Blog

Vodovod i sanitarije za plovila

Vodovod i sanitarije za plovila

Vodovod i sanitarije za plovilo čine neizostavan deo nautičke opreme. Osim što su izuzetno važni za funkcionisanje jednog broda ili drugog plovnog objekta, ispravne sanitarije i vodovodni sistem učiniće da se osećate bezbedno na vodi.

Pre nego što isplovite i otisnete se svojim plovnim objektom na sledeću avanturu na vodi, morate proveriti njegovu ispravnost. Priprema plovila za plovidbu je od neprocenjive važnosti. Prema tome, pre spuštanja plovila u vodu, morate da proverite sve krucijalne komponente vašeg broda. Među njima spadaju i vodovod i sanitarije za plovilo.

Mnogi ljudi često prave grešku i zapostavljaju ovaj deo nautičke opreme. Stoga, često se mogu desiti nepredviđene situacije koje mogu u potpunosti uništiti ugođaj boravka u prirodi, na otvorenim vodama.

Da li su vodovod i sanitarije za plovila komplikovane za montažu?

S obzirom na to da igraju veliku ulogu na vašem plovilu, vodovod i sanitarije moraju biti u svakom trenutku bezbedni za upotrebu. To podrazumeva pravilnu montažu i korišćenje isključivo kvalitetnih delova.

Za razliku od vodovodnog sistema koji se najčešće nalazi u našim domovima, vodovod na plovilu je daleko jednostavnije montirati, odnosno instalirati.

Vodovod i sanitarije za plovila

Jedan od glavnih razloga zbog čega je tako jesu creva za plovila koja se koriste umesto cevi. Montiranje vodovoda i sanitarija na plovilu ne podrazumeva upotrebu fiksnih, krutih cevi, koje se inače nalaze u zidovima kuće ili u stambenoj jedinici.

Dakle, odgovor je jednostavan – montaža i instalacija vodovodne i sanitarne mreže jednog plovila nije komplikovan zadatak.

Šta sve uključuje vodovodni sistem jednog plovila?

Pre svega, vodovod jednog plovila podrazumeva cevovode i creva za vodu.

Creva za vodu koja se nalaze na plovilu moraju biti izrađena od sigurnog i netoksičnog materijala. Razlog za to je jednostavan – jedino tako se voda iz njih može piti. Mnogi nautičari odlučuju se za PVC cevi ojačane poliesterskom pletenicom. Ova creva mogu se koristiti i za ventilaciju, ali i za punjenje rezervoara za vodu. Dobar izbor mogu biti i creva ojačana INOX žicom.

Rezervoari za vodu za plovila takođe su sastavni deo ove nautičke opreme. Obično imaju tri otvora – jedan izlazni, jedan za crevo za ventilaciju i jedan za crevo za punjenje. Kada kupujete rezervoare za vodu, potrudite se da kupujete isključivo kvalitetne proizvode od proverenih proizvođača i distrubutera.

Pumpe za vodu na plovilu su takođe izuzetno važne. Postoje ručne i električne pumpe za vodu.

Većina električnih pumpi poseduje prekidač pritiska koji se aktivira kada pritisak padne ispod određene vrednosti.

Postoje i ručne pumpe za vodu. One ne poseduju regulacioni ventil. Protok vode se kontroliše isključivo radom same pumpe.

Vodovoda i sanitarije za plovilo ne mogu se zamisliti bez kaljužne pumpe.

Važan deo vodovodnog sistema jednog plovila je i bojler za vodu. Bojler na plovilu je izolovani rezervoar koji je povezan sa pumpom za vodu. Osim toga, na raznim plovilima mogu se pronaći i akumulatori za vodu.

Kada govorimo o sanitarijama, ne možemo a da ne spomenemo i slavine, tuševe, toalete i odvode. U ponudi prodavnice Tehnonautika možete pronaći hemijske ili električne toalete koji će učiniti vaš boravak na vodi prijatnijim.

Vodovod i sanitarije za plovila – Gde pronaći najkvalitetnije?

U prodavnici nautičke opeme u Beogradu, Tehnonautika, možete pronaći najkvalitetnije delove za vodovod i sanitarije jednog plovila.

Naša prodavnica nudi vam kompletnu opremu za vodovodni sistem, kao i rezervne delove – creva, rezervoare za vodu, kaljužne pumpe, ekspanzione posude, toalete, sudopere, slavine i sve ostalo. Sve što vam je neophodno za funkcionalnost vašeg plovila možete pronaći kod nas!

Vodovod i sanitarije za plovila

Pored toga, nudimo vam i ostalu nautičku, sigurnosnu, plovidbenu i palubnu opremu. Za ugodnu plovidbu bez brige!

Sve što se nalazi u našoj ponudi možete pogledati u online shop-u ili posetiti naš maloprodajni objekat u Beogradu. Za više informacija, u svakom trenutku možete nas kontaktirati.