Blog

Lepak za gumene čamce – Zašto vam je potreban?

Lepak za gumene camce

Lepak za gumene čamce može vam biti od velike koristi, ukoliko dođete u situaciju da morate prepravljati i popravljati svoje plovilo.

Nije tajna da su čamci na naduvavanje postali velika senzacija u nautičkom svetu. Sve veći i veći broj nautičara, iskusnih i manje iskusnih, odlučuje se za posedovanje ove vrste plovila jer ono nudi pravu zabavu na vodi! Međutim, da li je to jedini razlog za povećanom potražnjom gumenih čamaca? Rekli bismo da nije. Prevashodno, čamci na naduvavanje postali su veoma kvalitetni, a to svakako nije bio slučaj ranije. Jaki, izdržljivi materijali i poboljšane performanse čine ih veoma poželjnim. Stoga, ukoliko posedujete ovakav čamac, morate znati i kako se on pravilno održava i popravlja.

Održavanje gumenih čamaca ne može se ni zamisliti bez upotrebe adekvatnih materijala, između ostalog i dobro odabranog i kvalitetnog lepka. Ipak, održavanje je neophodno za produžavanje životnog veka ove vrste plovnih sredstava. Sa vremena na vreme, neophodno je dobro pregledati plovilo i posvetiti mu dodatnu pažnju. Na taj način, vaš čamac na naduvavanje može potrajati i funkcionisati duže od 10 ili 15 godina.

Lepak za gumene camce

Koje su prednosti gumenih čamaca u odnosu na druge vrste plovila, kao i kako se pravilno popravljaju, skladište i održavaju otkrivamo vam u narednim redovima.

Koje su prednosti upotrebe gumenih čamaca u odnosu na druge vrste plovnih sredstava?

Ukoliko planirate kupovinu čamca na naduvavanje, verovatno ste već istražili sve njihove prednosti i pogodnosti koje nude. Moramo naglasiti da su oni zaista savršeno rešenje za sve osobe koje imaju ograničen budžet. Dakle, veoma su ekonomični i jeftiniji u odnosu na druga plovila. Isto tako, smatraju se prenosivim i veoma su jednostavni za korišćenje i održavanje.

Zbog materijala od kog su sačinjeni, izuzetno su lagani i kompaktni, što govori u prilog njihovoj efikasnosti i lakoći upotrebe.

Ukoliko vaš gumeni čamac kao pogon koristi vanbrodske motore, primetićete i koliko su efikasni u potrošnji goriva. Dakle, njihova ekonomičnost vidi se i u ovom slučaju.

Čamci na naduvavanje mogu se koristiti i u slanim i u slatkim vodama, a zahvaljujući opremi (i lepkovima, pre svega) svako oštećenje može biti lako sanirano.

Bez obzira na to što su izrađeni od PVC ili neopren gume, ovi čamci su veoma stabilni na vodi, te je sigurnost na vodi zagarantovana. Na kraju krajeva, bezbednost na vodi je ono ka čemu bi trebalo da težite pri svakom isplovljavanju, bilo u rekreativne ili neke druge svrhe.

Lepak za gumene čamce – Održavanje gumenih čamaca i upotreba odgovarajuće opreme

Kao što imate prilike da vidite, održavanje gumenih čamaca ključ je njihove efikasnosti i dugotrajnosti. Prema tome, ukoliko primetite bilo kakav problem, neophodno je da ga popravite u najkraćem vremenskom roku.

Najčešći problem sa gumenim čamcima jeste postojanje rupa. Pre nego što krenete sa popravkom, važno je da znate nekoliko osnovnih stvari.

Pre svega, svaka popravka bi trebalo da se obavlja kada je vlažnost vazduha manja od 60 posto. Optimalna temperatura za ovakav postupak je između 18 i 25 stepeni Celzijusa. Vodite računa da je prostor u kojem obavljate popravku čamca suv, kao i da postoji dovoljan protok vazduha. Ni u kom slučaju čamac ne smete popravljati u blizini otvorenog plamena!

I ne zaboravite, lepak za gumene čamce biće vaš najbolji saveznik u ovom slučaju!

Kada pronađete rupu ili poderotinu, izrežite flaster za čamac okruglog oblika u dovoljnoj veličini kako bi se ta rupa i pokrila. Lepak nanesite na zakrpu u dovoljnoj količini i zalepite ga za površinu. Ukoliko postoji višak lepka, sada je momenat da ga uklonite. Neophodno je da prođe 24 časa kako biste bili potpuno sigurni da je lepljenje bilo uspešno.

Lepak za gumene camce

U prodavnici nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika, možete pronaći najkvalitetnije lepkove i drugu, dodatnu opremu za gumene čamce i sve ostale vrste plovnih objekata. Posetite nas!