Blog

Set prve pomoći za brod – Važan deo opreme!

Set prve pomoci za brod

Set prve pomoći za brod mora se naći na vašem plovilu i predstavlja jedan od najvažnijih delova sigurnosne nautičke opreme.

Da li i vi uživate u čarima letnje plovidbe i provođenju slobodnog vremena na sopstvenom plovilu? Ukoliko ste iskoristili i još uvek koristite vrele letnje dane u ove svrhe, sasvim sigurno znate da je, pored razmišljanja o dobrom provodu, neophodno misliti i na sigurnost putnika.

Nezgode na otvorenim vodenim površinama, u toku najuzbudljivijih plovidbi ili krstarenja sa decom, ponekad se ne mogu izbeći. Nažalost, činjenica je da se one ipak dešavaju, i to uglavnom kada se najmanje nadamo. Stoga, sigurnost na brodu uvek mora biti prioritet. Sigurnosna nautička oprema sastoji se od mnogo toga – od pojaseva i prsluka sa spasavanje, preko kolutova do setova prve pomoći. Sve što štiti vašu bezbednost na brodu ubraja se u ovu vrstu nautičke opreme.

Kada se spomene sigurnosna nautička oprema, većina ljudi pomisliće isključivo na prsluke za spasavanje. I dok će većina neiskusnih nautičara ili amatera poneti samo prsluke za spasavanje pri isplovljavanju, iskusni nautičaru znaju važnost i ostale sigurnosne opreme. Svaka posekotina, ogrebotina ili poderotina na vodenoj površini mora se sanirati u najkraćem vremenskom roku. Upravo iz tog razloga je važno posedovati set prve pomoći na plovilu.

Koju sigurnosnu opremu morate posedovati na brodu?

Sigurnosni pojasevi, naravno, spadaju u osnovnu sigurnosnu opremu za plovilo. Bez njih se plovidba, bilo duža ili kraća, ne može ni zamisliti. Možete se odlučiti za klasične sigurnosne pojaseve ili pak za Pro Race jaknu koja će vam pružiti najveći komfor, ali i najveći stepen bezbednosti. Na domaćem tržištu i u sklopu ponude prodavnice Tehnonautika iz Beograda mogu se pronaći i razne druge vrste pojaseva, kao što su pojasevi za neplivače ili za decu. Bezbednost dece je od neprikosnovene važnosti, stoga uvek mislite na vreme o dečijim pojasevima.

Osim sigurnosnih prsluka ili pojaseva, na vašem plovilu moraju se naći i plutajuća užad i kanapi. Oni imaju različite primene u nautici. Pre svega, služe kako bi se koristili u kombinaciji sa ostalom nautičkom opremom, kao što su bove. Možete ih koristiti u ekstremnim situacijama, kako biste davljeniku obezbedili za šta da se drži, kako ne bi odlutao daleko od broda. Klasična dužina ovih kanapa doseže 30 metara.

Set prve pomoci za brod

Tube i bove za spasavanje takođe se moraju naći na vašem plovilu. Idealne su za pružanje prve pomoći na otvorenim vodenim površinama. Plutajuće lampe takođe mogu biti spas u kritičnim situacijama na vodi.

Naravno, pored svega toga biće vam neophodan i set prve pomoći za brod.

Šta sve sadrži set prve pomoći za brod?

Važno je znati da u plovidbu bilo koje vrste, pa tako i rekreativne, nikako ne bi trebalo kretati bez seta prve pomoći. Neophodno je da budete pripremljeni za sve situacije koje vas mogu zadesiti kada ste na pučini.

Set za prvu pomoć na plovilu mora posedovati veliki broj proizvoda koji se koriste pri saniranju povreda. Tako on podrazumeva sterilnu gazu, zavoje, rastvore, flastere, PVC rukavice i slično. Takođe, knjižica i uputstvo za prvu pomoć nalaze se u ovom setu. U njima se nalaze razni korisni saveti, koji vam mogu spasiti život u kritičnim situacijama.

Zapamtite – što je veći broj putnika, veća je i potreba za postojanjem više različitih setova prve pomoći. Ukoliko planirate putovanje na duže staze, možda ćete sa sobom morati poneti i druge stvari – pincetu, makaze, lek protiv mučnine ili za bolove i slično.

Najkvalitetniji set prve pomoći za brod pronađite u našem asortimanu

U ponudi prodavnice nautičke opreme iz Beograda, Tehnonautika, možete pronaći svu neophodnu sigurnosnu opremu, pa tako i set prve pomoći.

Kvalitetan set spakovan je u vodootpornu kutiju, koja sprečava prodiranje vode u sadržaj unutra. Kako biste bili potpuno sigurni na vodi, ovaj set bi trebalo da se nađe na vašem plovilu.

Set prve pomoci za brod

Osim toga, kod nas možete pronaći i drugu nautičku opremu za plovidbu, kao što su bokobrani, kozmetika za plovila, antialgini i drugi premazi i farbe za plovila i slično.

Posetite nas!