajući i antialgini na bazi bakra.

Održavanje plovila van sezone – Proveravanje svih ključnih komponenti plovila

Priprema plovila za skladištenje podrazumeva i detaljnu proveru svih važnih komponenti broda.

Pre svega, proverite da li su na trupu vašeg broda prisutna određena oštećenja. Kada ste to uradili,  vreme je da proverite i motor broda. Ukoliko vaše plovilo koristi vanbrodski motor, postarajte se da se u njemu ne nalazi voda, kako se usled niskih temperatura ona ne bi zamrzla unutar motora.

Neophodno je i proveravanje ispravnosti propelera, odnosno elise. Posle motora, propeler je najvažnija komponenta vašeg plovila. Zato je važno voditi računa o tome da on radi savršeno.

Komponente nautičke opreme koje je takođe važno održavati tokom jeseni i zime su i sidro i oprema za sidrenje, vitlo, kanapi, sigurnosna oprema, kaljužna pumpa i ostalo.

Odrzavanje plovila van sezone

Kada ste temeljno očistili svoje plovilo, proverili sve njegove osnovne komponente i premazali ga zaštitnim slojem, možete postaviti prekrivku i uskladištiti ga. Prekrivka će učiniti da sva prljavština ostane izvan vašeg broda. Najkvalitetnije prekrivke i cerade možete pronaći u našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu.

Tek tada je vaše plovilo potpuno spremno za sezonu mirovanja na suvom.

Sve što vam je potrebno za redovno održavanje plovila, u sezoni i van nje, možete nabaviti u prodavnici Tehnonautika.

Za više dodatnih informacija, u svakom trenutku možete nas kontaktirati!

3 thoughts on “Održavanje plovila van sezone – Sve što morate znati!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *