Blog

Vodič za krstarenje – Šta sve spakovati za plovidbu?

Vodic za krstarenje

Vodič za krstarenje može vam biti od velike koristi, naročito ukoliko se do sada niste susretali sa plovidbom otvorenim vodenim površinama.

Plovidba u letnjoj sezoni predstavlja pravi užitak za sva čula. Iskusni nautičari složiće se sa ovom tvrdnjom. Bilo da na krstarenje krećete samostalno, sa prijateljima ili se radi o plovidbi sa decom, ne bi trebalo zaboraviti na sigurnosni aspekt.

Šta se sve mora naći na vašem plovilu, kao i šta bi trebalo da spakujete i ponesete sa sobom otkriva vam prodavnica nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika.

Sigurnosna oprema mora biti prioritet

Svaka plovidba mora podrazumevati palubnu, ali i sigurnosnu opremu.

Sigurnost na brodu, čamcu, jahti ili drugom plovnom objektu nema cenu. Ukoliko se na vašem plovilu nalazi veći broj ljudi, raste i potreba za povećanjem broja sigurnosnih prsluka, kolutova za spasavanje i druge opreme koja vas štiti u slučaju opasnosti.

Iako većina nas ne želi da razmišlja o nezgodama na moru, reci ili jezeru, one se svakako događaju. Prema tome, uvek morate biti spremni i na ovakve, nemile scenarije.

Vodic za krstarenje

U najvažniju sigurnosnu opremu svrstavaju se prsluci ili pojasevi za spasavanje. U savremeno doba, na raspolaganju vam je mnogo vrsta sigurnosnih prsluka. Tako, ako plovite ili krstarite sa decom, možete im obezbediti dečije prsluke. Ovi prsluci su manjih, kompaktnih dimenzija, kao bi vašem mališanu bili udobni, a u isto vreme mu pružali adekvatnu zaštitu. Takođe, u slučaju da se na vašem plovnom objektu nalaze osobe koje ne umeju da plivaju, u prodavnici Tehnonautika možete pronaći i prsluke za neplivače. U slučaju da dođe do davljenja, oni okreću davljenika licem na gore, i time mu “čuvaju glavu“. Osim ovih vrsta prsluka za spasavanje, postoje i standardne verzije, koje odgovaraju većini ljudi, ali i specifični modeli, kao što je visokokvalitetna Pro Race jakna koja poseduje zaista vrhunske performanse.

Osim toga, u sigurnosnu opremu svrstavaju se i kolutovi za spasavanje, kao i razne vrste bova ili plutača. Nautički kanapi takođe se moraju naći na vašem plovilu.

Set prve pomoći mora se naći na vašem plovilu

Set prve pomoći esencijalan je deo svake plovidbe. Kao i kod ostale sigurnosne opreme, tako i kada su u pitanju setovi prve pomoći, njihov broj mora biti srazmeran broju putnika na plovilu. Prema tome, što je više putnika, više mora biti i setova prve pomoći.

U njima se nalaze sve neophodno za previjanje rana i saniranje povreda nastalih na brodu – zavoji, gaze, tečnosti za ispiranje rana, makazice, pinceta i slično. Obično dolaze u vodootpornom pakovanju, kako bi stvari u njima ostale potpuno suve i bezbedne za upotrebu.

Ne zaboravite – jedino je sigurna plovidba i ugodna plovidba. Stoga, set prve pomoći mora se naći na vašem plovilu.

Vodič za krstarenje – Šta sve morate poneti sa sobom?

Ukoliko na plovidbu brodićem ili jahtom krećete u jeku letnje sezone, zaista nije neophodno nositi tonu stvari sa sobom. Međutim, bez obzira na sezonu neophodno je spakovati i višak odeće. Naročito odeće koja će vas utopliti u prohladnim večernjim časovima.

Ako se radi o dužoj plovidbi, neophodno je da ponesete i dovoljno hrane i pića, kako biste mogli u potpunosti da uživate u svim čarolijama letnjeg krstarenja.

Naravno, fanovi sportova na vodi mogu poneti svu opremu, kao što su vesla, SUP daske i slično, kako bi avanture na vodi bile sigurne.

U zavisnosti od toga da li se radi o kraćoj ili dužoj plovidbi pakujete i sve neophodne stvari. Uvek se savetuje nošenje i određenih medikamenata, naročito analgetika i lekova protiv mučnina. Morska bolest, na kraju krajeva, nije mit!

Važno je da zapamtite – sigurnost svih putnika na brodu zaista nema cenu. Prema tome, sigurnosna oprema ipak ima prioritet nad svim ostalim elementima plovidbe.

Vodic za krstarenje

Kupovinu svih vrsta nautičke opreme možete obaviti putem nautičkog online shop-a ili posetiti prostorije prodavnice Tehnonautika. Čekamo vas!