Blog

Nautička oprema online – Šta vam je sve potrebno?

Nautička oprema online

Nautička oprema online putem može se nabaviti veoma jednostavno. Međutim, morate voditi računa o kvalitetu opreme koju nabavljate i o tome od koga kupujete palubnu ili sigurnosnu opremu za vaše plovilo.

Takođe, veoma je važno da znate tačno šta vam je potrebno, kako ne biste poručili pogrešan artikal i time onemogućili isplovljavanje i uživanje u predivnom letnjem vremenu na pučini.

O čemu morate voditi računa pri kupovini, ali i šta se sve mora naći na vašem brodu, otkrivamo vam u narednim redovima.

Sigurnosna nautička oprema online

Na vašem plovnom objektu moraju se naći prsluci za spasavanje i nosivi lični uređaji za plutanje. Pristupačni, nosivi lični uređaj za plutanje je prsluk za spasavanje koji mora biti dostupan svakoj osobi na brodu. Ako se bavite rekreativnim sportovima na vodi, kao što je skijanje, biće vam neophodan jedan ovakav uređaj.

Nautička oprema online

Deca do 12 godina moraju uvek da nose svoj prsluk na plovilu u pokretu. Isto tako, svi koji se voze ličnim plovilom (PVC) takođe moraju stalno da ih nose. U slučaju hitnog slučaja bilo koje vrste, prva stvar koju treba da uradite je da obezbedite da svi putnici na brodu odmah stave svoje prsluke za spasavanje. Ili proaktivno, možete preporučiti da ih svi oni na brodu jednostavno stave na doku pre polaska. Iako nije potrebno, vaš ljubimac takođe može da ima prsluk za spašavanje.

Uređaji za plutanje koji se bacaju u vodu takođe moraju biti deo vaše nautičke opreme. Pored prsluka za spasavanje koje nosite, biće vam potreban najmanje jedan plutajući uređaj, koji možete baciti pojedincu u vodu u slučaju nevolje. Ovo može biti kolut, plutača ili drugi uređaj i iako je potreban samo jedan, bolje je imati nekoliko. Neki od ovih predmeta mogu doći sa pričvršćenom užetom tako da možete privući osobu bliže čamcu, a zatim je izvaditi iz vode.

Set prve pomoći za brod takođe se mora naći na vašem plovilu. Što je veći broj putnika na brodu, veća je i potreba za ovim setovima. U ekstremnim situacijama kada dođe do povreda, set prve pomoći može vam biti spas.

Uređaji za vizuelnu i zvučnu signalizaciju

Vizuelni signali za pomoć mogu doći u različitim paketima i postoje različiti zahtevi prema veličini plovila, pa čak i prema državi u kojoj se vozite čamcem.

Čamci ispod 16 stopa moraju imati signalne rakete ili noćne signale. Čamci duži od 16 stopa moraju nositi vizuelne signale za dnevnu i noćnu upotrebu. Primeri pirotehničkih sredstava ili baklji koje bi se kvalifikovale su narandžasti ili beli dim i rakete iz vazduha. Neke rakete se samolansiraju, dok je drugima potreban raketni pištolj da bi ih poslali u nebo. Zastavice se mogu koristiti tokom dana.

PVC-ovima se ne može upravljati između zalaska i izlaska sunca tako da ne moraju da nose uređaje za noć.

Uređaji za zvučnu signalizaciju takođe su vam neophodni. Zvukovi mogu privući pomoć i danju i noću, a posebno su efikasni u magli. Prenosne ili fiksne trube i zviždaljke se računaju kao uređaji za generisanje zvuka za sve čamce. Veća plovila (preko 39 stopa) takođe treba da nose zvono koje će se oglašavati u redovnim intervalima u vremenima ograničene vidljivosti poput magle.

Palubna nautička oprema online

Kada je u pitanju nautička oprema online, palubna oprema svrstava se u posebnu kategoriju.

Nijedno isplovljavanje nije potpuno bezbedno bez upotrebe adekvatne palubne opreme.

Pre svega, govorimo o upotrebi nautičkih kanapa, koji se mogu pronaći u raznim dužinama i sačinjeni su od različitih materijala. Oni imaju različite uloge. Mogu se koristiti za upravljanje jedrima, ali i za osiguravanje svih stvari na palubi.

Takođe, vašoj palubi neophodne su i merdevine, koje omogućavaju bezbedan ulazak i silazak sa broda. Isto tako, biće vam potrebna i vesla, kao jedna od najstarijih vidova palubne opreme.

Nautička oprema online

Sve za vaš brod ili drugi plovni objekat možete pronaći u nautičkom web shopu prodavnice Tehnoanutika. Stojimo vam na raspolaganju!