Blog

Oprema za izvlačenje plovila

Oprema za izvlacenje plovila

Oprema za izvlačenje plovila pomoći će vam u nameri da izvučete odnosno izvadite svoj plovni objekat (čamac, brodić, jahtu) iz vode na suvu površinu. Ova oprema se koristi kako bi se plovilo izvuklo na potpuno bezbedan i siguran način.

S obzirom na to da se sezona plovidbe polako završava i da nam sledi jesenji i zimski period, važno je na vreme razmišljati o pripremi plovila van sezone. Održavanje plovila na jesen podrazumeva i adekvatnu opremu za izvlačenje plovila, ali i mnogo toga drugog. Iako i plovidba tokom jeseni ima svojih čari, većina nautičara se upravo u ovom periodu priprema za zimski period, kada se plovilo čuva na suvom. Oprema za izvlačenje plovila biće vaš najbolji saveznik u prelaznom periodu.

Priprema plovila podjednako je važna kao i oprema za izvlačenje plovila

Pre nego što i krenete da razmišljate o izvlačenju plovila na suvu površinu, potrebno je odraditi i određenu pripremu plovila za ovaj postupak.

Oprema za izvlacenje plovila

Pre svega, veoma je važno da odaberete idealan trenutak za ovakav manevar. Idealno vreme za izvlačenje plovila jeste onda kada voda nije najviša, odnosno kada nije plima. Ovo će vam umnogome olakšati postupak, a samim tim i smanjiti mogućnost za komplikacije prilikom izvlačenja plovila.

Prikolicu na kojoj će se naći vaš čamac nakon izvlačenja iz vode takođe čeka određena priprema. Ona mora biti adekvatno pričvršćena za vaše vozilo i spremna da primi teret kakav je čamac. Dakle, i o ovom aspektu morate posebno voditi računa. Prilikom transporta prikolice do rampe za izvlačenje plovila morate biti obazrivi. Vožnja u gustom saobraćaju sa prikolicom za čamac ili drugo plovilo može biti komplikovan postupak. Upravo iz tog razloga morate mu pristupiti ozbiljno i sa mnogo pažnje. Kada stignete na svoju lokaciju, uverite se da je vaše vozilo za prikolicom pravilno pozicionirano.

Prikolica mora biti pozicionirana tako da se do određene dubine nalazi u vodi. Dve trećine njenih valjaka mora biti potopljeno, kako bi se čamac pravilno pozicionirano na prikolici. Zadatak valjaka jeste da se čamac poravna ili centrira na prikolici. Sa druge strane, točkovi vašeg vozila uvek moraju biti na suvom.

Oprema za izvlačenje plovila – Kako pravilno izvući čamac iz vode?

Izvlačenje čamca iz vode podrazumeva i vađenje svih stvari iz čamca, koje nisu potrebne na njemu. Prtljag i stvari koje se nalaze na čamcu mogu dodatno opteretiti vaše plovilo i učiniti izvlačenje čamca težim. Upravo zato trebalo bi izvršiti “evakuaciju stvari sa plovila“.

Podrazumeva se da svi putnici i posada izađu sa čamca prilikom izvlačenja plovila na suvu površinu.

Nakon što ste preduzeli sve neophodne mere predostrožnosti i odradili neophodnu pripremu, sledi izvlačenje čamca. Motor vozila mora da radi, ali ručna kočnica mora biti podignuta. Zatim, uz pomoć posade ili prijatelja lagano gurnite čamac ka prikolici. Prednji deo čamca mora biti tačno na sredini valjka.

Tek kada prikolica i čamac budu u istoj ravni, povežite vinč, odnosno vitlo za pramac čamca i potrudite se da je dobro zategnut. Dok čamac ne bude čvrsto postavljen na valjkove prikolice neophodno je pridržavati se ovih pravila. Prilikom upravljanja vitlom ili vinčom vodite računa da se čamac kreće isključivo pravolinijski. Ovo je važno kako čamac slučajno ne bi iskliznuo. Kada se prednji deo čamca prilepi uz vinč, tada je potrebno prikačiti sigurnosni lanac. Čamac takođe možete obezbediti i kanapima. Dakle, neophodna vam je adekvatna oprema za izvlačenje plovila, kako bi ovaj manevar bio uspešan.

Opremu za izvlačenje čamaca i drugih plovnih objekata pronađite u prodavnici Tehnonautika

Ukoliko vam je neophodna oprema za izvlačenje plovila, najkvalitetniju možete pronaći u prodavnici nautičke opreme Tehnonautika.

Oprema za izvlacenje plovila

Dodatna oprema za izvlačenje čamaca su svakako valjkovi za prikolicu, ali i adekvatan roler za prikolicu. Osim toga, potrebno je posedovati i kvalitetan pramčani odbojnik.

U našem širokom asortimanu možete pronaći i potrebno vitlo/vinč za izvlačenje plovila.

Osim toga, nudimo vam i ostalu nautičku opremu, kao i palubnu i sigurnosnu opremu za plovilo.

Posetite nas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *