Blog

Inox volani za plovila – Sve što morate znati!

Inox volani za plovila

Inox volani za plovila predstavljaju krucijalni i esencijalni deo plovidbene opreme i upravljačkog mehanizma svakog plovnog objekta. Upravljanje plovilom bilo bi praktično nezamislivo bez volana,

Iskustvo plovidbe u sezoni ili van nje je zaista neverovatan doživljaj. Svako ko se barem jednom otisnuo otvorenim vodama na sopstvenom plovilu ili kao gost na brodu prijatelja zna da se ovo iskustvo ne može uporediti ni sa jednom drugom avanturom u prirodi.

Ipak, bezbednost na otvorenim vodama, kao što je more ili reka, mora biti na prvom mestu. Dakle, pre svega važno je da na vašem brodu uvek postoji sva neophodna oprema – sigurnosna i zaštitna, palubna i sva ostala. Zatim, neophodno je da znate svoj pravac kretanja, u čemu ogromnu ulogu igraju navigacioni uređaji. Međutim, najvažniji aspekt upravljačkog mehanizma jednog broda svakako su volani. Volani imaju zaista veliki značaj u plovidbi, jer bez kvalitetnog volana nijedno plovilo ne bi moglo funkcionisati.

Prema tome, prilikom odabira volana za plovilo morate voditi računa o nekoliko važnih stvari. Pre svega, uvek bi trebalo birati volan za plovilo od stabilnog i čvrstog materijala, za vrhunsko upravljanje brodom.

Kako da odaberete najkvalitetnije, najstabilnije i najbolje volane za plovila, kao i zašto su inox volani za plovila najpogodnije rešenje za većinu nautičara otkriva vam prodavnica nautičke opreme Tehnonautika.

Inox volani za plovila za moderan i minimalistički izgled

Kada govorimo o volanima za čamce ili drugu vrstu plovnog objekta (brod, jahta), ne možemo a da ne spomenemo da oni svakako nisu izum modernog doba. Volani za plovila nastali su pre više od četiri veka, ali su se njihove veličine i načini izrade itekako promenili.

Inox volani za plovila

Kada spomenemo volan za brod, većina ljudi pomisliće na veliko kormilo izrađeno od čvrstog drveta. Ipak, današnji volani za plovila daleko su manji i lakši za upravljanje. Celokupan upravljački mehanizam daleko je moderniji i namenjen upotrebi u savremenom dobu.

S obzirom na to da su minimalistički stilovi sve popularniji, ne čudi ni podatak da su upravo inox volani za plovila prvi izbor većine iskusnih nautičara. Popularnost inox volana za brod ili jahtu ne leži samo u minimalističkom stilu i modernom izgledu. Pored toga, oni su i veoma praktičan i ekonomičan izbor. Pristupačna cena čini ih veoma privlačnim, a u kombinaciji sa gumom ili poliuretanom, inox volani izgledaju zaista fenomenalno na svakom plovnom objektu.

Pored inox volana za plovila, na domaćem i stranom tržištu možete pronaći i volane od čvste plastike, metala, drveta i slično. Drveni volani izgledaju veoma luksuzno, ali se veoma lako istroše, naročito ukoliko plovilo koristite svakodnevno. Prema tome, druge vrste materijala koje se koriste pri izradi volana pogodniji su izbor. Upravo takav izbor su volani za plovila od inoxa.

Kako odabrati pravi model volana za vaše plovilo?

Ukoliko ste vlasnik plovnog objekta, verovatno znate da volani dolaze fabrički ugrađeni i u sklopu cene plovila. Ipak, česte su situacije da vlasnici plovila nisu zadovoljni kvalitetom fabrički ugrađenog volana. Osim toga, često se estetika samog volana ne uklapa u vaš lični stil ili estetiku plovila. Tada je najbolje rešenje zamena volana. Ukoliko rešite da kupite nov volan za plovilo, to možete učiniti u prodavnici Tehnonautika u Beogradu. Naša prodavnica nudi vam najveći izbor i asortiman proizvoda za plovidbu, pa tako i delova upravljačkog sistema jednog plovila.

Kada kupujete volan za plovilo, morate voditi računa o tome da on bude vrhunskog kvaliteta i vrhunske izrade. Pored toga, trebalo bi da vodite računa o još nekoliko važnih stvari.

Prvo, važno je da kupite zamenski volan slične ili iste veličine kao i prethodni. Fabrički ugrađen volan dizajniran je tako da odgovara površini prostora za koji je namenjen. Prema tome, upravljanje plovilom vrši se nesmetano. Ukoliko odaberete volan veći od originalnog, rizikujete da nećete moći da ga koristite bez poteškoća. Kada kupujete novi volan, vodite računa o prečniku originalnog volana.

Drugo, vodite računa o kvalitetu izrade volana. Inox volani za plovila predstavljaju najpopularniji izbor, kao što smo već i naglasili. Ipak, ovu vrstu volana trebalo bi kupovati samo od renomiranih proizvođača, sa garancijom kvaliteta. Jedino na taj način možete biti sigurni da kupujete proveren i kvalitetan proizvod.

Inox volani za plovila i druga nautička oprema dostupna vam je u prodavnici Tehnonautika

Prodavnica nautičke opreme Tehnonautika nudi vam najbolji izbor volana za plovilo od inox-a. Osim toga, kod nas možete pronaći i drugu, nautičku i plovidbenu opremu.

Inox volani za plovila

Kod nas možete pronaći sve što vam je neophodno za udobnu i bezbednu plovilu. Sigurnosno-zaštitna oprema, kao što su prsluci i pojasevi za spasavanje, kolutovi za spasavanje i setovi prve pomoći dostupna vam je u našoj prodavnici.

Posetite našu nautički web shop i pronađite sve neophodno za neverovatan osećaj plovidbe otvorenim vodama.