Blog

Poliesterski kanapi za plovila – Čemu služe?

Poliesterski kanapi za plovila

Poliesterski kanapi za plovila imaju višestruku namenu u nautici. Oni važe za osnovnu nautičku opremu, i kao takvi imaju veliki značaj.

Kada se pripremate za isplovljavanje, morate voditi računa o mnogo različitih stvari. Pre svega, o sigurnosnom aspektu vaše plovidbe. Nijedna plovidba ne može biti sigurna, ukoliko na vašem plovnom sredstvu ne posedujete svu neophodnu opremu. U nautičku opremu svrstava se više kategorija, ali čini se da su najvažnije svakako sigurnosna i palubna oprema. Kao što već pretpostavljate, sigurnosnu opremu čine sigurnosni pojasevi, prsluci, kolutovi za spasavanje, kao i set prve pomoći.

Palubna oprema podrazumeva, pre svega, nautičke kanape. Zatim, ne sme se zaboraviti na merdevine za plovila, bez kojih bi penjanje i silaženje sa broda bilo praktično nemoguće. Isto tako, u palubnu opremu svrstava se i oprema koja će pomoći vizuelnom i estetskom utisku vašeg plovila, kao što su vetrokazi. Na kraju krajeva, u palubnu opremu može se svrstati i oprema za zabavu na brodu, kao što su audio sistemi za plovila. Ipak, nautičkim kanapima ne može se uskratiti vrednost. Oni svakako zauzimaju prvo mesto na listi najvažnije palubne opreme!

Zbog čega su važni kako se mogu koristiti poliesterski kanapi za plovila, bilo jednostruki ili trostruko sukani, otkrivamo vam u narednim redovima.

Šta odlikuje kvalitetan nautički kanap?

Kada govorimo o nautičkim kanapima, konopcima ili užadima, važno je spomenuti i od čega zavise njegove performanse na delu.

Pre svega, njegove osnovne karakteristike jesu mehanička čvrstina i koeficijent istezanja. Obe karakteristike zavise prevashodno od materijala od kojih su kanapi sačinjeni. Mogu se praviti od kudelje, poliestera, poliamida (najlona), polipropilena i slično.

Poliesterski kanapi za plovila

Kako su se razvijali novi materijali – koji nude različite karakteristike, tkani na različite načine  – odluka o tome koji konopac je pravi za vas može biti komplikovana odluka.

Tipično, što je konopac bolji u bilo kom broju oblasti, to je veća cena, tako da za većinu nautičara postoji nešto što što se može nazvati analizom troškova i koristi, kada odlučuju koji proizvod da kupe. Pametno je da se zapitate za koje konkretno poboljšanje plaćate i da li je, na kraju, vredno dodatnog troška. Takođe je vredno napomenuti da, iako imamo tendenciju da izjednačimo jeftinije sa nižim performansama, to nije uvek slučaj. Ponekad uzimanje skupljeg užeta pod pretpostavkom da će se ponašati bolje zbog veće cene može vas ostaviti sa lošim proizvodom za određeni zadatak. S druge strane, zbog cene materijala koje koriste, proizvođači nemaju tendenciju da se mnogo razlikuju u pogledu direktne cene koja se naplaćuje za dati proizvod. Kao takav, ako uspete da pronađete konopac koji je znatno jeftiniji od svih ostalih na mreži, vredi biti prilično oprezan.

Konopac je naš najvažniji alat na palubi i za većinu nautičara dovoljno je poznavanje osnovnih tipova utvrđenih pre pola veka. Tradicionalno, prihvatili smo ono što su nam proizvođači ili montažeri dali, možda smo doneli odluku o najlonu, a ne poliesteru za sidro, i to je bio kraj stvari. Ali napredak u protekloj deceniji bio je meteorski, uglavnom vođen upotrebi na trkačkim čamcima.

Vrste nautičkih kanapa koje se najčešće koriste

Kudeljni kanapi gotovo se više i ne koriste u modernoj nautici. Isto važi i za lanene kanape. Prevashodno se u nautici koriste poliesterski i poliamidni kanapi, koji uglavnom ne plutaju, jer su teži od vode ili polipropilenski kanapi koji uglavnom plutaju.

Poliesterski trostruko sukani kanapi se u najvećem broju slučajeva koriste za vezivanje za marinu. Rastegljivost je relativno niska, cena nije previsoka i otpornost na habanje je razumna. Na raspolaganju su vam i jednostruki poliesterski kanapi za plovila, koji predstavljaju savršeno rešenje za sidrenje.

Polipropilenski konopci nisu savršeno rešenje za vezivanje za marinu. Lako se trlja, brzo se razgrađuje na sunčevoj svetlosti i nije tako jak kao druge varijante užeta. Međutim, ističe se kada želite da konopac pluta na površini vode. Radi se o jeftinoj opciji, koja se neće zapetljati u propeler plovila u pokretu.

Poliesterski kanapi za plovila – Gde ih možete pronaći?

Jednostruke i trostruke poliesterske kanape za plovila možete pronaći u prodavnici nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika.

Kod nas vas čekaju najkvalitetniji poliesterski neplutajući kanapi, otporni na UV zrake, koji služe za sidrenje ili vezivanje na marinu.

Ukoliko se odlučite za onine kupovinu, neophodno je da odaberete boju i dimenziju kanapa, kako biste dobili pravu, krajnju cenu. Nakon odabira ovih kriterijuma, biće vam prikazana cena po metru.

Poliesterski kanapi za plovila

Važno je da znate da se svaki kanap seče toplotnim nožem, te ne postoji bojazan od raspredanja istog pri upotrebi.

Za više informacija o kupovini nautičkih kanapa, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.