Blog

Krstarenje sa decom – O čemu voditi računa?

Krstarenje sa decom

Krstarenje sa decom uvek predstavlja zabavnu avanturu na vodi. Ipak, trebalo bi voditi računa o sigurnosnom aspektu.

Leto predstavlja savršeno godišnje doba za uživanje na otvorenim vodenim površinama sa mališanima. Iako zaista predstavlja uživanje za sva čula, plovidba, a naročito sa decom, mora biti sigurna i bezbedna. Mnogi nautičari će ovde postaviti pitanje – da li je svaka plovidba sa decom bezbedna? Kako da znamo koje lokacije i relacije su sigurne za mališane na brodiću? Neretko se javljaju i brige da li će deci plovidba biti dosadna ili iscrpljujuća. Ovo je apsolutno pogrešan stav. Istina je da krstarenje sa mališanima predstavlja zaista uzbudljiv događaj, koji će dugo ostati u njihovom sećanju i kojem će se rado vraćati. Isplovljavanjem deci pružate priliku da iskuse nešto novo i interesantno, a otvarate im i vidike. Osim toga, uvek bi trebalo imati na umu da su ovakva iskustva upravo ono što formira ličnost vašeg mališana i čini ga boljim čovekom u budućnosti.

Krstarenje sa decom

Sada, kada znate da plovidba sa decom zaista može biti prava porodična avantura, moramo napomenuti i nekoliko važnih stvari. Uvek imajte na umu da je decu neophodno zanimati, ali i čuvati. U prirodi je deteta da istražuje. Kako na čvrstom tlu, tako i na vodenim površinama. Stoga, osim animiranja, mora se posvetiti dovoljno pažnje zaštiti i bezbednosti deteta. Jedino na taj način možete se u potpunosti prepustiti čarima mora, jezera ili rečne površine.

Sigurnost uvek mora biti na prvom mestu kada je u pitanju krstarenje sa decom

Nije na odmet ponoviti i više puta – bezbednost dece, ali i ostalih putnika na brodu, uvek mora biti prioritet! Od ovog pravila ne postoje izuzeci. Rizik za povrede na brodu svakako je veći kada su u pitanju deca, s obzirom na njihovu neiskusnost i neopreznost. Stoga, vi im morate biti “vodič“ i naučiti ih poštovanju bezbednosnih mera. Jasno postavite pravila ponašanja na brodu, kako bi vaša deca znala šta se sme raditi, a šta nikako nije dozvoljeno. Lepim rečima im objasnite da se radi o pravilima koja ih štite od mogućih povreda i nezgoda na otvorenim vodenim površinama.

Sigurnosna zaštitna oprema mora postojati na vašem brodu! Ovo, osim sigurnosnih prsluka za odrasle, podrazumeva i sigurnosne pojaseve za decu. Od izuzetne je važnosti da vaše dete nosi prsluk, bez obzira na to da li ume da pliva ili ne. Objasnite im da se radi o njihovoj bezbednosti, te da je nošenje prsluka obavezno.

Za dodatnu sigurnost, na raspolaganju su vam i takozvane zaštitne mrežice koje se postavljaju po obodima, kako dete ne bi palo preko palube. Neophodno je postaviti je za prednje strane broda, ali i sa bočnih strana. Ovo vam pruža mir i omogućava da uživate u plovidbi sa svojom decom.

Ponesite dodatnu odeću, hranu i medikamente, kao i set prve pomoći

Ono što svaki roditelj zna kada je u pitanju bilo koje putovanje sa decom, pa tako i ono morskim putevima, jeste da od viška glava ne boli!

Uvek je pametno rešenje da ponesete više odeće od onog što ste prvobitno zamislili, jer se deca neretko isprljaju ili pokvase i pre samog isplovljavanja. Takođe, bez obzira na dužinu relacije, neophodno je da ponesete odgovarajuću količinu hrane, užinu i slično. Uvek planirajte više, kako biste bili potpuno sigurni.

Ukoliko isplovljavate u jeku letnje sezone, neophodno je poneti i zaštitnu kremu za sunčanje, s obzirom na to da je dečija koža daleko osetljivija i sklonija crvenilu. Ponesite i određene medikamente za mučninu, glavobolju i slično.

Naravno, podrazumeva se da ćete sa sobom uvek poneti i set prve pomoći. Na vašem plovilu on ne sme izostati. Svaka rana, opekotina ili ogrebotina zahteva da bude shvaćena ozbiljno. Prema tome, set prve pomoći kada je u pitanju plovidba sa decom može biti od presudnog značaja.

Krstarenje sa decom

Ukoliko krećete na krstarenje sa decom, sve gore navedene stvari trebalo bi imati na umu. Postarajte se da posedujete svu neophodnu nautičku opremu, kako bi vaše putovanje bilo uzbudljivo, a u isto vreme sigurno i bezbedno!

Prodavnica Tehnonautika u Beogradu nudi vam najkvalitetniju nautičku opremu za najsigurnije vodene avanture!