Blog

LED svetlo za brod – Koliko je važna rasveta za plovilo?

LED svetlo za brod

LED svetlo za brod postaje sve popularniji izbor iskusnih i manje iskusnih nautičara.

Rasveta za brod ima veliki značaj za svaki plovni objekat, bez obzira na to da li se radi o navigacionim i signalizacionim svetlima ili o ambijentalnom svetlu. Ona svakako doprinosi i celokupnom utisku koji odaje vaše plovilo, kao i enterijeru i eksterijeru plovnog objekta.

Prema tome, kao što vodite računa o kupovini kvalitetne rasvete za dom, tako bi trebalo da vodite računa i kada kupujete rasvetu za brod. Rasveta može u potpunosti promeniti izgled vašeg plovila. U zavisnosti od toga koju rasvetu birate, vaš brod može poprimiti potpuno drugačiju dimenziju i dobiti jedinstveni i upečatljiv izgled.

Prilikom kupovine osvetljenja, trebalo bi se voditi mišlju da je kvalitet važniji od cene. Upravo iz tog razloga, mnogi nautičari odlučuju se za LED rasvetu. Iako na prvi pogled može delovati kao skuplja verzija, LED osvetljenje vremenom opravda svoju cenu. Dugotrajnost LED sijalica u odnosu na klasične sijalice se ne može osporiti. Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih bi vaše sledeće svetlo za brod trebalo da bude upravo LED svetlo.

Zbog čega je rasveta za brod važna i zašto birati LED osvetljenje za plovilo otkriva vam prodavnica nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika.

Šta se podrazumeva pod osvetljenjem plovila?

Kada govorimo o osvetljenju plovila, često mislimo isključivo na navigaciona i signalizaciona svetla. Naravno, ova vrsta osvetljenja je svakako najvažnija za jedan plovni objekat.

LED svetlo za brod

Sigurnosna nautička oprema podrazumeva i opremu za osvetljenje plovila.

Signalizaciona svetla moraju se naći na svakom plovilu. Ova svetla dolaze u različitim bojama, s obzirom na to da imaju različite funkcije i šalju različite signale. Bočna svetla najčešće su zelene boje i postavljaju se na desnoj strani vozila. Ukoliko su postavljena na levoj strani, obično se radi o crvenim signalizacionim svetlima.

Na vrh jarbola postavlja se, kao što mu i sam naziv kaže, jarbolno svetlo. Odlikuje ga snažna bela boja koja osvetljava put napred, kao i sa strane broda. Karakteriše ga i neprekidno osvetljavanje, i vidljivost u luku od 225 stepeni. Krmeno svetlo postavlja se na zadnjoj strani plovnog objekta.

Obavezno na plovilu je i sidreno svetlo. Svetlo je obavezno uključiti tokom noćne plovidbe, kada se plovilo sidri. Uglavnom se postavlja na vrh jarbola, kako bi se ostvarila najbolja vidljivost.

LED svetlo za brod – Zašto je najbolji izbor?

Sidreno svetlo za brod može se kupiti i u LED varijanti. Ovo svetlo koristi solarnu energiju, kako bi pružilo visokokvalitetno osvetljenje brodu. Ugradnja ovakvog svetla je veoma praktična i jednostavna, te ga mogu ugraditi i manje iskusni nautičari.

Odlikuje se belim LED svetlom, a može se koristiti ili kao pokazivač položaja (sidreno svetlo) ili u druge svrhe, kao što je trpezarija ili druga aktivnost na brodu. Automatski se uključuje u sumrak i isključuje pred zoru.

Ono što LED rasvetu na brodu koja koristi solarnu energiju razlikuje od ostale jeste ekonomičnost. Solarna energija je ekološki osvećen izbor. Čuvanje životne sredine je od presudnog značaja, naročito u savremenom dobu.

LED svetlo za brod je, stoga, najbolji izbor koji možete napraviti za vaše plovilo, ali i za životnu sredinu. Pruža svetlost najpribližniju dnevnoj svetlosti, a samim tim i najbolji ugođaj boravka na brodu.

Ukoliko želite da ambijentalni ugođaj na plovilu, dostupna su vam i takozvana ambijentalna LED svetla. Pružaju dovoljno svetlosti za prijatan osećaj i uživanje u kabini broda.

Gde pronaći LED svetlo za brod?

Prodavnica Tehnonautika u Zemunu nudi vam širok asortiman različitih LED svetala za brod. U našoj ponudi možete pronaći ugradna LED svetla, ali i LED plafonjere i ambijentalna LED svetla.

LED svetlo za brod

Osim toga, kod nas možete pronaći i veliki izbor nautičke opreme – sigurnosne, zaštitne, palubne i ostale opreme. Pripremite se za narednu plovidbenu sezonu uz prodavnicu Tehnonautika.