Blog

Koliko su važni kolutovi za spasavanje na plovilu?

Kolutovi za spasavanje

Kolutovi za spasavanje su veoma važan deo sigurnosne nautičke opreme.

Svi iskusni nautičari znaju važnost sigurnosne opreme na bordu, jedrilici, čamcu ili drugoj vrsti plovnih objekata. Bez sve opreme u službi bezbednosti putnika nikako ne bi trebalo isplovljavati.

Kao što i sami znate, za potpuno sigurnu i udobnu plovidbu, svaki element nautičke opreme mora biti na svom mestu. Priroda često ume da bude nemilosrdna, a vremenske prilike nepredvidive. Stoga, koliko god ste pripremljeni, nezgode se uvek mogu dogoditi. Stoga, važno je imati i “rezervni plan“. Kako bi svi bili sigurni i bezbedni, oprema za spasavanje mora se naći na vašem plovilu. Njena osnovna svrha je, kao što i naziv sugeriše, zaštita putnika i spasavanje ljudi u vodi. Za neplivače koji se nalaze na plovnom objektu ona je naročito važna. Stoga, potrebno je preduzeti sve mere kako do nesreće na otvorenim vodama ne bi došlo i kako biste mogli pravovremeno i adekvatno da reagujete ukoliko do nje ipak dođe.

Među opremom za spasavanje svakako se moraju naći i kolutovi za spasavanje. Koliko je važna njihova uloga u nautici otkriva vam prodavnica nautičke opreme u Beogradu Tehnonautika.

Šta sve spada u sigurnosnu nautičku opremu?

U red sigurnosne (zaštitne) nautičke opreme svakako spada mnogo toga. Ipak, postoji sigurnosna oprema koja uvek ima prioritet u odnosu na ostalu nautičku opremu. Kako bismo vam približi značaj kolutova za spasavanje, pre svega moramo vam objasniti koju sve sigurnosnu opremu morate posedovati na vašem plovilu.

Kolutovi za spasavanje

Sigurnosni pojasevi svakako su osnovna nautička oprema koju morate posedovati. Bez njih se nijedna plovidba ne može zamisliti. Na tržištu se mogu pronaći različite vrste i modeli pojaseva. Tako, naprimer, postoje sigurnosni pojasevi namenjeni deci, kako bi mališani u svakom trenutku bili bezbedni.

Plutajuća užad i kanapi se mogu koristiti u slučajevima kada se pronađete u vodi, van čamca. Mogu vam biti od koristi i kako biste imali dodatnu zaštitu, uz sigurnosne pojaseve, prsluke za spasavanje i bove. Prodavnica Tehnonautika nudi vam širok izbor kanapa koji vam mogu biti spas u nemilosrdnim situacijama.

I drugi plutajući objekti, kao što su bove, moraju se naći na vašem plovilu. I one se smatraju neizostavnim delom sigurnosne nautičke opreme bez koje se ne može zamisliti nijedna plovidba.

Dakle, sigurnosna nautička oprema, kao i oprema za spasavanje, veoma su važni elementi sigurne i udobne plovidbe. Ukoliko posedujete sve njene elemente, nećete morati da brinete o svojoj bezbednosti dok ste na otvorenim vodama. Ipak, trebalo bi voditi računa da kupujete isključivo kvalitetnu opremu. Vaša sigurnost nema cenu!

Kolutovi za spasavanje moraju se naći na vašem brodu

Kolutovi za spasavanje, ne samo da bi trebalo da se nađu na vašem plovnom objektu, već se i moraju naći na njemu! Prema tome, vodite računa da oni budu dostupni svima, kako bi svačija bezbednost na brodu bila zagarantovana.

Kolutovi bi trebalo da budu tako raspoređeni da su lako dostupni na oba boka broda, a ne škodi da budu izloženi i tokom celog broda, ukoliko se radi o većem plovnom objektu. U blizini krme bi bilo dobro da se pronađe barem jedan kolut za spasavanje. Na taj način, oni se mogu brzo i lako izbaciti u slučaju opasnosti ili nesreće na vodi.

Prema zakonu, na svakom boku broda najmanje jedan kolut za spasavanje treba imati plutajuće uže za spasavanje. Plutajuću užad, najveće dužine od 30 metara, možete pronaći u našoj prodavnici nautičke opreme.

Kao i ostala oprema za spasvanje, tako i kolutovi, esencijalni su deo vaše nautičke opreme i zahtevaju korišćenje u ekstremnim situacijama. Vodite računa da se sve neophodno pronađe i na vašem brodu.

Pronađite najkvalitetnije kolutove za spasavanje i ostalu opremu u Tehnonautici

Ukoliko ste u potrazi za novim, kvalitetnim kolutovima za spasavanje, na pravom ste mestu. Posetite naš nautički web shop ili naš maloprodajni objekat u Beogradu!

Kolutovi za spasavanje

Osim toga, Tehnonautika vam nudi i veliki asortiman ostale nautičke opreme – od opreme za brodske i vanbrodske motore, motornih ulja, antivegetativnih premaza, preko prekrivki i cerada za plovila, do pojaseva za spasavanje i opreme za sportove na vodi.

Posetite nas!