Blog

5 ključnih komponenti plovila – Sve što morate znati!

5 ključnih komponenti plovila

Dobro opremljeno plovilo osnov je sigurne plovidbe, a upravo u tome vam mogu pomoći 5 ključnih komponenti plovila.

Kada pripremate svoj plovni objekat za isplovljavanje, morate voditi računa o svemu! To podrazumeva obavljanje provere stanja sve opreme, svih delova broda ili drugog plovila i sastavljanje popisa svega što vam je neophodno.

Kako biste znali koje su komponentne broda ključne za sigurnu i udobnu plovidbu, prodavnica Tehnonautika vam donosi odgovor na ovo pitanje u narednim redovima,

Oprema za sidrenje

Bez obzira na to da li isplovljavate na duže ili kraće staze, oprema za sidrenje ubedljivo je najvažniji deo nautičke opreme. U svakom trenutku morate posedovati sidrenu opremu, jer je ona esencijalan deo sigurne i udobne plovidbe.

5 ključnih komponenti plovila

Čari plovidbe otvorenim vodama u toku leta ili rane jeseni gotovo se ne mogu opisati rečima. I pored toga, o sigurnosnom aspektu mora se voditi računa. Izvesno je da ćete svoje plovilo u nekom trenutku morati zaustaviti na vodi. U te svrhe biće vam neophodna oprema za sidrenje. Upravo iz tog razloga se ova vrsta opreme svrstava u 5 ključnih komponenti plovila.

Osnovni element sidrene opreme je sidro. Bez adekvatno odabranog sidra ni u kom slučaju ne bi trebalo isplovljavati i kretati na duže plovidbe. Njegova svrha jeste ograničavanje kretanja plovila i zaustavljanje u bilo kakvim okolnostima na vodenoj površini. Nakon zabacivanja i spuštanja u vodu, sidra se ukopavaju u dno i učvršćuju vaše plovilo na bezbedan način.

Ostala oprema za sidrenje podrazumeva sidrenjak, vrtilicu, bitve, vitlo ili vinč.

5 ključnih komponenti plovila – Sigurnosna nautička oprema

Da li možete da zamislite pripremu plovila bez neophodne sigurnosne opreme? Mi ne možemo!

Sigurnosna oprema u vidu pojaseva, prsluka, kolutova za spasavanje, plutača i drugih plutajućih objekata mora se naći na vašem plovnom objektu.

U moderno vreme, na raspolaganju vam je veliki broj različitih vrsta sigurnosnih prsluka. Tako su vam dostupni prsluci za neplivače, verzije za decu i ultimativne jakne, kao što je Pro Race model.

Osim prsluka, na vašem plovilu mora se naći barem jedan plutajući uređaj koji se davljeniku može baciti u slučaju opasnosti. Naravno, povećanjem broja putnika na plovilu povećava se i potreba za više ovakvih uređaja.

Ne zaboravite da sa sobom ponesete i set prve pomoći, koji će vam biti spas u pojedinim situacijama, kada dođe do povreda na brodu.

Tenda za čamac

Većina savremenih brodova i čamaca opremljena je unutrašnjim kormilom, koje je zaštićeno od svih vremenskih uslova. Ipak, putnici na plovilu moraju se dodatno zaštiti. U te svrhe koriste se tende ili bimini. Radi se o nadstrešnici koja će vas zaštititi od kiše, vetra, ali i od jakih i štetnih sunčevih zrakova. UV zaštita je od presudne važnosti tokom dužih, ali i kraćih plovidbi.

Prodavnica Tehnonautika u svojoj ponudi ima trodelne i dvodelne rasklopive tende za vaše plovilo. Kombinacija aluminijumskih cevi, plastičnih zglobova i spojnica, kao i nautičkog platna omogućava vam uživanje u plovidbi bez brige oko vremenskih nepogoda ili štetnog uticaja sunčeve svetlosti.

Rezervoari za vodu/gorivo – 5 ključnih komponenti plovila

Adekvatna priprema za isplovljavanje podrazumeva adekvatnu plovidbenu opremu. Rezervoari za vodu i gorivo spadaju u ovu kategoriju nautičke opreme.

Rezervoari za vodu moraju se napuniti pre svake plovidbe svežom i pijaćom vodom. Ipak, voda iz ovih rezervoara najčešće će se koristiti u svrhe održavanja lične higijena, naročito tokom dugih plovidbi.

Rezervoari za gorivo nesumnjivo spadaju u najvažnije elemente sigurne plovidbe. Neophodno je posedovati zalihe goriva na plovilu, a ovi rezervoari omogućavaju upravo to.

Elektronika za plovila

Kategorija proizvoda pod nazivom ’’elektronika za plovila’’ doživela je ogroman razvoj u proteklih nekoliko godina. Na tržištu se svake godine pojavljuje sve usavršenija elektronika za vaš brod ili drugi plovni objekat.

5 ključnih komponenti plovila

Ukoliko se spremate na duže putovanje otvorenim vodama, nikako ne smete zaboraviti na elektroniku. Brzinomeri, pokazivači trima, obrtomeri, pokazivači nivoa goriva i slično moraju se naći na vašem plovilu.

Kupovinu najsavremenije elektronike za plovila, ali i druge opreme za plovidbu možete obaviti putem nautičkog online shop-a ili posetiti naše prostorije u Beogradu. Čekamo vas!