Blog

Oprema za brodske i vanbrodske motore

Oprema za brodske i vanbrodske motore

Oprema za brodske i vanbrodske motore neophodan je deo nautičke i plovidbene opreme. Upravo ova oprema zaslužna je za to da svaka vaša naredna plovidba bude sigurna, bezbedna i nezaboravna.

Plovidba otvorenim morem, rekom ili jezerom je zaista jedinstveno iskustvo. Bez obzira da li se radi o plovidbi u toku sezone ili zimskoj plovidbi, veoma je važno voditi računa o svakom aspektu vašeg plovnog objekta. Bez adekvatne provere svih ključnih i krucijalnih delova broda nikako ne bi trebalo isplovljavati, a naročito kada je u pitanju plovidba u lošim ili nepredvidivim vremenskim uslovima.

Naime, kako bi plovni objekat mogao da obavlja svoju funkciju nesmetano, morate posedovati svu nautičku opremu. Ipak, određena nautička oprema važnija je od ostale. Takva je i oprema za brodske i vanbrodske motore.

Oprema za brodske i vanbrodske motore

Vanbrodski motori postali su sve popularniji u prethodnih nekoliko godina. Razloga za to je mnogo – praktičnost, fleksibilnost, jednostavnost upotrebe i brojne druge prednosti. Ipak, kako bi oni mogli da funkcionišu i ostvare svoju svrhu – pokretanje plovnog objekta – važno im je obezbediti adekvatnu opremu. Koja oprema za vanbrodske, ali i brodske motore vam je neophodna i u ovoj godini otkriva vam prodavnica Tehnonautika.

Šta su vanbrodski motori i koje vrste postoje?

Jednostavno rečeno – vanbrodski i brodski motori su pogonski sistemi plovila. Kada govorimo o vanbrodski motorima, pre svega mislimo na sistem koji se sastoji od motora, menjača i elise ili mlaznog pogona. Oni se postavljaju van trupa plovila, sa njegove spoljne strane, što i njihov naziv kazuje.

Vanbrodski motori se najčešće koriste za pokretanje manjih plovila, kao što su motorni čamci. Osim osnovne funkcije, vanbrodski motori mogu se koristiti i za upravljanje plovilom. Kako bi tu funkciju mogao i da obavlja, važno je da mu obezbedite adekvatnu opremu.

Vanbrodski motori mogu se podeliti u dve kategorije, odnosno vrste

Dvotaktni motori su motori sa unutrašnjim sagorevanjem. Oni funkcionišu koristeći gorivo i ulje. Četvorotaktni motori koriste samo gorivo.

I dvotaktni i četvorotaktni motori imaju svojih prednosti. Dvotaktni motori su lakši za upotrebu i jednostavniji za prenošenje, ali je njihova emisija štetnih gasova daleko veća od druge vrste. Četvorotaktni motori ne proizvode mnogo buke i imaju odlične performanse, a predstavljaju i ekonomičniji izbor na duže staze.

Četvorotaktni motori su svakako ekološki svesniji izbor, s obzirom na to da ne emituju toliko štetnih gasova, kao što to čini druga vrsta vanbrodskih motora.

Bez obzira na to koji motor koristi vaš plovni objekat, vodite računa o dodatnoj opremi. Potrudite se da je kupite od proverenih proizvođača i distributera, kako vas ni u jednom trenutku ne bi izneverila. Nažalost, nezgode na vodi i u toku plovidbe su uvek moguće. Stoga, potrudite se da svaki deo vašeg broda bude kvalitetan, jer je to najbolje što možete učiniti za svoju bezbednost, ali i za bezbednost svih putnika na brodu.

Koja oprema za brodske i vanbrodske motore vam je neophodna?

Kao što smo već naglasili, veoma je važno da kupujete isključivo kvalitetnu i proverenu opremu za brodske i vanbrodske motore. Ukoliko to nije slučaj, velike su šanse da će doći do kvara i oštećenja motora, što nikako ne želite. Ovo će samo stvoriti dodatni trošak, a pritom i ugroziti vašu bezbednost.

Najvažnija oprema za vanbrodske motore svakako su creva, filteri, pumpice i prateći delovi. Pored toga, oni ne mogu funkcionisati pravilno bez elisa i kitova. Vanbrodski motori zahtevaju upotrebu i sledeće dodatne opreme:

  • konektora za gorivo;
  • elektro bravice i sigurnosni ključevi;
  • slušalice, stabilizatori i produžeci ručice gasa;
  • nosači motora;
  • podmetači.

Pored ove opreme, veoma je važno posedovati i specijalno ulje za vanbrodske motore. Vaš izbor može biti najkvalitetnije Liqui Moly ulje, koje će se postarati da svaki deo “mašinerije“ funkcioniše onako kako bi trebalo.

Oprema za brodske i vanbrodske motore

U prodavnici Tehnonautika možete pronaći svu neophodnu nautičku opremu i započeti plovidbu o kakvoj ste oduvek maštali.

Posetite našu prodavnicu u Beogradu ili poručite proizvode putem našeg online shop-a. Čekamo vas!