Blog

Šta sve podrazumeva priprema za plovidbenu sezonu?

Priprema za plovidbenu sezonu

Da li i vi osećate prolećnu groznicu i jedva čekate da svoje plovilo izvučete iz skladišta i vratite ga u vodu nakon svih priprema za plovidbenu sezonu? Obavezno odvojite dovoljno vremena da svoj brod pripremite adekvatno za predstojeću sezonu plovidbe, kako biste mogli maksimalno da uživate u njemu.

Pravilnim održavanjem plovila pre prve plovidbe, kao što su kompletna inspekcija i čišćenje, sprečavaju se mnogi problemi koji bi mogli nastati u sezoni na vodi.

Ukoliko svoje plovne objekte pripremite na vreme, možete biti sigurni da će vam užitak, udobnost, zabava i avantura biti zagarantovani.

Priprema palube

Pre nego što započne priprema za plovidbenu sezonu, najbolje je proveriti uputstva proizvođača, zbog mogućnosti da postoje posebna pravila kojih se treba pridržavati pri pripremi plovila.

Ukoliko proizvođač ne nalaže drugačije, spremni ste za standarnu pripremu svog plovnog objekta.

Priprema za plovidbenu sezonu

Prvi korak je pregledati spoljašnjost, kao i unutrašnjost plovila, iliti palubu. Ukoliko na nameštaju i sedištima postoje oštećenja, rupe, labavi šavovi, pametno ih je zakrpiti i popraviti pre ponovnog korišćenja.

Sav nameštaj treba prebrisati, kvalitetno očistiti od nakupljene prašine i prljavštine, pogotovo ukoliko na kraju prošlogodišnje sezone to niste učinili. Tehnonautika vam nudi širok spektar proizvoda za čišćenje i održavanje unutrašnjosti plovila, tako vam je zagarantovana čistoća i blistavost.

Osim same unutrašnjosti plovila, ne smemo zaboraviti i na spoljašnjost. Neophodno je proveriti da li su sve kopče i nosači netaknuti, da li je tenda u dobrom stanju i da li sigurnosna oprema ima oštećenja. Veoma je bitno da tenda bude potpuna, shodno tome je poželjno zakrpiti je ako je došlo do oštećenja.

Ukoliko na sigurnosnoj opremi postoje oštećenja, neophodno ih je zameniti je novom. Na ovaj način osiguravamo da u nezgodnim situacijama neće doći do još većih problema zbog nefunkcionalnosti opreme. Sigurnost uvek i svuda mora biti na prvom mestu. Ne zaboravite to!

Kako teče priprema za plovidbenu sezonu?

Priprema za plovidbenu sezonu obuhvata i inspekciju „ispod haube“, tj. potrebno je proveriti motor čamca, kao i propeler.

Nakon ove provere, neophodno je pregledati i sam trup čamca, kako bi se otkrila postojeća oštećenja i udubljenja. Ukoliko ih ima, od velike je važnosti popraviti ih, jer u suprotnom plovilo neće moći da plovi. Oštećenja mogu dovesti do curenja, što predstavlja veliki problem ukoliko ga spustite u vodu bez popravke.

Moguća je i pojava rđe ako se ono ne održava adekvatno, zato je bitno da se čamac ili brod kvalitetno očisti i osuši između plovidbenih sezona. Nakon temeljnog čišćenja sledi šmirglanje trupa, ukoliko su nastale tvrdokorne mrlje od rđe. Šmirglanjem se ove mrlje skidaju i priprema se trup za nov sloj podloge.

Kako bi se osigurala sigurna i bezbedna plovidba, nakon podloge trup plovila se tretira antialginom. Antialgini su premazi koji se nanose na trup i sprečavaju nagomilavanje raznih podvodnih organizama. Pošto su plovila većinom u vodi, za trup broda se vremenom zakače, zalepe alge i drugi mikroorganizmi. Uz korišćenje antialgina, ovo se svodi na minimum.

Nakon priprema za plovidbenu sezonu sledi uživanje

Na kraju, kada je priprema za plovidbenu sezonu završena, možete svog mezimca ukrasiti zanimljivim i jedinstvenim dekoracijama. Na primer, zvono od mesinga vašem plovilu može dati prefinjen izgled, ali i senzacionalan osećaj kao da ste na luksuznom brodu.

Nemojte zaboraviti da vratite svu prateću opremu – prsluke za spasavanje, komplet prve pomoći, vesla, merdevine, kao i štapove za pecanje ukoliko ste iskusni pecaroš.

Ako ste više sportski tip i volite skijanje na vodi, u svom čamcu ćete umesto pecala imati skije za vodu, ili pak dasku.

Ukoliko u sezoni plovite radi zabave, intenzitet zabave možete nadograditi kvalitetnim zvučnicima.
Priprema za plovidbenu sezonu zahteva mnogo truda. Zato je pametno pripremiti se na vreme. Ne žurite. Iskoristite dan ili vikend i uživajte u procesu.
Tehnonautika vam nudi najpovoljnije cene za najkvalitetniju pripremu za predstojeću sezonu. Celokupnu ponudu možete pronaći na web shop-u, i sigurni smo da ćete naći sve što je vašem plovilu neophodno.

Priprema za plovidbenu sezonuPripremite svoje plovilo za ovogodišnju sezonu na vodi i uživajte u čarima svog mezimca.