Blog

Plutajući kanapi – Sigurnost na brodu nema cenu!

Plutajuci kanapi

Plutajući kanapi svrstavaju se u red sigurnosno-zaštitne i palubne nautičke opreme. Bez nautičkih kanapa ni u kom slučaju ne bi trebalo isplovljavati.

Lepo vreme i sezona plovidbe nam se sve više približava. Ovo, ujedno, znači i da ljubitelji nautike pripremaju svoja plovila za uzbudljive avanture na vodenim površinama. Osim što se brod čisti, farba ili premazuje antialginima, esencijalni deo pripreme jeste i vođenje računa o tome da se svaki deo sigurnosne, palubne i druge nautičke opreme nađe na plovilu. Nijedna plovidba nije sigurna i bezbedna bez adekvatne opreme. Prema tome, u segmente pripreme plovila svakako spada i snabdevanje istog adekvatnim nautičkim kanapima.

Kada govorimo o njima, često mislimo isključivo na kanape za vezivanje broda, a zapostavljamo plutajuće kanape, koji vam mogu biti spas u nepredviđenim i opasnim situacijama. Svi oni su itekako važni za funkcionisanje i sidrenje broda, te se svaki od njih mora naći na vašem plovnom objektu.

Pre nego što se odlučite za kupovinu novih nautičkih kanapa ili užadi, neophodno je da vodite računa o njihovom kvalitetu. Sigurnost na vodi nema cenu, i upravo iz tog razloga kupujte samo proverene nautičke proizvode, od renomiranih proizvođača.

Prodavnica nautičke opreme Tehnonautika vam otkriva zašto su nautički kanapi, među kojima se nalaze i plutajući modeli, neophodni svakom nautičaru u toku plovidbe i koje vrste postoje.

Kako se može izvršiti podela nautičkih kanapa?

Kako biste bili potpuno sigurni na sopstvenom plovilu, veoma je važno da posedujete odgovarajuće nautičke kanape. Kako znati koji kanapi su vam neophodni?

Plutajuci kanapi

Oni se mogu podeliti na više različitih načine. Pre svega, mogu se deliti prema čvrstini ili debljini. Isto tako, mogu se razvrstati i na osnovu načina na koji se pletu. Postoji i podela prema dimenzijama i funkcijama samog kanapa. Prema tome, ne postoji univerzalna podela nautičkih kanapa prema kojoj se možete voditi kada kupujete isti. U zavisnosti od toga koje su vaše preferencije i zahtevi, birajte i odgovarajući kanap.

Najčešća podela svakako je ona prema vrsti materijala od kojeg su sačinjeni. Tako se danas u najvećoj meri oni izrađuju od poliestera i polipropilena, kao i od poliamida. Najveća razlika između kanapa od poliestera i kanapa od polipropilena jeste u njihovoj težini. Oni od polestera imaju veću težinu od vode, što znači da će potonuti kada ih bacite. Sa druge strane, kanapi od polipropilena su plutajući.

Koje su najpopularnije vrste nautičkih kanapa?

Kada govorimo o plutajućim modelima, najpopularnija vrsta svakako su najlonski plutajući kanapi. Prednost ove vrste užadi jeste nemogućnost zapetljavanja u propeler, ukoliko padne sa plovila u pokretu. Sve druge vrste mogu se veoma lako zapetljati i izazvati kvar na propeleru. Još jedna, a možda i najveća prednost plutajućeg kanapa svakako je mogućnost povezivanja za potkovicu za spasavanje i izvlačenja davljenika iz vode. Plutajući kanap može predstavljati “slamku“ spasa u kriznim situacijama.

Još jedan od veoma traženih kanapa za vezivanje plovila jeste trostruko sukani poliesterski kanap. Radi se o neplutajućem kanapu, čvrstom i veoma otpornom na UV zrake i druge loše uticaje. Možete ga koristiti za povezivanje za sidro ili za vezivanje broda u marini.

Isto tako, vaš izbor može pasti i na jednostruki poliesterski kanap koji ima više namena, ali je najpogodniji za vezivanje plovila.

Zašto se plutajući kanap mora naći na vašem plovilu?

Nezgodne situacije i nesreće na otvorenim vodenim površinama gotovo je uvek nemoguće predvideti. Prema tome, u svakom trenutku morate biti spremni za takav scenario. Iako većina nautičara ne voli ni da razmišlja o tome, nezgode se dešavaju i životi se lako mogu izgubiti.

Upravo zato, obezbedite svoje plovilo najkvalitetnijom nautičkom opremom. Ne dozvolite sebi da započnete plovidbu bez prethodne provere sve sigurnosne, navigacione i druge opreme. Uverite se da se na vašem brodu nalaze prsluci za spasavanje, bove, navigaciona svetla, kanapi i sve drugo neophodno za vašu bezbednost.

Plutajuci kanapi

Posetite prodavnicu Tehnonautika ili online nautički shop i pronađite sve što vam je potrebno za narednu sezonu plovljenja!